Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як стати мисливцем


08.09.2011

Довгоочікуваний для мисливців сезон полювання на пернату дичину нарешті розпочато! З року в рік нас годують новинами про зростаючі масштаби браконьєрства в Україні. Тому сьогодні ми вирішили розібратися - яким шляхом можна стати легальним мисливцем.
Отже, якщо вам раптово закортіло вполювати дичину, то перед тим, як взяти до рук мисливську зброю і відправитися на полювання, необхідно зробити наступне. Перш за все звернутися до первинної організації мисливців і рибалок, по-друге, вам повинно виповнитися 18 років, якщо бажаєте стати мисливцем, і 16 - у разі, коли прагнете бути рибалкою. Голова Дніпропетровської міськрайонної ради УТМР Микола Буц розповідає
:
- Щоб отримати членський квиток нашої організації і відстрільну картку, спершу потрібно подати заяву і деякі інші документи, що посвідчують особу, а також заплатити первинний внесок у розмірі 150 грн. Подальші щорічні внески становлять 250 грн.
Наступна інстанція - обласне управління лісового та мисливського господарства. Тут усе також починається з поданої вами заяви, а закінчується - нескладним письмовим іспитом - тестуванням, у ході якого треба відповісти на 19 питань із 24. Коментує завідуючий сектором мисливського господарства Дніпропетровського управління лісового та мисливського господарства Борис Пересунько:
- Тобто особливих проблем не виникне, а за отримання посвідчення мисливця доведеться сплатити ще 60 гривень.
При перевірці документів Державна екологічна інспекція також звертає увагу на наявність у мисливця дозволів на добування мисливських тварин, а також на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання, якщо ж ви ведете полювання на дичину з собаками або іншими мисливськими звірами, то оформити паспорти на них вас також зобов’яжуть.
Як бачимо, кількість інстанцій, через які треба пройти, загалом складає три: УТМР, обласне управління лісового та мисливського господарства, а також державний дозвільний орган. Тому не так складно попіклуватися про законне оформлення необхідних паперів, аби в подальшому уникнути проблем із законом, адже всі зазначені документи мисливець зобов'язаний мати при собі під час полювання або транспортування впольованої дичини і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Ольга ТРУБЧИНІНА.
* Українське Товариство мисливців і рибалок є добровільною Всеукраїнською громадською організацією, яка об’єднує мисливців і рибалок з метою сприяння активному розвитку любительського мисливського, стендового і рибальського спорту, охорони, відтворення, збереження, раціонального використання тваринного світу та захист спільних інтересів (витяг із Статуту УТМР).