Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як позначити межі своєї земельної ділянки


17.02.2011

Як захистити свою земельну ділянку від зазіхань сусідів? Насамперед, треба «виставити кордони», позначити свою ділянку на місцевості. Від цього моменту ви не тільки матимете юридичне право власності, а й демонструватимете його. Втім, існують певні правила встановлення «кордонів». Розповідає директор Департаменту землеустрою та земель сільськогосподарського призначення Держкомзему України Олександр Краснолуцький.
- Хто визначає межу між земельними ділянками?
- Загалом, межі земельної ділянки визначаються при проведенні землевпорядних робіт. Але донедавна вони визначалися тільки в технічній документації – в натурі межі земельної ділянки не позначалися через те, що не було визначено: чим і як саме їх позначати. Часто це призводило до непорозумінь та конфліктів. Бо ж під час господарювання одна зі сторін могла – випадково чи ні – заволодіти частиною городу сусіда. На сьогодні Держкомземом прийнято інструкцію, яка вже зареєстрована Міністерством юстиції, - в ній визначено види межових знаків. Тепер кожна земельна ділянка буде визначена межовим знаком встановленого зразка. Отже, селищна або міська рада, користуючись технічною документацією, розробленою землевпорядною організацією, забезпечує встановлення межових знаків.
- Чи можна самому встановити межові знаки?
- Ні. Самовільне встановлення меж є незаконним і карається штрафом. Відповідно до розділу 17 Земельного кодексу «Про добросусідство», власники земельних ділянок зобов'язані встановлювати межі між земельними ділянками з відома іншої сторони і з письмового дозволу місцевих органів самоврядування. Закріплення меж ділянки межовими знаками має відбуватися в присутності власників (користувачів) цієї та суміжних ділянок або уповноважених ними осіб. Повідомити про такі роботи власників суміжних ділянок фахівці-землевпорядники повинні заздалегідь – не пізніше, ніж за 5 робочих днів до початку робіт.
- Чи є якісь особливі вимоги до межових знаків?
- Так. Межові знаки мають бути тільки ті, що визначені до користування Держкомземом. Про них вам мають розповісти у землевпорядній організації, яка готуватиме технічну документацію на земельну ділянку. Якщо вигадати якісь свої види межових знаків, вони не будуть офіційно визнані, і не матимуть ваги при вирішенні суперечки.
- Хто має платити за встановлення межових знаків?
- Власники земельних ділянок. Причому сусіди сплачують порівну за знаки на спільній межі, якщо інше не встановлено угодою між ними. Для того, щоб не виникало суперечок щодо цього в майбутньому, домовленість про розподіл оплати сусідам варто зафіксувати або в нотаріуса, або в селищній чи міській раді. Хочу звернути увагу, що в кошторисі проведення землевпорядних робіт для отримання державного акта на земельну ділянку та кадастрового номера на неї, зазвичай вже передбачена оплата за виготовлення та встановлення межових знаків. Тож більшість власників земельних ділянок за ці знаки вже сплатила. Але досі межові знаки не встановлювалися. Тепер важливо, щоб землевпорядна організація, якій ви замовляли роботи, сумлінно поставилася до виконання своїх договірних зобов’язань.