Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як НЕ лікують застуду


10.11.2011

ВІТАМІН С, тобто аскорбінка – головний борець з вірусами, що викликають застудні захворювання. Тому дехто думає, що варто з’їсти ударну дозу аскорбінової кислоти і застуда мине. Насправді організм ніколи не засвоїть більше корисних речовин, ніж йому потрібно.
Противірусні препарати справді борються з вірусами, однак сумнівно, що вибраний навмання препарат знищить збудників саме вашого типу. До того ж безконтрольний прийом таких ліків може «зламати» імунну систему людини.
Антибіотиками лікують ангіну, пневмонію, гайморит, але аж ніяк не ГРВІ, адже це вірусне захворювання! Ви можете з’їсти хоч тонну пігулок, але простуда не мине. При цьому антибіотик діятиме як трактор, убиваючи всі корисні бактерії, що живуть в організмі. А це загрожує дисбактеріозом.
Ще одна помилка, пов’язана з лікуванням ГРВІ – маніакальне бажання збити температуру. Доки стовпчик на термометрі не перетне відмітку 38,5, слід терпіти. Адже віруси гинуть саме за високої температури.
Високу температуру (понад 39° і більше) все ж потрібно збити, але в жодному разі не аспірином. Понизити дуже високу температуру можна за допомогою парацетамолу або препаратів на його основі. На відміну від аспірину, він не розріджує кров.
Розчинні порошки лише знімають симптоми застуди, проте на сам вірус ніяк не впливають. І лікуватися ними не можна: ці препарати позбавляють організм можливості боротися з вірусами своїми силами, «дарують» неприємний букет побічних ефектів – алергію, нудоту, біль у животі, запаморочення, підвищення тиску, затримку сечі.
Застуджені люди зловживають судинозвужувальними краплями. І дарма. Нежить, як і температура – захисна реакція: разом з неприємним слизом наш організм звільняється від вірусів. А краплі зупиняють цей процес. Окрім того, є великий ризик звикання до таких препаратів.

ЛІКУВАННЯ ЗА ПРАВИЛАМИ
Тільки медик зможе встановити правильний діагноз і підібрати ліки. Без рецепта можна приймати тільки рідкий інтерферон, заздалегідь розвівши його у воді. Для організму він безпечніший за решту противірусних засобів.
Пийте багато теплої негазованої води. Добову дозу рідини розраховують, виходячи з маси тіла – 30 мл на кілограм. Виходить, що жінці, яка важить близько 70 кг, потрібно 2 л на день. А при хворобі слід додати ще 500 мл.
Повністю вилікуватися від ГРВІ вийде не раніше, ніж через тиждень. Якщо ви не можете дозволити собі постільний режим, постарайтеся хоча б не виходити на вулицю перші три дні. Цей період вважається піком захворювання.
На третій-п’ятий день після початку хвороби робіть парові інгаляції, які полегшують кашель і відхід мокроти. Чергуйте евкаліптові й содові: перші добре розм’якшують слиз, другі – пом’якшують горло.
Усунути закладеність носа допоможуть краплі на олійній основі, які, на відміну від інших, не сушать слизову оболонку. Ідеальний варіант – чергувати такі препарати з безпечними соляними розчинами, що не викликають звикання.
Налягайте на овочі та фрукти: квашену капусту, яблука, лимони, болгарський перець.
Підготувала Оксана ДОСВІТНЯ.