Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як правильно посадити капусту


18.04.2013

Більшість городників вирощує на своїй ділянці капусту. Ця культура досить невибаглива, але гарний врожай можна отримати тільки при дотриманні агротехніки. Правильна посадка - половина успіху.

Починають підготовку ділянки під посадку капусти восени. Ретельно перекопують землю на глибину штикової лопати, звільняють від коренів бур’янистих рослин. Навесні вносять добрива. На кожний квадратний метр буде потрібне 1 відро свіжого гною або компосту, 2 склянки деревного попелу. Після внесення добрив перекопують ґрунт повторно на глибину 15 сантиметрів.
Ділянку для посадки капусти підбирають сонячну, рівну. Для одержання гарного врожаю підходить ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією. Кращі попередники для капусти - це зернові, бобові культури, картопля, цибуля або коренеплоди. На одному місці можна вирощувати врожай капусти не більше двох років. Потім ділянку потрібно перемінити, вирощувати на ній капусту можна не раніше, ніж через 4 роки.
При вирощуванні капусти розсадним способом використовують теплий парник або теплицю. Для посіву використовують родючу землю, що не заражена шкідниками та хворобами.
Насіння зашпаровують у ґрунт на 2 сантиметри. До появи перших сходів капусті потрібен щоденний полив. З появою першого справжнього листочка виконують проріджування. В одній лунці залишають 3 рослини. Через 15 днів виконують повторне проріджування, залишивши в лунці найдужчу рослину.
Шістдесятиденну розсаду висаджують у відкритий ґрунт. У другій половині дня потрібно підготувати лунки, рясно полити їх водою. Як тільки вода всотається, починають розсаджування капусти. Заглиблюють рослини до першого листа, ретельно обжимаючи ґрунтом. Відстань між рослинами в ряді повинна бути 50 см, у міжряддях 1 метр. Такий спосіб посадки допоможе одержати багатий урожай з великими качанами.
Перші три дні після посадки поливають рослини вранці і ввечері. З четвертого дня полив можна виконувати 1 раз на день. Як тільки рослини приживуться та зміцніють, поливають через день. У спекотну погоду виконують щоденне дощування. При цьому потрібно стежити, щоб вода в лунках не застоювалася.
У період зав'язування качанів капусті потрібен особливо рясний полив. На одну рослину щодня потрібно виливати 10-15 літрів води.