Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як позбутися шкідників капусти без хімії


22.08.2015

Блішки, гусениці, слимаки і равлики, личинки капустяної мухи щороку доставляють купу проблем городникам. Ефективні народні засоби, якими можна обробити капусту від шкідників, знайдуться в скарбничці народних порад.

Метелика-капусницю з чорною облямівкою на крилах відкладає яйця з нижнього боку капустяного листа, з яких виводяться жовтуваті гусениці з чорними плямами. Капустяна совка схожа на нічного метелика, її личинки - всередині капустяних качанів.

ЧИМ ОБРОБЛЯТИ КАПУСТУ ВІД ГУСЕНИЦЬ

Спосіб №1. Якщо у вас на ділянці живуть оси, змусьте їх приносити користь. Розведіть старе варення, компот або просто цукор і окропіть солодкою водою капусту. Запах, безсумнівно, приверне до капустяної грядки. Вони годують гусеницями своє потомство, тому не пропустять нагоди «очистити» від них капусту.

Спосіб №2. Залийте 2 склянки золи і столову ложку рідкого мила 10 літрами води і настоюйте протягом доби. Потім обприскайте цим настоєм капусту.

Спосіб №3. Як тільки почали помічати літаючих капусниць, відразу ж розставте на капустяній грядці палички з підвішеною на них яєчною шкаралупою. Кажуть, що метелики сприймають шкаралупу за собі подібних і не відкладають яйця там, де вже «зайнято».

Спосіб №4. Приготуйте настій бадилля томатів або цибулиння. Це нехитрий народний засіб відлякує метеликів незвичним запахом. Літрову банку цибулиння потрібно залити двома літрами гарячої води і настоювати дві доби. Потім довести обсяг настою до чотирьох літрів, додати столову ложку рідкого мила.

Для приготування томатної настоянки 1,5-2 кілограми гички або пасинків заливають 5 л гарячої води і настоюють 3-4 години. Потім кип’ятять ще 3 години, після чого проціджують і розводять водою у співвідношенні 1:2. Для кращого прилипання настою перед обприскуванням в нього також додають 20-30 г господарського мила.

Спосіб №5. Посипте капустяне листя звичайною харчовою содою. Гусениці її терпіти не можуть, а для рослин ніякої шкоди.

НАРОДНІ ЗАСОБИ ПРОТИ СЛИМАКІВ

Слимаки і равлики - непомітні нічні мисливці. Вдень вони ховаються в затишних, темних і вологих куточках ділянки, а ввечері виповзають на капустяні грядки і їдять... Зранку все листя капусти в дірах, і нікого не видно - поховалися слимаки.

Що ж зробити в цьому випадку?

Спосіб №1. Старий-добрий народний метод боротьби зі слимаками - приманки. Для цього ввечері (о 20-21 годині), коли слимаки починають вибиратися з укриття, поруч з капустяною грядкою прикопують лоточки з квасом, соком, пивом або розведеним варенням з дріжджами. Можна змочити в «напій» старі ганчірки або листя лопуха і розкласти по борознах. Всю ніч слимаки будуть сповзатися на запах, а вранці можна буде брати шкідників голими руками.

Спосіб №2. Розсипте між капустинками гірчичний порошок. Слимаки його не терплять.

Спосіб №3. Приготуйте розчин з 40 мл нашатирного спирту на 5-6 літрів води і полийте з лійки прямо по листю качанів. Через кілька хвилин поверніться на грядку і повторіть процедуру: до цього моменту всі слимаки повилазять із землі і капусти, і розчин нашатирю вдарить прямо по них.

Спосіб №4. Зривайте і розкладайте по грядці листя і стебла кропиви. По кропиві слимаки до вашої капусти не полізуть. Правда, кропив’яний захист потрібно оновлювати кожен день.

Спосіб №5. Подрібнена яєчна шкаралупа, розсипана навколо капусти, стане для молюсків непереборною перешкодою. Тільки де ж взяти стільки шкаралупи? Збирайте всю зиму!

Спосіб №6. Обприскайте ґрунт на капустяній грядці настоєм гіркого перцю. Для його приготування потрібно подрібнити 100 г перцю, залити літром води і настоювати дві доби. Потім довести до кипіння і настоювати ще добу. Потім віджати перець і процідити настій. Половину склянки перцевої настоянки розводять у відрі води, а перед обприскуванням додають ложку рідкого мила.

ЗНИЩУЄМО ЛИЧИНКИ СОВКИ, ХРУЩА, КАПУСТЯНОЇ МУХИ

Личинки хруща, озимої совки або капустяної мухи є підземними шкідниками капусти, оскільки вони знищують не листя, а коріння в період утворення качана. Рослина миттєво в’яне і гине. Для боротьби з личинками можна залучити на грядку садових мурах. Вони, як і оси, сповзаються на солодке, тому має сенс прикопати поруч із зів’ялим кущем баночку з розведеним у воді варенням. Чорні мурахи зреагують на приманку і, заодно, відшукають личинок, які є для них природною звичною їжею.

Як боротися з капустяною попелицею

Зеленувата капустяна попелиця атакує, як правило, молоді рослини. На них з’являються чорні точки, згортаються листя. Якщо тлю не знищити, рослина незабаром загине. Обприскайте настоянкою томатної гички, приготовленим так само як і при боротьбі з гусеницями. Обробіть рослини мильною водою (300-400 грам мила на 10 літрів води), через тиждень повторіть процедуру.

Також використайте комплексну настоянку проти попелиці. Щоб її приготувати склянку золи, склянку тютюнової пилу, столову ложку гірчиці і столову ложку рідкого мила залийте 10 літрами гарячої води і настоюйте добу. Потім процідіть і обприскайте.