Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як живуть об’єднані громади


30.05.2019

У ході прес-туру журналісти побачили результати децентралізації

У рамках прес-туру журналісти з трьох областей, Харківської, Кіровоградської і Дніпропетровської, відвідали дві громади на Дніпропетровщині – Новоолександрівську і Петриківську. Обидві громади стали партнерами Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі  результати та ефективність».
Гостинно зустрів учасників прес-туру голова Новоолександрівської ОТГ Олександр Візір. Новоолександрівська громада була створена ще в 2015 році шляхом добровільного об’єднання двох сільських рад: Новоолександрівської та Волоської. Громада складається з 14 cіл з населенням близько 12 тисяч. 
Після об’єднання бюджет громади, з урахуванням субвенцій на медицину і освіту, зріс у 10 разів – до 128 млн. гривень. Більше половини бюджету спрямували на школи. Їх тут чотири. До 2016 року у Новоолександрівській школі навчалось 296 дітей, а зараз 448. Батьки почали переводити дітей  навіть із Дніпра, бо  тут немає батьківських внесків, усе фінансує громада.
Неоціненну допомогу у  період становлення Новоолександрівської ОТГ надали експерти Програми «Добре», яка виділяє фінансування для реалізації важливих для громад проектів,  сприяє прозорості діяльності влади, її підзвітності громаді, словом – демократизації, а також активізації громадської активності різних верств населення. 
Саме  завдяки Програмі «Добре» були організовані  поїздки до польських громад, де успішно завершився процес децентралізації. На основі отриманого досвіду розробили у Новоолександрівській ОТГ стратегію розвитку,  де чітко вказані напрямки  роботи на майбутнє. Але головне  – на сьогодні уже є конкретні результати реалізації конкретних завдань.
– Нагальною проблемою новоутвореної громади  була проблема з водопостачанням, - розповідав Олександр Візір. – Завдяки депутатському корпусу було  створено Комунальне підприємство «Волоські мережі», шляхом співфінансування Дніпропетровської обласної держадміністрації і наших бюджетних надходжень цю проблему було вирішено. Тепер наша громада повністю забезпечена питною водою. 
Внаслідок децентралізації податки місцевих підприємств залишаються у бюджеті громади. А це значить, що Новоолександрівський цегельний завод, Державне підприємство «Дослідне господарство «Дніпро», садові центри «Сакура», «Фрезія», сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства тепер забезпечують основні надходження до бюджету громади. Але цих коштів недостатньо. Тому Програма «Добре»  долучилася до співфінансування таких соціально значущих проектів, як  молодіжні проект «Сlassідея» (розвиток творчих здібностей шляхом проведення майстер-класів), «Футбольний майданчик» (для розвитку фізичної культури і спорту) та «Швидка перемога» для захисту населення від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру. У рамках останнього придбано дизельні генератори на випадок відсутності електропостачання, бензопили, мототримери на суму 442 тисячі гривень, з них 260 тисяч профінансовано програмою «Добре», 182 тисячі – коштом громади.
Цікавою і пізнавальною стала подорож до Петриківської об’єднаної територіальної громади, яка приєдналася до Програми «Добре» тільки  в минулому році. 
Звичайно, родзинкою цієї громади є неповторне мистецтво Петриківського розпису, якому тут навчають дітей з трьох років. Голова громади  Ольга Гавриленко нагадала, що в грудні 2013 року Петриківський розпис було внесено  ЮНЕСКО  до нематеріальної культурної спадщини. 
– На території громади працюють заклади, які навчають Петриківському розпису: це Будинок творчості, художня школа, професійно-технічне училище. 
Зупинки громадського транспорту, автостанція, аптека, деякі об’єкти комерційного призначення – все розмальовано дивним і неповторним  розписом. Це візитівка громади. Спільно з Програмою «Добре» Петриківська громада готує стратегію розвитку, де основним пріоритетом стане розвиток туризму. Також тут реалізується проект зі створення комп’ютерного класу, готуються проекти щодо поводження з твердими побутовими відходами, планується відновлення зовнішнього освітлення, – розповіла журналістам голова Петриківської ОТГ Ольга Гавриленко.
Цікавими були відвідини зеленої садиби родини Миколи і Валентини Деків, які у своїй оселі організували музей-садибу в етностилі, притаманному давнім старовинним хатинкам. 
Тут можна навчитись Петриківському розпису, зробити ляльку-мотанку, скуштувати традиційних страв. Господарі  приготували для відвідувачів  сюрприз – це  катання в хатинці на колесах. Журналісти уже мали можливість випробувати цей диво-транспорт.
Наближається літо, пора літнього сімейного відпочинку. Господарі будуть надзвичайно раді прийняти у себе  гостей, навчити петриківському розпису, гончарному ремеслу, робити мотанки (звертатись за тел. 096-933-80-25). 
Цікавою буде і екскурсія  на Петриківський кінний завод, де утримують більше сотні коней, які беруть участь в змаганнях. Кінні об’їжджені, тому всім охочим можна  буде покататися. 
Петриківка чекає на гостей, які бажають долучити своїх дітей до унікального мистецтва Петриківського розпису, до українських традицій, які свято зберігає це унікальне село, що стало центром Петриківської об’єднаної територіальної громади.
Яна ГУДЕНКО,
Дніпропетровська область.
На знімку: господарі зеленої садиби Микола і Валентина Деки з Петриківки.