Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як нам пережити осінній холод


20.10.2011

Осінь - час підготовки організму, імунної системи до зменшення світлового дня, іншого раціону харчування, зустрічі з неминучими вірусними інфекціями холодної пори року. Наш організм зараз навантажений як ніколи, навіть якщо ми цього не відчуваємо. Погода за вікном міняється різко, і мобілізовувати сили імунітету доводиться в авральному порядку. На це витрачається дуже багато енергії. Ось чому вечорами нас час від часу лихоманить, болить голова, починається нежить, хочеться закутатися у плед, попити гарячого чаю. Зростає кількість носіїв вірусу в громадських місцях (магазинах, транспорті).

ОДЯГАЙТЕСЯ ПРАВИЛЬНО
Восени найпоширеніша хвороба - застуда. Але насправді діагнозу такого не існує, будь-яку “застуду” зумовлює якась інфекція, найчастіше вірусна. На людину можуть “напасти” близько 200 різноманітних вірусів - але захворювання перебігає типово.
Втішайте себе тим, що після кожного вірусу у вас формується довічний імунітет, тобто вдруге ви ним уже не заразитеся. Але все ж тримайтеся про всяк випадок подалі від тих, хто чхає та кашляє. При кожному чханні та кашлі мільйони вірусів розлітаються на 2-6 метрів. Навіщо вам чужі віруси?
Переохолодження, як, втім, і перегрівання, дійсно, провокує хворобу, допомагає вірусам розмножитися там, куди вони прорвалися - у носі, роті або навіть в оці.
Восени переохолодитися просто - достатньо неправильно вдягнутися. Адже вранці холодно, вдень сонце гріє по-літньому, а ввечері може піти холодний дощ. Тому вдягайтеся хитро, тобто багатошарово. Краще тонка блуза або сорочка, на неї - жилет, а зверху легка куртка, ніж тепла куртка на майку. Надінеш - жарко, знімеш - холодно.
Другий секрет правильно підібраного одягу - його шар повинен бути рівномірний, щоб не мерзли окремі частини тіла. Краще літні брюки і легкий джемпер, ніж теплий светр і голі ноги.
Найуразливіше для холоду місце - шия. На ній найбільше рецепторів, що уловлюють температуру середовища. Тому якщо замерзла шия - холодно всьому тілу.
ДОПОМОЖУТЬ ЛІКИ-АДАПТОГЕНИ
Без втрат пережити зміну сезонів вашому імунітету допоможуть ліки-адаптогени. Так називають препарати, найчастіше рослинного походження, які покращують самопочуття, додають енергії, допомагають чинити опір інфекції. Їх налічується більше п`яти десятків. Їх аптечні настоянки можна додавати у чай, приймати з водою, з висушених рослин можна готувати смачні й корисні відвари.
Адаптогени незамінні, коли людина стикається з реальною можливістю захворіти: у холодну пору року або при епідеміях грипу.
В останні роки учені всього світу з цікавістю вивчають чорницю, брусницю, ожину, чорну смородину. Вважається, що саме вони запобігають старінню, захищають судини, протидіють набрякам, а також нормалізують кишкову мікрофлору, яка є важливою частиною нашого імунітету. Влітку і восени неодмінно включайте ці ягоди до свого раціону “живцем” і у вигляді компотів, киселів, джему.

НЕ НАПРУЖУЙТЕСЯ
Восени природні ритми сповільнюються. Листя плавно опадає у садах, закінчують метушливий період заготовок лісові звірі, навіть вода в річках тече спокійніше.
Взимку ми, як борсуки або опосуми, теж злегка товстіємо, навіть якщо зберігаємо звичний режим харчування. Обмін речовин, слідуючи віковим ритмам, злегка сповільнюється. Та і наші переваги в їжі помітно змінюються: замість зелених салатів хочеться старого доброго олів`є, а замість персика - булочку. Це - природний механізм, який допомагає:
1) пережити холодну пору року, оскільки жировий прошарок під шкірою краще зберігає внутрішнє тепло;
2) створити стратегічні запаси енергії на випадок ще більших холодів. Адже 1 г жиру при розщеплюванні дає цілих 9 кілокалорій, а 1 г білка і 1 г вуглеводу - всього 4.
Отже, не засмучуйтеся, якщо восени почнете злегка додавати у вазі і наберете кілограм-другий. Навесні, коли обмінні процеси прискоряться, все це благополучно згорить.
Медики рекомендують з природою не сперечатися, і в час зміни періодів з теплого на холодний понад міру не напружувати свої життєві сили. Як один із способів, пропонується відмовитися від частини запланованих, але необов`язкових справ. Натомість краще зробити прогулянку осіннім лісом, полежати на дивані з книжкою. В цілому, якщо правильно себе поводити восени щодо свого організму, приплив енергії взимку йому гарантовани