Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як лікують квіти


12.01.2012

Нещодавно в Монтгомері (штат Алабама, США) відкрився перший у світі шпиталь флоротерапії.
Тут солдатів, що воювали в Іраку, буквально купають у квітах

Свіже диво
Троянди, фіалки, півонії, хризантеми, орхідеї... При госпіталі - величезне квіткове господарство. Адже тутешнім пацієнтам прописують не пілюлі, а букети!
Першим, хто помітив, що свіжозрізані квіти можуть рятувати від ран, інфекцій і навіть повертати шизофреніків до нормального життя, був бактеріолог Едвард Бах.
- У 30 років у нього виявили рак, - розповів його послідовник і начальник госпіталю Рональд Максмауд. - Він обожнював червоні троянди і, розуміючи, що жити залишилося недовго, проводив час у саду, вдихаючи їх аромат. А через кілька місяців пухлина раптом стала зменшуватися і зникла!
Бах дійшов висновку: “винні” квіти. І навіть став носити троянди (правда, білі) у місцеву лікарню співачці Елен Кроу, котра потрапила в автокатастрофу, і хлопцеві з гангреною. Елен квіти не допомогли. А ось хлопець видужав без операції.

Жовті батареї
Надзвичайно захопившись ідеєю флоротерапії, Бах, тепер уже за допомогою фізиків, став скрупульозно вивчати процес росту квітів на прикладі жовтої хризантеми і фіолетових айстр. Стало ясно: квіти “працюють” за принципом батарей. Поки ростуть - накопичують енергію, та варто зірвати бутон - починають її віддавати. Недаремно бутони мають дуже тонкий запах. А у свіжозрізаних зрілих квітів запах стає сильним, навіть різким за рахунок фітонцидів, що виділяються. Адже “помираюча” квітка віддає їх у надлишку.
- Якщо в кімнаті хворого на грип поставити бузок, він одужає швидше, - продовжує Максмауд. - При корі, вітрянці, скарлатині незамінна черемха, хоча у деяких від неї і болить голова. Та що там! Звичайний нарцис здатний впоратися з такою смертельною загрозою, як чорна віспа! А калли можуть зупинити епілептичний припадок. Одне погано: флоротерапія не підходить алергікам. Адже ми вдихаємо аромат квітки.
Але, як з`ясувалося, справа не лише в ароматі. При лікуванні внутрішніх органів і психіки куди важливіша енергетика квітки. А вона у всіх квітів різна. Якщо вважати, що хвороба - це порушення енергетичної рівноваги організму (гомеостазу), то потрібно точно підібрати саме ту квітку, яка заповнюватиме або забиратиме надлишки енергії. Тільки так можна перемогти хворобу.

Носіть хризантему
У шпиталі Максмауда відсотків 40 солдатів мають “іракський синдром”. Війна серйозно позначилась на їх психіці. Звідси - страх, безсоння і проблеми у статевій сфері.
- І що? Квітами можна врятувати від імпотенції? - запитали професора Максмауда.
- Саме! Так от, квіткові досліди на солдатах показали: для лікування відмінно підходять білі лілії або тюльпани. Та і взагалі, білі квіти зі слабким запахом виліковують багато психічних і нервових захворювань. Навіть депресію, на яку страждає кожен другий солдат. Білі квіти як би стабілізують, “охолоджують” нервову систему, і поступово природні функції організму відновлюються.
- А червоні або яскраво-рожеві квіти? Вони, напевно, розбурхують і підходять, скажімо, при зниженому тиску?
- Нічого подібного. Колір відіграє зовсім не ту традиційну роль, до якої ми звикли.
Червоні квіти зі слабким запахом, якраз навпаки, підходять для лікування гіпертонії, відмінно знижуючи тиск. А ще ними лікують печінку, шлунок і систему кровотворення. А ось жовті та фіолетові з сильним запахом - панацея від ран, опіків, інфекції. У цих квітах особливо багато фітонцидів.
Отже, якщо жінка лікується від безпліддя, викликаного стресом, то червоні орхідеї їй точно не допоможуть. А ось букет свіжозрізаної білої хризантеми – може стати справді дієвими ліками...

Квітка солдата не образить
Начальник шпиталю в Монтгомері не раз бачив чудеса, які творять квіти. Якось сюди привезли здоровенного хлопця. Він був серйозно контужений, до того ж відмовила нирка. Звичайне лікування не допомагало. А квіти... Щодня в палату Майкла Керстайна приносили свіжозрізані букети червоних гладіолусів. Він повинен був дивитися на квіти, нюхати і неодмінно брати їх в руки. Тричі на день по одній годині. І через місяць нирка запрацювала!
- Чим це можна пояснити?
- Обмін енергетикою між людиною і квіткою відбувається за рахунок особливих хвиль.

Любіть і даруйте
Відомо: солдат, що прийшов з війни, дуже важко вписується у мирне життя. 40 відсотків колишніх вояк не можуть знайти собі пару, 35 відсотків одружених розлучаються, а 15 відсотків кінчають життя самогубством. У госпіталі Максмауда з такими працюють флоропсихологи. Для постановки діагнозу пацієнтові досить просто... зібрати букет. Якщо він “різношерстий” - у людини психічні проблеми. Якщо букет з квітів теплої гами - нервова система на межі. Квіти холодної гами збирають, як правило, люди з міцними нервами.

Поради доктора Максмауда
Ніколи не даруйте жінкам троянди упереміш з іншими квітами. Через різномастну енергетику це може викликати у пані роздратування.
Посварилися? Поставте на кухні або в кімнаті букет у холодних тонах. Це допоможе знизити напругу від сварки.
Неслухняного малюка можна привчити до порядку за допомогою... білих ромашок. Колір і запах цих квітів діють як своєрідний заспокійливий коктейль, а кількість пелюсток примушує зосередитися на квітах.
Не ставте вдома квіти, вирощені з додаванням штучних барвників (так набуває свого кольору блакитна гортензія). Ці квіти залишаться “глухі” до ваших запитів.

Червоний-білий - до смерті?
Існує немало прикмет, пов`язаних із квітами.
У лікарні Великобританії не можна приносити червоно-білі змішані букети. Особливо - з троянд. Вважається, що хворий, якому призначений букет, неодмінно помре.
Живі квіти у волоссі нареченої? Погано! Або весілля не вдасться, або жити молоді будуть недовго.
Дарувати на весілля червоні троянди не можна: до розлучення.
Квітка зацвіла не свого часу? До нещасть.
Не можна підбирати сухі квіти. Вони вже мертві, а, значить, ви підбираєте смерть...
Якщо в ніч на Івана Купала побачити цвітіння папороті, щасливчикові відкриється безліч таємниць.
Квіти з жовтим віночком оберігають від чаклунства.
В Ірані не прийнято дарувати дівчатам квіти. Вважається: негоже порівнювати дівчину з квіткою, бо вона незрівнянно прекрасніша.

ЗАПАМ`ЯТАЙ!
Рожева гвоздика вгамовує головний біль, пом`якшує кашель і першіння в горлі.
Конвалія зміцнює серцевий м`яз, нормалізує тиск, приборкує аритмію і задишку.
Гіацинт зміцнює імунну систему організму.
Білий нарцис покращує роботу шлунково-кишкового тракту, лікує гастрити.
Червона троянда володіє протиінфекційним ефектом (особливо це стосується хвороб дихальних шляхів).
Жовта троянда показана при хворобах серця і нудоті.
Біла троянда позбавляє від стану страху, нічних кошмарів, лікує аритмію, покращує циркуляцію крові.
Фіалка має протиалергічний ефект; особливо корисна при дерматозах та інших алергічних ураженнях шкіри.
Біла хризантема знімає нервову напругу, допомагає при лікуванні психічних розладів.