Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як уникнути інфекційних захворювань восени та взимку?


17.10.2013

Щорічно в осінній та зимовий період фіксується найбільший рівень гострих вірусно-респіраторних захворювань (близько 320 видів), серед яких особливе місце займає вірус грипу.

НА СЬОГОДНІ, існує кілька його варіацій – це вірус А, В і С. Найбільш небезпечним вважається грип А, котрий у своїй структурі має такі антигени, які постійно мутуючи, утворюють нові віруси. Грип вірусу В знаходиться на другому місці за кількістю захворювань, а грип С взагалі практично безпечний,і в основному локалізується в закритих установах влітку.
Цих інфекцій не варто боятися. Головне – вчасно розпочати лікування та завжди дотримуватися профілактичних заходів.
По-перше, в період активного поширення гострих вірусно-респіраторних інфекцій, слід приймати противірусні медпрепарати, але лише за рецептом лікаря і лише протягом трьох перших днів з моменту захворювання. Далі – ці ліки будуть неефективними. Також, бажано постійно змінювати носові хустки, а краще – користуватися одноразовими серветками. Адже вірус може бути не лише в повітрі, а й залишатись на шкірних покривах. Щодня, рекомендують приймати аскорбінову кислоту, можна навіть у вигляді однієї чайної ложки смородини. І звичайно, у період поширення грипу не потрібно часто перебувати у місцях масових скупчень людей.
За словами інфекціоніста департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міськради Володимира Чумака, на сьогодні поріг захворюваності гострими вірусно-респіраторними інфекціями у Дніпропетровській області не перевищує норми. До інфекційної лікарні у поодиноких випадках звертаються люди, хворі на грип. Противірусних препаратів у лікарнях є достатня кількість.
Взагалі ж, за прогнозами Міністерства охорони здоров’я та Академії медичних наук України, цього року можна очікувати три види грипу, котрі будуть побутувати на території країни – це так званий «пташиний грип» A\H1N1, грип А (H3N2) і грип В, одиничні випадки якого були зареєстровані ще торік. До перших двох вірусів у нашого населення уже є імунітет, тому ймовірність епідемії грипу в Україні достатньо низька.

Оксана ЗІМНЕНКО.