Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як розводити алое


01.11.2012

АЛОЕ - це багаторічна рослина, що відноситься до сімейства лілійних. Його батьківщиною є Південна Африка, де воно росте повсюдно, при хороших умовах культивації може досягати чотирьох метрів. Але в умовах нашого клімату вирощується виключно в горщиках на підвіконні.
Вам знадобиться пісок, ґрунтова суміш для квітів, рідке комплексне добриво для квітів, деревна зола, об'ємні квіткові горщики, гострий ніж для зрізання живців.
На своїй батьківщині алое цвіте помаранчевими дзвіночкоподібними квітами і утворює плоди форми циліндрів з коробочками, але в домашніх умовах домогтися цвітіння рослини практично неможливо. Алое є лікарською рослиною і широко використовується в рецептах народної медицини. При промисловій культивації збираються нижні і середні листки довжиною 18 см. Сировина використовується у фармації та парфумерній індустрії.
Розводити алое зовсім не складно. Для розмноження можна використовувати материнські пагони, в народі звані «дітки», а також стебловий або верхівковий матеріал. Розведення насінням використовується тільки в тому випадку, якщо ніде взяти материнські пагони або живці.
Перед посадкою будь-якого матеріалу підготуйте ґрунт. Для укорінення живців використовуйте сирий пісок з невеликим додаванням ґрунтової суміші. Оскільки найбільша оптимальна приживлюваність відбувається саме в піску.
Посадочні черешки або верхівки зрізуйте гострим ножем. Довжина повинна бути не менше 5-10 см. Перед пересадкою обробіть посадковий матеріал деревною золою і підсушіть протягом доби в темному, прохолодному місці.
Висаджуйте на глибину 2 см. Пісок підтримуйте у вологому стані до появи стійкої кореневої системи. Це буде помітно по тому, що висаджені живці інтенсивно позеленіють і підуть у ріст. Пересадіть укорінені рослини в об'ємний горщик з ґрунтовою сумішшю для квітів. Догляд полягає в поливі і підгодівлі рідкими комплексними добривами, що продаються спеціально для квіткових культур.
Розведення алое з допомогою материнських відростків використовується найчастіше. Відокремте відросток з кореневою системою і відразу посадіть на постійне місце в горщик або поставте у банку з водою, щоб відросток пустив корінці.
Розведення насінням дуже рідко використовується, тому що алое в холодному кліматі не цвіте, а коли не цвіте, то й не утворює насіння. Тому насіння можна придбати в магазині для садівників і городників.
Для посадки насіння використовуйте ґрунтову суміш, перемішану з піском у рівних частинах. Висівайте насіння на відстані 2 см і на глибину 1,5 см. Ґрунт підтримуйте у вологому стані. Пересаджуйте саджанці в горщик, коли вони досягнуть довжини 5-8 см.
Алое любить рости в добре освітленому місці. Якщо рослину часто і рясно поливати, то вона може захворіти водянкою, що призведе до загибелі. Тому поливи робіть помірні, не частіше 1-2 разів на тиждень.