Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як вкорінювати живці слив і вишень


24.07.2014

Виявляється, вкорінювати можна не тільки живці ягідних культур чи винограду. Після неодноразових невдалих спроб нарешті вдалося укорінити зелені живці слив і вишень. А допомогла в цьому конструкція плівкового укриття і обприскування живців без порушення їх герметичності.

Для облаштування парника в саду слід викопати яму розміром 80X80 см, глибиною на багнет лопати. На дно насипати щебінку з битої червоної цеглини шаром 5-7 см, а поверх – суміш (1:1:3) перегною, піску і лісового ґрунту. Поверх суміші насипати річковий крупнозернистий пісок шаром 4-5 см і злегка його ущільнити. Перед посадкою живців ґрунт добре зволожити, а потім полити розчином мінерального добрива: на відро гарячої води (90°) – неповна чайна ложка простого суперфосфату і марганцевокислого калію до отримання блідо-рожевого забарвлення розчину. Живці висадити вертикально на глибину 2,5-3 см. Нижній зріз живця опиняється в піску і не доходить до ґрунтової суміші. Відстань в рядках 5 см і 7 см між ними.
Заготовлювати живці краще у ранішні години в період найбільш інтенсивного зростання пагонів (в середині червня і пізніше). Найбільш висока здатність вкорінення буває в похмуру погоду при температурі повітря не вище 25°. При заготівлі живців треба користуватися гостро заточеним ножем. Нарізають їх з двома листками. Нижній лист видалити. Краще за все приживаються ті, які заготовлено з молодих пагонів.
Кращим стимулятором є гетероауксин. У його розчині витримати живці 15-18 годин, навантаживши їх кінці на 2-3 см. Одну пігулку гетероауксину розчинити в невеликій кількості теплої води, а потім довести об’єм розчину до 1 л.
Перед посадкою живців встановити 4 дротяних дуги так, щоб вони утворили конусоподібне укриття заввишки 60 см. Відразу після посадки живців натягти поліетиленову плівку і її краї по усьому периметру парничка присипати землею для герметичності. Нагорі укриття закріпити голівку розпилювача з шлангом від ручного обприскувача. До цього шланга приєднати обприскувач і за допомогою його рясно змочити усю поверхню листя і пісок.
Від’єднавши обприскувач, закрити отвір в шлангу для того, щоб не порушувалася герметичність укриття. Парничок слід розмістити на відкритому світлому місці, а для захисту від прямих сонячних променів поверх плівкового укриття на висоті 1,2 м зробити настил з тонких дощок розміром 2 Х1,5 м. Перші 20 днів треба обприскувати живці щодня раз на день чистою водою, не допускаючи надмірного зволоження піску. Якщо плівка запорошиться, змиваю пил водою для того, щоб можна було спостерігати за живцями. Надалі обприскувати можна рідше. У кінці липня живці треба гартувати. Для цього у верхній частині плівкового укриття в поліетилені виріжте вікно розміром 20X20 см, періодично його відкривайте і закривайте. Вологість повітря і піску від цього у парничку знижується поступово. Якщо з живців обпадає листя, то їх відразу з парничка слід видалити. У міру необхідності помірно поливайте водою, нагрітою на сонці. У цей же час треба підгодувати пташиним послідом, розчиненим у воді 1 : 20.
Поступово привчайте рослини і до прямих сонячних променів. Спочатку вранці, а потім і на увесь день знімайте дощатий настил. У кінці серпня приберіть і плівку з парничка. Для кращого зимування укорінених живців у кінці жовтня грядку укрийте березовим листям шаром до 10 см. Щоб восени дощі листя не намочило, і воно не загнило, тимчасово грядку накрийте плівкою, але не герметично. Після випадання снігу при злегка замерзлій землі посадки обережно засипте снігом. Від мишей зробіть загородження заввишки 25 см з будь-якого листового матеріалу. Рано навесні укорінені живці пересадіть на дорощення на ділянку з рихлою і добре удобреною землею. За літо зростають нормальні саджанці, придатні для посадки на постійне місце.