Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як визначити свій тип старіння


18.08.2011

Після 30 років ми маємо обличчя, на яке заслуговуємо. Але мати привабливе обличчя можна: треба лише визначити свій тип старіння і почати роботу на запобігання.
Кожен старіє по-своєму. В одних уже в тридцять обличчя у зморшках, а від очей розбігаються зрадницькі промінчики. У інших у п`ятдесят шкіра залишається натягнутою і гладкою. Зате “пергаментне” обличчя нерідко радує око ясними, чіткими контурами, а володарі гладкої шкіри мають подвійне підборіддя і мішки під очима. Сценарій в`янення зумовлений генетикою, як колір очей і довжина ніг. Але це не означає, що треба сидіти, склавши руки. Якщо знати ворога в обличчя, то і природу можна перехитрити.

Тип № 1. Стомлене життям
Назва “Втомлене обличчя” говорить сама за себе: шкіра підпухла, рихла, з віком набуває землистого відтінку. Головна причина проблем - порушення мікроциркуляції. Що робити? Пробувати всі типи лімфодренажу. Засіб номер один - класичний ручний масаж. Багато експертів вважають, що кращого поки що нічого не придумано. Досвідчені руки масажиста поліпшать рух крові і лімфи в тканинах, причому так м`яко, що ви майже нічого не відчуєте. На другому місці - апаратні методики. Електричний лімфодренаж (мікроструми, міоліфтинг) нагадує міостимуляцію: на шкіру прикріплюють датчики, які злегка “струшують” обличчя. Струми впливають на тканину на клітинному рівні, допомагають відтоку рідини і посилюють кровообіг. А м`яка тонізуюча дія на мімічні м`язи підсилює синтез колагену і еластину, що відповідають за пружність шкіри. Ультразвукові процедури прекрасно активізують клітинний обмін, підсилюють регенерацію і виводять шкідливі продукти обміну. А оскільки ультразвук здатний ще і “відкривати” клітини, допомагаючи проникненню в них корисних речовин, його краще поєднувати з ультрафонофорезом або спеціальними масками. Вакуумний лімфодренаж діє за принципом баночного масажу: на поверхні шкіри створюється сильний перепад тиску, примушуючи працювати глибші шари. Проте з обличчям потрібно бути дуже обережним: вакуумні насадки відтягують шкіру, засмоктуючи її усередину, і на шкірі з її крихкими судинами і зниженою еластичністю можуть залишитися помітні сліди. Порівняно з ручним масажем фізіотерапевтичні процедури мають більше протипоказань. Їх не можна проводити вагітним, людям з металевими імплантами (наприклад, кардіостимулятором), збудливою нервовою системою.
Тип № 2. Павутина на обличчі
Так старіють люди з дуже ніжною сухою шкірою. Від природи у неї дуже тонка захисна оболонка - гідроліпідна мантія. З віком вона стає ще тоншою, шкіра стрімко втрачає вологу; в результаті обличчя вкривається мережею зморшок. Що робити? В першу чергу таку шкіру необхідно захищати. Причому не варто нехтувати найпростішими засобами. Симпатичний шарф або широкополий капелюх врятують від сонця і вітру; домашні квіти, акваріум або зволожувач повітря захистять від зневоднення. Вашому обличчю просто необхідні тепличні умови! Що раніше ви почнете користуватися кремами, то краще. Для дівчат-підлітків підійде звичайний жирний крем хорошої якості: він захистить внутрішні шари шкіри, утримає вологу. Справжня паличка-виручалочка для цього типу шкіри - гіалуронова кислота. Вона чудово утримує вологу і входить до складу багатьох кремів, але працює лише на поверхні, оскільки її молекули не здатні подолати бар`єр епідермісу. Тому фахівці радять використовувати гіалуронову кислоту в ін`єкціях - у складі мезотерапевтичних коктейлів і гелів. Вже через кілька процедур шкіра знов стане гладкою і пружною. Якщо ви як вогню боїтеся уколів, можна спробувати хитрі зволожуючі маски. На одержану з плаценти плівку напилюється гіалуронова кислота і інші корисні компоненти, спеціально оброблені на молекулярному рівні, і під тиском плівки проникають в найглибші шари шкіри. Дуже корисний і електрофорез. Він дивовижно відновлює вологість, оскільки потрібні речовини буквально забиваються в шкіру за допомогою електричного струму. Боротися зі зморшками теоретично допомагають всі види хімічного пілінгу. Проте у випадку з сухою тонкою шкірою потрібно бути особливо обережним. Поверхневий пілінг точно не завдасть шкоди, а серединний і глибокий при передозуванні спричинить серйозні неприємності: нова шкіра наросте нерівномірно, стане плямистою, виступлять близько розташовані до поверхні судини. Якщо справа зайшла зовсім далеко, і обличчя нагадує печене яблуко, не обійтися без дермабразії – шліфовки шкіри за допомогою спеціальної насадки або лазера. Ця процедура дуже ефективна, але і складна, так що вибирайте тільки перевіреного фахівця.
Тип № 3. Втрата форми
Характерна ознака “деформованого обличчя” - сильне обвисання. Щоки опускаються, повіки звисають, розпливається овал обличчя. Зазвичай так старіють повні люди з жирною і пористою шкірою. При цьому типові старіння теж потрібний масаж. Він повертає м`язам обличчя тонус, шкіра підбирається і підтягується. Показані всі види ліфтингу – міостимуляція, ультразвукова дія, вакуумний масаж. Ще один потужний засіб – моделюючі маски. Вони прекрасно допомагають повернути на місце шкіру, що поповзла вниз. Найвідоміша і доступніша – парафінова маска. Косметолог спочатку руками надасть форму обличчю, а потім “закріпить” його розігрітим до 55°С парафіном. При охолодженні він стискається, створюючи ефект преса: поліпшується кровообіг, зникає одутлість. Курс з десяти парафінових масок до певного ступеня дозволяє відновити овал. Саме з таким типом обличчя в певному віці варто задуматися про пластичну операцію. З нависанням шкіри верхніх повік і жировими грижами можна справитися тільки за допомогою блефаропластики.
Тип № 4. Все відразу
При комбінованому типі на обличчі можна побачити всі симптоми старіння: набряки, зморшки, до куточків рота сповзають складки. Що робити? Крім усіх вищеназваних процедур, корисними можуть стати ін`єкції ботулотоксину. Вони розслаблять мускулатуру і зафіксують м`язи, в результаті зморшки дещо розгладяться. Є можливість знову зробити обличчя округлим і заповнити зморшки за допомогою штучних наповнювачів. Насамперед, до них належать колаген і форми гіалуронової кислоти, що поволі розсмоктуються. Введений під шкіру гель рестілайн зберігається біля півроку. З часом він повністю розсмоктується. Нарешті, з`явилися комбіновані препарати, коли на гранулу якого-небудь полімеру нанесена та ж гіалуронова кислота. Такі засоби не тільки заповнюють об`єм шкіри, але і покращують стан тканин. З часом вони не видаляються з організму, а ферментуються, повідомляє «Здоровье».