Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як визначити вагу свині, не зважуючи її


09.12.2020

Вагу варини можна визначити, не зважуючи її – методом вимірювання.
– Візьміть звичайний сантиметр та поміряйте довжину тулуба від потиличного гребеня, який знаходиться поміж вух, до кореня хвоста, – рекомендує  Валентин Рибалко, головний науковий співробітник лабораторії селекції, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН.  – Вимірювання проводиться по рівній спині тварини. Стрічка при цьому не повинна врізатись у тіло свині, проте має щільно лежати на щетині. Потім визначаємо обхват грудей на рівні лопаток і дивимось у спеціальну таблицю, де на перетині довжини тулуба та обхвату грудей зазначена вага свині. Але треба пам’ятати, що закордонні та вітчизняні таблиці відрізняються, оскільки тварини у нас і в них дещо різні.
З огляду на економічну доцільність, за словами Валентина Павловича, свиней варто відгодовувати до певних меж.
– Усе залежить від потреб, – пояснює він. – Якщо господар планує здати свиню на сало, її можна ростити до 180-220 кг. На м’ясокомбінаті зазвичай приймають тварин вагою 100-120 кг. Інакше товщина шпику занадто велика, а м’ясо жирне. Загалом, м’ясо нарощується десь до 6 місяців, потім починається відкладення сала. Сучасні м’ясні породи вже у півроку досягають 100 кг.
Приблизно таким же чином можна дізнатися вагу і великої рогатої худоби. Потрібні два виміри. Перший: обхват грудей на рівні лопаток – обмірюють стрічкою навколо тулуба так, щоб вона торкнулась заднього кута лопаток і лягла під груди на відстані 8-10 см від передньої кінцівки. Другий вимір: коса довжина тулуба – від переднього виступу плеча до заднього виступу сідничного бугра. Далі – за таблицею для корів.
Для зручності у ветеринарних аптеках продаються спеціальні мірні стрічки, які допомагають дізнаватися вагу лише на основі обхвату грудей, тобто, без довжини тулуба.
Наталія ФЕДОРОВА.