Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як створити фермерське господарство?


30.06.2011

Попри складну систему реєстрації фермерських господарств, в Україні їх вже працює понад 42 тисячі. І це число постійно зростає. Отже, зростає число тих, хто готовий здолати непростий бюрократичний шлях до фермерства. Як зареєструвати фермерське господарство, виконавши всі вимоги чинного законодавства? Хто має право на створення фермерського господарства? Як оформити землі для ведення фермерського господарства? Розповідає начальник відділу правового забезпечення Юридичного департаменту Держкомзему Андрій Харченко.

- Хто має право створити фермерське господарство?
- Таке право має кожний ді­єздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку, виявив відповідне бажання, має документи, що підтверджують його здат­ність займатися сільським господарством.
- Які кроки треба зробити, щоб зареєструвати господарство?
- Передусім потрібно пройти професійний відбір. Його здійснює професійна комісія з питань створення фермерських господарств. До неї входять представники органів державної влади, місцевого самоврядування, Асоціації фермерів та приватних землевласників і громадських організацій. Претендент у фермери повинен мати досвід роботи в сільському господарстві та бізнес-план розвитку господарства.
До комісії він подає заяву такого змісту: «Прошу надати дозвіл на проходження конкурсного відбору для створення фермерського господарства» та зазначає бажані розміри, місце розташування земельної ділянки та кількість членів фермерського господарства; копії документів, які підтверджують досвід роботи в сільському господарстві та наявність необхідної кваліфікації або спеціальної підготовки; обґрунтування розмірів земельної ділянки і напряму діяльності фермерського господарства; копії паспорта та документа про присвоєння ідентифікаційного номера. Члени комісії вивчають документи, спілкуються з претендентом. Вони можуть поцікавитися, чим майбутній фермер збирається займатися на землі та як розвивати господарство.
- Комісія винесла позитивне рішення: дозволити. Що далі?
- Маючи на руках таке рішення, майбутній фермер може звернутися до органу місцевого самоврядування або районної держадміністрації із заявою: надати йому земельну ділянку у власність або в оренду. Ці заяви розглядаються протягом місяця. І в разі позитивної відповіді надається дозвіл на підготовку проекту відведення земельної ділянки. Ці роботи виконують ліцензовані землевпорядні організації.
- Закон про фермерські господарства ставить обов’язкову умову – щоб зареєструватися фермером, треба мати у власності або оренді земельну ділянку. А от якщо її немає – чи можна сподіватися, що її нададуть?
- Справді, особа, яка хоче створити фермерське господарство, спочатку повинна оформити право на земельну ділянку – або на умовах власності, або на умовах оренди. Саме висновок професійної комісії, про який ішлося раніше, є умовою для того, щоб потенційному фермеру надали або у власність, або в оренду ділянку – із земель державної або комунальної власності.
- На скільки гектарів можна розраховувати?
- Якщо ми говоримо «на умовах власності», то це лише в розмірі земельної частки/паю по тому регіону, де особа хоче отримати ділянку. Якщо на умовах оренди – то тут законодавством розміри не обмежені. Головне, щоб були вільні землі.
- Уявімо, землі вистачило, надано дозвіл на підготовку проекту відведення земельної ділянки і цей документ виготовлено ліцензованою землевпорядною організацією. Що робити далі?
- Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подається в раду чи адміністрацію (залежно від того, в межах населеного пункту знаходиться ділянка чи поза ними), яка ухвалює рішення про його затвердження та про передачу ділянки або у власність, або в користування. Оформлюються правоустановлюючі документи, реєструються, а після цього подаються для реєстрації фермерського господарства як юридичної особи.
- Куди і з якими документами звертатися по реєстрацією?
- До державного реєстратора в районній адміністрації. Туди ви маєте подати такі документи: протокол рішення комісії, рішення засновника фермерського господарства про його утворення (оригінал або нотаріально засвідчену копію), два примірника статуту господарства, квитанцію про сплату реєстраційного збору та копію державного акта.
- Як довго треба чекати?
- Закон передбачає, що державна реєстрація фермерського господарства здійснюється протягом не більше 5 робо­чих днів. Саме в межах цього терміну органи державної реєстрації зобов’язані внести дані з реєстраційної картки до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності та, головне, видати Свідоцтво про державну ре­єстрацію фермерського господарства. Це свідоцтво та копія доку­мента, який підтверджує, що господарство взяли на облік у державному податковому органі, вже є підставою для відкриття банківського рахунку.

Матеріал підготовлено в рамках інформаційної кампанії проекту Світового банку “Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”.