Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як суттєво знизити ризик захворіти на рак


09.03.2016

Рак – розплата за недбале ставлення до власного організму та спосіб життя. Здорове харчування, фізичні вправи, відмова від згубних звичок та вчасний похід до лікаря можуть врятувати здоров’я. Суттєво знизити ризик виникнення онкології під силу кожному, запевнив головний позаштатний спеціаліст з онкології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Віталій Машталер.

«Онкологія - це розплата за наш спосіб і стиль життя. Замість того, щоб харчуватися правильно, ми їмо фаст-фуд, жирне, смажене, копчене. Це призвело до того, що останніми роками суттєво почастішали випадки раку шлунку та підшлункової залози. Щоб цього уникнути, потрібно змінити свій спосіб життя. Дуже багато залежить від нас самих», - зазначив Віталій Машталер.

За словами онколога, аби значно знизити вірогідність виникнення онкології, слід вести здоровий спосіб життя. По-перше, правильно харчуватися. Їсти овочі і фрукти за сезоном, м’ясо, велику кількість горіхів. Слід відмовитися від куріння, надмірного вживання алкоголю. Обов’язково – займатися спортом.

«Я дотримуюся здорового способу життя протягом всієї лікарської кар’єри. Ніхто не може дорікнути мені, що я курю, п’ю, неправильно їм і мало рухаюся. Я на роботу їжджу на велосипеді. Спробуйте почати з сьогоднішнього дня це робити», - закликав головний онколог.

За словами лікаря, кожен може з’ясувати, чи є у нього схильність до раку.

«Потрібно знати чим хворіли і від чого померли ваші найближчі родичі. Якщо у вас в роду були хворі із злоякісними утвореннями, ви йдете до лікаря і просите його розрахувати вам ризик. На сьогодні в Україні доступні такі дослідження, - сказав Віталій Машталер. - Пухлини чудово лікуються на перших стадіях розвитку. Якщо ви відчуваєте, що щось не так з вашим здоров’ям – мерщій до лікаря».