Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як швидко і назавжди позбутися варикозу


20.03.2019

Варикоз – проблема, знайома багатьом. Розширені вени на ногах, відчуття важкості, біль, зміна кольору шкіри, поява ран... Чому не допомагають ліки, які існують дієві методи лікування варикозу і які з них найефективніші, розповідає лікар-хірург 
МЦ «Боголюби» Сергій КРИЖАНОВСЬКИЙ.
Чи можливо вилікувати варикоз ліками?
Нині є досить багато медикаментів, які рекламуються як засіб від варикозу. Але медикаментозного засобу, який виліковує варикозну хворобу немає. Річ у тому, що варикоз за своєю суттю є механічною проблемою – це неспроможність клапанів у венах забезпечувати рух крові. Якщо клапани не працюють,  ліки цьому не допоможуть. Ніяк! Не допоможуть ні мазі, ні краплі, ні таблетки, ні уколи – жодні медикаменти.
 
Чому клапани у венах перестають працювати?
Причин є дуже багато. Варикоз можна отримати “у спадок”. У такому разі мова йде про вроджену проблему, коли клапани не працюють або погано працюють з народження або з дитинства.
Також варикоз може бути набутим протягом життя у результаті збільшення тиску на клапани. Це може бути, скажімо, наслідком стоячої роботи, надлишкової ваги, перенесеного тромбозу (коли тромб уразив вену і зруйнував клапан), малорухливого способу життя тощо. Часто варикоз виникає у вагітних, цьому сприяє поява надлишкової ваги.
Якщо клапани зруйнувалися, шансів позбутися їхньої неспроможності (наприклад, якщо людина приведе у норму свою вагу абощо) немає – клапани і далі не виконуватимуть свої функції. Але таким чином можна зменшити прояви варикозу! І я це часто рекомендую: насамперед – схуднути!
 
Як діагностують варикоз? 
Чи достатньо оглянути пацієнта, щоб поставити діагноз?
Для того, щоб виявити варикоз, звісно, достатньо оглянути пацієнта. Адже у 90% випадків вени на ногах видно. Але що з ними робити, який спосіб лікування обрати – без додаткової діагностики з’ясувати неможливо! Основний метод діагностики у такому разі – це УЗД вен. Це специфічний вид УЗД, але від пацієнта жодної особливої підготовки він не вимагає.
 
Які існують способи лікування варикозу
Існує п’ять-шість основних способів лікування варикозу. Серед них - введення у вену препаратів, так званих склерозантів або клею, руйнування лазером чи електрострумом, венектомія, тобто видалення вен. Усе це методики, завдання яких - зруйнувати або усунути вени, які не працюють. І тільки одна методика, яка вирішує проблему варикозу без видалення і без руйнування вен. Вона називається гемодинамічна корекція CHIVA. Аналогів цій методиці не існує. Вона базується на фізичних принципах руху крові в організмі. У зв’язку з тим, що при варикозі рух крові є патологічним, завдяки корекції CHIVA моделюється кровотік, який дозволяє венам відправляти кров у правильному напрямку й усунути застій крові. І це без видалення вен!
 
Як відбувається ця процедура?
Спершу я оглядаю пацієнта за допомогою УЗД, аби обстежити прояви варикозу і виявити місця, де є неспроможні клапани, звідки, власне, починається проблема. Залежно від результатів обстеження обираю тактику лікування. Далі відзначаю проблемні місця і під місцевим знеболенням проводжу корекцію. Орієнтовно через годину після процедури пацієнт встає і йде додому. Потреби у госпіталізації немає. Далі треба зробити кілька перев’язок, а через 10 днів зняти шви. Після корекції CHIVA рубців або зовсім не видно,  або  вони майже не помомітні, адже вони дуже маленькі.
 
Чи є потреба обмежувати фізичні навантаження після операції?
Усе залежить від самопочуття. У перші дні можливий незначний дискомфорт, однак він не є критичним і не впливає на звичний спосіб життя. У мене були пацієнти, які через два-три дні грали у футбол! Аби дізнатися, чи все добре, чи немає якихось негативних проявів, я намагаюся кожні три місяці комунікувати зі своїми пацієнтами. Вони не потребують мого нагляду, просто я про них турбуюся.  
 
Скільки триває ефект після гемодинамічної корекції CHIVA і як швидко він стає помітним?
Корекція має на меті досягнути подвійного результату: косметичного (візуального) і медичного ефекту (усунення болю, різноманітних неприємних відчуттів, корчів, набряку, зміни кольору шкіри тощо). 
Косметичний ефект не завжди помітний одразу і не завжди повністю. Але медичний, лікувальний ефект є одразу. Уже через один-два дні після операції людина почувається набагато краще, адже зникають неприємні прояви варикозної хвороби.
Щодо тривалості ефекту. Гемодинамічна корекція CHIVA – це єдина методика, яка дозволяє не руйнувати вени. У разі, коли застосовують будь-які інші методики, вени руйнують (лазером, струмом, клеєм тощо) або видаляють. А вони організму необхідні! Йому потрібне все, що в нього є, адже немає у нас зайвого пальця, ока чи якогось органу! І коли видаляють вену, організму доводиться перебудовуватися, розширювати інші вени в іншому місці. І тому варикоз повертається, виникає рецидив захворювання.  
Натомість при гемодинамічній корекції CHIVA вени не видаляються і не руйнуються, тож організму не треба перебудовуватися, шукати обхідні шляхи, відтак варикоз не повертається. Тому ефект після CHIVA довготривалий. Це доведено.
 
Яким пацієнтам показана гемодинамічна корекція і кому ви не рекомендуєте її робити?
Гемодинамічна корекція показана усім, хто має варикозну хворобу. Але я не оперую пацієнтів, у яких немає проявів. Тобто якщо є варикозне розширення вен, але воно не турбує, не дає симптомів, окрім косметичного недоліку, я у такому разі пацієнта не оперую. 
Адже кожна операція – це втручання в організм, і якщо організм не просить – навіщо здійснювати втручання? Але якщо є прояви варикозної хвороби, тобто організм просить про допомогу, – операцію треба проводити обов’язково. Тому що інших способів лікування, окрім усунення неспроможності клапанів, на даний час нема.
 
Якщо не лікувати варикоз, які можуть бути наслідки?
Перше, що треба сказати, це те, що від варикозу не вмирають. Це не смертельна хвороба, але вона дуже неприємна, бо призводить до руйнування тканин у ногах: і суглобів, і тканин гомілки, і шкіри. Тому утворюються рани, змінюється колір шкіри, інколи руйнуються суглоби ступні. Ці проблеми не завжди пов’язують із варикозом, але насправді зв'язок є.
 
Чи можна застосовувати CHIVA для лікування людей у зрілому віці?
Обмежень за віком немає. CHIVA можна застосовувати хоч у 80! Навпаки, ця методика навіть бажана для людей літнього віку, адже не вимагає загального наркозу (усе відбувається під місцевим знеболенням) і немає потреби довго лежати після операції (а у старшому віці важливо рухатися, бо це зменшує ризик тромбозу).
 
Коли найкраще робити операцію? Чи є якийсь оптимальний час?
Для хірурга немає значення, коли оперувати. А от для пацієнта, для максимально комфортного реабілітаційного періоду найкраще планувати операцію на прохолодний період року – осінь, зиму, весну. Хоча протипоказань для проведення операції у літню пору немає. 
Через два дні після операції людина може повертатися на роботу (якщо це не важка фізична праця). Якщо, скажімо, операцію запланувати на п’ятницю, в понеділок людина зможе іти на роботу!
 
Інна СЕМЕНЮК,
Волинська область.