Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як вирішити суперечку за межу


24.02.2011

Якщо ви з сусідом не можете порозумітися щодо межі поміж вашими земельними ділянками, де шукати правди? Розповідає директор Департаменту землеустрою та земель сільськогосподарського призначення Держкомзему України Олександр Краснолуцький.

- Через що зазвичай виникають конфлікти «на межі»?
- Як правило це випадки, коли сусіди, господарюючи на своїх земельних ділянках, спричиняють одне одному незручності – затіняють частину ділянки, що не дає вирощувати там городину, задимлюють, шумлять, розводять смітники та джерела поганих запахів, завдають якоїсь шкоди. Ще одна категорія конфліктів – зумисне (або й не зумисне) привласнення частини ділянки сусіда. Наприклад, паркан поставили, забравши собі межу. Або – під час оранки межу добряче підрізали. Значна частина суперечок пов’язана з порушенням однією стороною будівельних норм – надто близько стоїть будівля, надто високі паркани тощо. Тож щоб не доводити до конфліктів та суперечок, варто при будівництві та облаштуванні своєї ділянки чітко дотримуватися будівельних, землевпорядних та санітарних норм.
- Якщо виникла суперечка за межу – хто має право її вирішувати?
- Перша інстанція для вирішення земельних суперечок – сільські та міські ради. Голова сільської ради виносить питання на засідання сільради, яка й приймає рішення. Якщо на місцевому рівні питання не вирішено, зарадити зможе тільки суд. Втім, як доводить практика, і судові рішення не є ефективними, якщо сусіди заздалегідь налаштовані на конфлікт – ці рішення або роками оскаржують, або відмовляються виконувати. Тому в першу чергу треба порозумітися між собою, і вже потім зафіксувати рішення у встановленому порядку. Коли ж суперечка виникає за земельну ділянку поза межами населеного пункту, розв’язувати її має місцеве управління Держкомзему, а потім – суд.
- Якщо людина збудувала свинарник на своїй ділянці, а сусід каже, що від нього тхне, хто визначає: так це чи ні?
- Це має зробити санстанція, беручи за основу санітарні норми та правила, які визначають рівень забруднення неприємними запахами. Якщо один із сусідів дійсно порушує ці норми та правила, другий має повне право звертатися зі скаргою спершу до сільради або міськради, або ж позиватися до суду.
- Що робити з деревом, яке росте на межі?
- Межа – це державна земля, і приватизувати її не можна, як і все, що на ній росте. Тому, якщо в сусідів немає суперечок, вони можуть спільно користуватися тим деревом та його плодами. Втім, відповідно до статті 109 розділу 17 Земельного кодексу, кожен із сусідів має право вимагати спиляти дерева, які стоять на спільній межі. Рішення щодо цього має приймати селищна рада. Вона ж вирішує – за чий кошт дерева будуть спиляні – чи за кошт того, хто ініціював їх знищення, чи за рахунок місцевого бюджету.
- Чи можна спиляти гілля дерева, якщо воно росте на ділянці сусіда, але заважає мені?
- Згідно зі статтями 79 та 90 Земельного кодексу, багаторічні насадження, що знаходяться на земельній ділянці, належать власнику цієї ділянки. Але, за статтею 105 Земельного кодексу, якщо гілля або коріння сусідського дерева проникає на вашу ділянку та заважає використовувати її за цільовим призначенням (наприклад, створює тінь і через це ви не можете там нічого вирощувати), ви маєте право їх обрізати. Але, наголошую, лише ті частини сусідських дерев та кущів, які фактично знаходяться на вашій території, але ні в якому разі не на сусідській. Якщо ви зазіхнете на територію та дерева, які є нерухомим майном сусіда, він має повне право звернутися за захистом своїх прав до правоохоронних органів та суду.