Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Які вони, зааненські кози?


23.12.2021

Виведена ця порода у Швейцарії, на альпійських луках.
У себе на батьківщині зааненські кози здатні давати по десять літрів молока за добу. Але це рекордистки.
А в нас ці кози молока дають вдвічі менше.
Однак якість його неперевершена.
Жирність – 4-6 відсотків, до того ж смак –
ніколи не скажеш, що воно козяче,
ніякого специфічного запаху.
Його не відрізниш від коров’ячого, тільки дуже жирне.
Щоб коза добре доїлася, її треба добре годувати. Досвідчені козівники рекомендують годувати кіз двічі на добу – вранці та ввечері, а опівдні – легкий «перекус»: влітку – підв’яленою травою, взимку – сіном. Сіна треба класти в годівниці стільки, аби його вистачало на кілька годин, а концентрованих кормів уперемішку із соковитими – на півгодини. Концентрати краще зволожувати, але не до рідкого стану, а моркву, кормові буряки, капусту – нарізати великими шматками. Охоче поїдають кози і глицю. Вона досить корисна, бо містить багато вітамінів та мікроелементів. Влітку козі потрібен випас. Якщо немає такої можливості, й кіз тримають у дворі, то доведеться косити траву й згодовувати. Але при цьому тваринам треба обов’язково влаштовувати прогулянки. Навіть взимку, коли температура на вулиці не нижче 10°С.
Козятник має бути сухим, теплим, з хорошою вентиляцією. У ньому треба облаштувати місце для відпочинку: дерев’яний настил, відгороджений дошками й забитий підстилковим матеріалом, щоб козі із козенятами там було затишно.
Козенят краще вирощувати на підсисному вигодовуванні. За такого утримання вони ростуть міцними й мають більш стійкий імунітет.
Одразу після окоту козі дають тепле пійло й підпускають до неї новонароджених козенят. Протягом місяця вони постійно перебувають у неї під боком. А потім їх переводять у стійло й лише тричі на день підпускають до матері – посмоктати молочка. Вигулювати козу й козенят теж слід окремо. Протягом третього місяця козенят поступово відлучають від вимені. Підпускають їх до кози лише після доїння: спочатку тричі на день, потім – двічі, а на четвертий тиждень – вже тільки через день. Козенята поступово відвикають ссати козу й переходять на штучну годівлю. 
Після народження, як тільки обсохнуть, забравши від кози, козенят треба одразу нагодувати. Причому краще з першого разу привчати їсти з мисочки, натикавши їх туди мордочкою. Напувають зцідженим молозивом, яке можна зберігати в морозилці в поліетиленовому пакеті, тоді його вистачить на тиждень. Перед згодовуванням і молозиво, і молоко треба підігріти до 40-42°С на водяній бані. Протягом першого тижня – молозиво й молоко, далі можна додавати проціджені свіжовичавлений морквяний сік та вівсяний відвар (стежте, аби не проскочив через ситечко жоден остюк). Суміш молока, соку й відвару треба трохи підсолити.
У перші два тижні молодняк годують чотири-п’ять разів на день. На третій переводять на триразову годівлю, до молока додають уже не відвар, а вівсяне борошно. Далі до цієї суміші поступово потроху додають натерті на дрібну тертушку моркву й буряки. На четвертому тижні життя козенятам можна давати сінне борошно з високоякісного сіна. Його спершу дають у відварі як добавку до основної страви.
На другий місяць у суміш для годівлі вже можна додавати висівки, житнє борошно. І так козенят годують до 3,5-4 місяців. А далі – раціон як для дорослих кіз: трава, сіно, овочі. Годувати треба досита, тоді й дорослими вони будуть з’їдати більше корму, оскільки травний тракт звикне до роботи у посиленому режимі. А чим більше корму – тим більше молока.
Звичайно, молочність найкраще визначити по надоях. Але й на перший погляд це також можна зробити майже безпомилково. У молочної кози має бути велике грушоподібне або кулеподібне вим’я, не поросле грубою шерстю, туге на дотик, з тонкою еластичною шкірою, без затвердінь. Не беріть козу з обвислим вим’ям, що бовтається між ніг, розділеним ззаду глибокою борозенкою, а також з короткими дійками. Масть, «сережки» на шиї, форма вух, про що стверджують деякі «спеціалісти», ніяк не впливають на продуктивність кози.