Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як принести гроші в громаду


14.08.2019

Децентралізація вимагає нових підходів до вирішення соціальних проблем

Після утворення об’єднаних територіальних громад багато з них зіткнулися з проблемою фінансування. А вихід із цієї проблеми насправді є. Про це йшлося на семінарі-тренінгу, який відбувся в Дніпровському центрі розвитку місцевого самоврядування у липні.
На семінар були запрошені проектні менеджери з різних ОТГ області з метою навчання проектній діяльності, оскільки сьогодні в Україну інвестуються великі кошти для вирішення різнобічних проблем: від створення бізнесу до упорядкування території. «Ми дуже на цьому наполягали і на сьогодні у 90 відкотків громад Дніпропетровщини є посади проектного менеджера, – підкреслив  радник з питань регіонального розвитку ЦРМС Ігор Мамонов. – У двох громадах є  навіть відділи з проектної діяльності, зокрема у Васильківській і Царичанській ОТГ».
Сьогодні важливо серйозно і фахово займатись проектним менеджментом. Чому? Для порівняння, державна підтримка на розвиток територій  Дніпропетровщини складає 21 млрд. грн., включаючи субвенцію на освіту і медицину, а щорічне фінансування через різні фонди і грантові конкурси коливається від 15 до 20 млрд. грн.  
На превеликий жаль, ці кошти часто проходять повз громади.  Хоча саме це джерело може  бути використане для вирішення багатьох проблем в громадах,  будь то ремонт дороги чи утеплення будинків,  ремонт даху, проведення водоводу, чи створення бізнесу.
Як виявила радник з питань децентралізації Ольга Кірєєва в процесі знайомства, більшість учасників семінару уже писали проекти, деякі  навіть вигравали. 
Звісно, шлях проектної діяльності доволі непростий. Далеко не всі заявки у конкурсі грантів отримують підтримку донорів. Бо це конкурс, і грантодавець хоче найбільш ефективне використання грошей.  Тому приблизно один проект із 10 поданих проходить. Однак це не означає, що треба опускати руки. І на цьому окремо наголошував Ігор Мамонов.  
Крім того, Дніпровський центр регіонального розвитку місцевого самоврядування готовий надати консультації  у процесі написання заявок, аби підтримати розвиток створених на Дніпропетровщині ОТГ. Наступний тренінг, як повідомив Ігор Мамонов, відбудеться 29 серпня. І він стосуватиметься життєвого циклу проекту.
Хто не знає, повідомляємо, що грант – це не кредит, це кошти, які надаються на безповоротній основі для вирішення конкретних соціально значущих проблем чи реалізації цікавих ідей.
ГРАНТ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КООПЕРАТИВІВ
Щоб наші читачі більш яскраво уявили, що таке грантовий проект, пропонуємо ознайомитись з реальним грантом для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Проект «Агросільрозвиток» планує надати один грант на суму приблизно 300 000 грн. на придбання доїльних апаратів або іншого обладнання, яким зможуть користуватися члени кооперативу, насамперед жінки для полегшення ручної праці з доїння корів. Термін дії грантової угоди 3 місяці. Приблизна дата присудження гранту 1 жовтня 2019 року. Заявки з технічною документацією, бюджет і супровідні документи треба подати на електронну пошту  grants@ukraineards.com не пізніше 18 години 28 серпня 2019 року. Якщо виникатимуть запитання, їх можна надсилати на  цю ж електронну адресу на ім’я менеджера Ігоря Цимбалістого. 
Більш детальна інформація про програму грантів, умови надання фінансування, вимоги до заявників, форму бюджету можна знайти за посиланням на сайті ресурсного центру «Гурт»  
https://gurt.org.ua/news/grants/54442/
Світлана МАРКОВА, м. Дніпро.
На знімку: тренерка Олена Гладка консультує учасників семінару.