Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як виправити помилку в держакті


24.03.2011

Трапляється, що треба розбити одну земельну ділянку на кілька, або ж кілька ділянок об’єднати в одну. Наприклад, щоб у майбутньому спростити процедуру продажу своєї землі або передачі її у спадок. Як це відбувається, якщо вся маєтність належить одному власникові, або ж її ділять між собою кілька осіб, розповідає директор Департаменту землеустрою та земель сільськогосподарського призначення Держкомзему України Олександр Краснолуцький.

- Чи можна розбити свою земельну ділянку на кілька частин?
- Власник земельної ділянки має право на власний розсуд розпоряджатися належною йому земельною ділянкою відповідно до її цільового призначення – це передбачає Земельний кодекс. У тому числі, «громадянин, який має земельну ділянку, або декілька земельних ділянок, може здійснювати їх поділ чи об’єднання». Для поділу або об’єднання земельних ділянок виготовляється відповідна технічна документація. Нею визначається - як саме власник має поділити земельну ділянку або, наприклад, об’єднати дві суміжні. Це більше технологічні землевпорядні моменти. Сама процедура оформлення розподілу чи об’єднання не складна. За результатом видається на кожну частину ділянки окремий державний акт. Або на одну об’єднану – новий акт.
- Чи зберігається кадастровий номер, що належав великій ділянці, за якоюсь з її частин?
- Коли ділянку ділять, кожній новій присвоюють новий окремий кадастровий номер. Адже кожен кадастровий номер унікальний, як ідентифікаційний номер для громадянина. Він ідентифікує земельну ділянку в базі даних автоматизованої системи державного кадастру.
- Куди треба звертатися, аби розпочати процедуру поділу земельної ділянки?
- Треба звернутися до землевпорядної організації, яка має ліцензію на проведення робіт із землеустрою, та написати заяву про бажання розділити належні вам земельні ділянки на таку-то кількість. Чи навпаки – об’єднати земельні ділянки в одну. Землевпорядна організація укладає з вами договір, розробляє технічну документацію. Ви, як замовник цієї документації, її затверджуєте, і за результатами отримуєте єдиний державний акт, або кілька державних актів на кожну нововизначену ділянку.
- А якщо поділити одну земельну ділянку хочуть кілька претендентів на неї? Наприклад, у Чернігівській області є ситуація, що жінка та її мачуха вже 14 років не можуть поділити ділянку, яка залишилася їм у спадок. Який принцип поділу ділянки, якщо немає чітко прописаного заповіту?
- Вище ми говорили про те, як має діяти один землевласник, розпоряджаючись однією або кількома ділянками, що належать йому. Але, дійсно, бувають випадки, коли кілька землекористувачів хочуть поділити одну земельну ділянку. Це може бути зроблено виключно за заповітом. Земельний кодекс передбачає – яка частина будівлі перейшла у спадок, така ж частина переходить і земельної ділянки. Але варто звернути увагу на те, що земельна ділянка може передаватися у спадок у спільно-суміжну власність – тобто без визначення земельної частки в натурі на місцевості. Для того, щоб визначити цю частку в натурі на місцевості, потрібно сформувати нову земельну ділянку. Це процес складніший. У цьому випадку потрібно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування або виконавчої влади з тим, що ви хочете виокремити нову земельну ділянку в натурі на місцевості.