Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як виростити хороший перець?


08.02.2012

Існує багато сортів перцю. Доцільно садити одразу кілька, найкраще - різних термінів дозрівання. Тоді тривалий час матимете свіжі плоди. Для отримання ранньої продукції рекомендують такі сорти, як Айвенго, Тритон, Колобок, Ранній Беспалова. А пізніший збір забезпечать Юпітер, Белгой, Богатир, Рубін, Гогошари, Барон, Данко, Рая.

Перед сівбою насіння знежирюють розчином марганцівки. Можна використати для таких потреб і йод (20 крапель на склянку води). Після цього насіння слід промити та просушити до сипучості. Висівають зернятка на глибину 5-6 см і обов‘язково поливають. Пророщування проводять за температури +25-30оС. Після появи сходів температурний режим знижують до +20оС. Важливу роль при вирощуванні розсади відіграє світло. Вранці та вечері необхідне обов‘язкове доосвітлення люмінесцентними лампами, завдяки чому рослини добре ростимуть і не витягуватимуться.
Подальший догляд полягає у видаленні бур’янів і регулярних поливах. Однак надмірне зволоження призводить до такої хвороби, як чорна ніжна, що може повністю знищити сіянці. Ще одна причина згаданої недуги - загущені посіви. Тому не забудьте їх прорідити.
Перець - культура теплолюбна. У відкритий грунт його висаджують лише після того, як мине загроза весняних заморозків. Схема розміщення рослини на городі 50х50 см.
Уберегти насадження від сонячних опіків допоможе кукурудза, якою обсаджують грядки. Непогано також розміщувати перець у одному рядку з помідорами (через 3-4 рослини), що теж даватиме тінь.
Неабиякою загрозою для перцю є бактеріальний рак, фузаріоз, верхівкова гниль, мозаїка та інші хвороби. Тому з лікувальною та профілактичною метою двічі на місяць обробляйте грядку фунгіцидом широкої дії Квадрис.
Якщо хочете мати великий м‘ясистий перець, то крім пасинкування під час цвітіння та формування зав’язі, підлийте його розчином нашатирю (1 ст. ложка нашатирю на 10 л води). Зробити це потрібно 3-4 рази через 7 днів.
А ще перець дуже полюбляє... квас із чорного хліба. Відро на чверть заповнити сухарями, залити теплою водою і настояти 3–4 дні. Перед поливом розчин слід процідити, інакше приманите на грядку шкідників. Политі квасом кущі плодоносять щедріше і плоди достигають швидше.