Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як уникнути негараздів при відпочинку на воді


17.07.2014

Зазвичай, вирушаючи на пляж, ми, перш за все, побоюємося сонячних опіків і переохолодження у воді. Насправді ж, пляж може подарувати й інші вельми неприємні «сюрпризи». Що ж це за негаразди та як від них вберегтися? Про це нам погодилася розповісти фахівець - кандидат медичних наук, знаний лікар-гігієніст Зоряна Суслик.

- Часто-густо ми не звертаємо уваги на небезпеку, котра чатує на нас під час відпочинку на пляжі. Причому тут не так і важливо, де той пляж знаходиться: біля рідної домівки чи за тисячі кілометрів на далекому океанському узбережжі.
- Хто думає про цистит, коли, добряче позасмагавши, мчить до такої омріяної прохолоди водойми?
- Ніхто! І даремно. Оскільки цистит - запалення сечового міхура, може виникнути через різкий контраст між гарячим піском і холодною водою, через синтетичний купальник, що довго сохне, а іноді буває достатньо просто посидіти на холодному камені хвильорізу. Симптоми цього неприємного захворювання здатні затьмарити навіть найкомфортніший відпочинок. Матимемо часте, болісне сечовипускання, різі й коліки внизу живота. Щоб уберегтися від цієї недуги, одразу переодягніться в сухий купальник, уникайте перепаду температур, не носіть синтетичну затісну білизну і не засиджуйтесь на холодному.
- Іноді на морі у багатьох відпочивальників виникають різноманітні очні запалення...
- Це, як правило, кон'юнктивіт. Таке очне запалення виникає через потрапляння в очі різного роду інфекцій. Спровокувати цю недугу може пісок, брудні руки, чужі рушники. Симптомами виступають гнійні виділення з очей, сильне почервоніння, свербіж та ріжучий біль. За своєю природою кон'юнктивіт може бути бактеріальним, вірусним або алергічним. Тому добирати очні краплі все ж слід за допомогою лікаря-офтальмолога.
Порізи і дрібні шкірні травми - як правило, результат відпочинку на безплатних і «диких» пляжах, які приховують численні небезпеки для відпочивальників у вигляді осколків скла, пляшкових кришок та іншого гострого сміття. Порада одна: не ходити по пляжу босоніж, а ще краще - уникати сумнівних місць і відпочивати на цивілізованих пляжах.
- Триматися ближче до води у літню спеку прагнуть не лише люди, а й різні надокучливі комахи. Як із цим миритися?
- У літню пору, відпочиваючи на природі, неминуче виникає й така проблема, як укуси комах. У цих випадках діяти слід швидко і правильно. При бджолиному укусі насамперед потрібно вийняти жало. Оси, хоч і не залишають жала, але їх укуси ще більш болючі. В обох випадках до місця укусу потрібно прикласти лід або зробити примочку з горілки чи нашатирного спирту.
Якщо укус прийшовся на обличчя або шию, а також при алергічній реакції на бджолину отруту - терміново викликайте швидку допомогу, тому що існує дуже великий ризик виникнення набряку. Особливо небезпечним є набряк Квінке, коли набрякають й запалюються слизові оболонки горла й носа, що може призвести до повної задухи й летальних наслідків. Загрозою життю є ураження органів дихання. В цьому випадку людина скаржиться на те, що йому важко дихати, голос набуває хриплості, починається кашель. Потерпілого охоплює паніка, його обличчя синіє, а потім стає блідим.
Якщо вчасно не надати допомогу при набряку Квінке, може розвинутися анафілактичний шок або людина може загинути від задухи. Навіть якщо на перший погляд ситуація здається контрольованою, потрібно викликати «швидку допомогу». А хворому дати антигістамінний препарат, який має бути під рукою, у вашій аптечці. Це, приміром, лоратадин, левоцетиризин, дезлоратадин чи фексофенадин. Йдеться про антигістамінні препрати 2-3 покоління.
- Хоча кліщі найбільш активні навесні, втім і влітку з ними можна зіткнутися поблизу водойм...


- Так. Підвищену небезпеку становлять й укуси кліщів - рознощиків серйозних інфекцій, зокрема кліщового енцефаліту. При неможливості відразу ж звернутися у травмпункт, можна спробувати видалити кліща самостійно. Для цього на місце укусу слід нанести кілька крапель олії, і через півгодини кліщ вийде самостійно. Захопіть його пінцетом якомога ближче до шкіри і легко потягніть. Але навіть якщо процедура пройшла успішно - похід до лікаря неминучий, і зробити це необхідно впродовж найближчих 4-х діб!
Комарині укуси менш небезпечні, але здатні викликати істотний дискомфорт. Тому не забувайте, перебуваючи на природі користуватися захисними засобами - спеціальними аерозолями та лосьйонами.
- А які загальні правила поведінки на воді здатні убезпечити нас від проблем?
- Людина, яка вміє плавати, почуває себе у воді спокійно і впевнено. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією. Аби цього не трапилося, слід купатися тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися краще у спокійну безвітряну погоду при температурі води не нижче +20С, а повітря має бути прогріте до +240С. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.
У воду заходити треба повільно: постійте і почекайте поки тіло пристосується до температури води. Перед зануренням у воду необхідно змочити обличчя й плечі. Це особливо важливо для тих, хто купається вперше у сезоні, а також для тих, хто особливо чутливо сприймає холод. Перебуваючи у воді, не стійте на одному місці, активно рухайтеся, плавайте. Однак не варто затримуватися більше 15 хвилин. Не купайтеся до тих пір, поки вам стане холодно, бо при переохолодженні у воді наступає різке скорочення м'язів, що призводить до судом і навіть зупинки дихання. Тож, відчувши перші ознаки переохолодження, негайно виходьте з води, переодягніться у сухий одяг, зробіть кілька присідань, пострибайте або побігайте.
Після купання не рекомендується сидіти на сонці, краще відпочивайте у затінку.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).