Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як з 1 січня 2012 року оформити кадастровий номер?


27.10.2011

Із введенням у дію Автоматизованої системи Державного земельного кадастру (АС ДЗК) очікується, що процедура оформлення документів на землю буде чіткішою та прозорішою, а терміни її значно скоротяться. Законодавство передбачає, що процедура визначення та присвоєння кадастрового номера з 1 січня 2012 року відбуватиметься за принципом «єдиного вікна». Тобто, перший раз ви прийшли – здали документи, другий раз прийшли - їх отримали. Решта роботи - із внесення даних до АС ДЗК, перевірки даних, визначення кадастрового номеру - відбувається без участі заявника. Як можна буде отримати кадастровий номер земельної ділянки з 1 січня 2012 року?

До кого звертатися
Для того, щоб отримати кадастровий номер, треба звернутися до територіальних органів Держземагентства за місцем розташування ділянки.
З 1 січня 2012 року всіма питаннями, пов’язаними з кадастром, займатиметься державний кадастровий реєстратор. Він і виконуватиме роль цього «єдиного вікна», буде зобов’язаний приймати відвідувачів кожного дня протягом усього робочого часу, матиме свою особисту печатку і нестиме персональну відповідальність за свою роботу.

Що відбуватиметься при першому візиті до Держземагентства
У територіальному органі Держземагентства за місцем розташування ділянки ви знаходите державного кадастрового реєстратора. Показуєте йому свій паспорт або (якщо за землевласника документами займається довірена особа) надаєте реєстратору ще й довіреність, завірену нотаріусом, що підтверджує ваше повноваження діяти від імені власника. Пишете реєстратору заяву, в якій зазначаєте, що вам потрібно отримати кадастровий номер. До заяви додаєте:
• копію документа, що посвідчує особу набувача права на земельну ділянку або її власника (у разі подання заяви уповноваженою особою – також копію документа, що підтверджує його повноваження);
• документацію із землеустрою;
• обмінний файл з даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді;
• копію ідентифікаційного коду;
• квитанцію про внесення плати за перевірку обмінного файла – 62 гривні.
Реєстратор проводить первинну перевірку цієї документації, реєструє заяву, називає її обліковий номер та дату наступного візиту, під час якого ви вже маєте отримати документ із визначеним кадастровим номером – за законодавством, це 10 робочих днів.
З січня 2012 року обліковий номер реєстрації буде й кодом доступу до бази документів на Кадастровому порталі. Там ви зможете подивитися, як просувається черга, у кого в даний момент перебувають ваші документи.
До вашого приходу за готовим документом усі дії відбуваються без вашої участі.

Що відбувається без участі заявника
Тепер ваші документи будуть оброблятися фахівцями органів земельних ресурсів. Протягом 3-х робочих днів з дня надходження документів у територіальному органі Держземагентства перевіряють документацію із землеустрою (чи відповідають умови надання ділянки її цільовому призначенню, чи правильно вказано кількісні та якісні характеристики згідно із дозволом на розроблення документації із землеустрою); чи відповідають дані обмінного файлу документації із землеустрою; дані про земельну ділянку звіряють із кадастровим планом.
Результатом перевірки стає протокол, підписаний посадовою особою територіального органу Держземагентства та засвідчений печаткою.
Якщо до даних ніяких претензій немає, складається протокол про визначення кадастрового номеру земельної ділянки, і цей номер вноситься до обмінного файлу. Відтак до державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" - адміністратора АС (в область) передаються три документи: протокол перевірки, протокол про визначення кадастрового номеру та обмінний файл.
Якщо ж під час перевірки знайдено неузгодженості чи помилки, до обласної філії Центру ДЗК передають два документи – протокол перевірки та обмінний файл для глибшого вивчення.

Що роблять у центрі ДЗК


Обласна філія Центру ДЗК, як адміністратор системи, матиме 5 робочих днів з дня надходження документів, щоб провести глибинну перевірку обмінного файлу та внести його дані до АС ДЗК. Там перевірять на відповідність встановленим вимогам обмінний файл (його структуру, зміст, формат) та структуру кадастрового номера земельної ділянки. Перевірять також відповідність структурних елементів кадастрового номера щодо даних індексної кадастрової карти та чи не дублюється він. Після цього обмінний файл офіційно приймають, про що й буде складено протокол перевірки.
Далі документи через АС ДЗК повертаються до територіального органу Держземагентства.

Що маємо на виході
Якщо в протоколі проведення перевірки немає зауважень до документації із землеустрою та до обмінного файлу, районний відділ Держземагентства не пізніше наступного робочого дня робить позначки: на титульному аркуші документації із землеустрою, а також на матеріалах документації із землеустрою з графічним зображенням ділянки, відомостями про координати поворотних точок меж земельної ділянки, їх частини, обмеження, угіддя.
Ця позначка містить: кадастровий номер, дату його визначення та внесення відомостей до автоматизованої системи, прізвище, ініціали та особистий підпис посадової особи, що зробила таку позначку. Виправлення в такій позначці не допускаються.
Якщо в протоколі йдеться про зауваження до документації із землеустрою та обмінного файлу, документація повертається без позначки.
Розгляд доопрацьованих документів здійснюється за тією ж схемою. Новий обліковий номер документації із землеустрою не присвоюється – він залишається від попередньої подачі.
Якщо доопрацьовану документацію із землеустрою та обмінний файл не надають на повторний розгляд протягом року, визначений кадастровий номер анулюється.
Коли ділянці присвоєно кадастровий номер, на неї заводиться Поземельна книга ( у паперовому та електронному варіанті). Вона є «паспортом» земельної ділянки й існує доти, допоки існує земельна ділянка в заданих межах.
Отже, результатом процедури є: документація із землеустрою з позначкою про присвоєння ділянці кадастрового номеру та Поземельна книга, заведена в органах Держземагентства, куди буде внесено запис про власника земельної ділянки, коли той отримає державний акт.