Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як позбутися грипу за три дні


18.01.2017

ПРИЙМАТИ ПРОТИВІРУСНІ ПРЕПАРАТИ ТА ВІТАМІН С

Ефективність їх прямо залежить від початку прийому. Чим раніше виявите захворювання і приймете першу дозу противірусних препаратів, тим ефективніше. Якщо немає можливості викликати лікаря, уважно читайте інструкцію препарату і слідуйте їй.

ЛЕЖАТИ

Якомога швидше ляжте в постіль і вкрийтеся теплою ковдрою, вам потрібно зігрітися. Якщо хвороба застала вас на роботі, відпросіться і йдіть додому. Доцільніше буде піти зараз, щоб повернутися через 3 дні, ніж залишитися до кінця дня, а потім злягти з ускладненням на два тижні. Всю хворобу необхідно провести лежачи, вдома, укрившись ковдрою.

ПИТИ

Пийте багато, дуже багато: чай, компот, теплу воду, краще боржомі. Заваріть чай у термосі й поставте біля себе. Лежіть, пийте. Знову пийте. Знову пийте. Якщо не можете пити так багато – полощіть горло, а через раз – пийте. До речі, якщо дере горло, додайте щіпку харчової соди в чай або молоко. Ви моментально відчуєте різницю. Замість соди можна використати боржомі – пару ложок боржомі в чай, у компот, у молоко з медом. Це просто жива вода!

СПАТИ

Як відомо, сон лікує, і під час захворювання вам буде дошкуляти сонливість. Якщо ви будете спати увесь час, коли не п’єте і не приймаєте ліки, ви підете на одужання набагато швидше! Відомі випадки, коли після подібного лікування люди почували себе абсолютно здоровими вже наступного ранку! Організм виспався, відпочив, наситився вологою, одержав захист у вигляді противірусного препарату й вітаміну С – сильному організму більше нічого не потрібно, щоб поправитися. Але якщо хвороба звалила сильно, продовжуйте спати, тільки ставте собі будильник на час прийому ліків.

НЕ ЗБИВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ ДО 38 ГРАДУСІВ!

Відомо, що температура – це сигнал організму про те, що в боротьбу вступив імунітет. Збити температуру – виходить, перешкодити організму самому справлятися із хворобою. Не заважайте йому, він сильний, упорається. Не втручайтеся, поки температура тримається до 38–38,5 градусів. І тільки якщо вона продовжує підвищуватися, – збивайте. Стежте за температурою, при стрімкому грипі вона може різко й високо підвищуватися, що вже зовсім не корисно для вашого організму. Якщо температура вже занадто висока – вище 38 градусів – прийміть жарознижуючі препарати. Випийте пару чашок чаю і спіть далі. Потіння – сигнал до того, що температура почала падати. Озноб – сигнал до того, що температура продовжує підвищуватися. Стежте за відчуттями у своєму тілі.

Цих п’яти пунктів цілком достатньо, щоб нормальний організм видужав за 3-4 дні. У ці дні – ніяких антибіотиків. Болить горло – підключаємо терапію для горла: смоктальні таблетки, інгалятори, зрошувачі і полоскання содою, травами, настоянкою з часнику, можна навіть горілкою. Почався нежить – починайте лікувати ніс: промивайте водою з морською сіллю, закапуйте судинозвужувальні краплі, звільняйте ніс правильно. На ніч біля голови покладіть розрізану навпіл велику цибулину, фітонциди якої всю ніч ви будете вдихати підсушать слизову і вранці ніс почне дихати.

Якщо з перших днів кашель – відразу починайте приймати сироп від кашлю.

П’ЯТЬ «НЕ МОЖНА»

А тепер те, що в жодному разі НЕ МОЖНА робити в перші дні захворювання на грип і ГРЗ:

Не переносьте хворобу на ногах – так ви погіршуєте власне самопочуття й підло заражаєте оточуючих.

Не призначайте собі антибіотики – це зараз наймарніші препарати, важка артилерія, покликана боротися з бактеріями, а не з вірусами.

Ніяких теплових процедур: гірчичники, натирання, що зігрівають – на даному етапі будуть тільки підвищувати температуру.

Не робіть інгаляцію! Цю процедуру доцільно проводити як відновлюючу терапію, на початку ж захворювання вона рознесе віруси по всіх дихальних шляхах – від носа до легенів. Ускладнення захворювання в цьому випадку є гарантованим!

Не напружуйте зір! Вимкніть телевізор, комп’ютер, не читайте книг, ваше завдання зараз – відпочивати, а краще – спати.

А ЯКЩО НЕ ВИЙШЛО ВИДУЖАТИ ЗА 3-4 ДНІ?

Навіть якщо ви ідеально поводилися й дотримували всіх пунктів, на жаль, усе це не гарантує вихід із хвороби без ускладнень, хоча значно підвищує шанси. Дуже важливо не пропустити переломний момент – коли грип переходить у другу фазу – хворобу з ускладненням. Її легко розпізнати на п’ятий день захворювання, коли температура усе ще скакає до 38 і вище.

При нормальному перебігу й загасанні хвороби, на п’ятий день можливе лише незначне (до 37 градусів) підвищення температури до вечора – це на тлі гарного загального самопочуття. Якщо температура підвищується зранку до 38 і вище, терміново викликайте лікаря, підключилися мікроби, які дають це підвищення й ведуть запальну діяльність в організмі. Саме зараз потрібна кваліфікована допомога фахівця, що грамотно продіагностує характер ускладнення і призначить правильне лікування. Швидше за все, це будуть антибіотики.

Що таке правильне лікування? Це коли легше стає буквально з першої таблетки, а відчутно легше - із другої-третьої. Якщо призначені антибіотики, грамотний лікар обов’язково призначить також і пробіотики (препарати, що відновлюють мікрофлору організму), а також вітаміни і спеціальне лікування для органа, ураженого ускладненням.

На третій день такого лікування ви вже будете почувати себе абсолютно здоровим, у цей момент головне не припиняти лікування і довести призначену лікарем схему до кінця. А наприкінці курсу пропийте вітаміни, щоб остаточно відновитися після затяжної хвороби!

ЯК НЕ ЗАНЕДУЖАТИ ГРИПОМ

Уникайте багатолюдних місць, контакту з хворими, прибирайте приміщення з дезінфікуючими речовинами, регулярно провітрюйте житло, тепло одягайтеся, мийте руки й обличчя кожні 2-3 години, повноцінно харчуйтеся. Для профілактики грипу ще не пізно зробити і щеплення.