Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як з одного відра картоплі отримати десять


20.03.2014

Настав час подбати про запаси картоплі на майбутню зиму. Саме у березні-квітні закладаються основи врожаю настільки популярної у всіх городників культури. Причини всенародної любові до картоплі зрозумілі. Крім того, що вона смачна та корисна, - це ще й дуже зручна культура. При правильному підході з одного посадженого відра можна отримати десять. Потрібно тільки виконати кілька нескладних правил.

1. Відберіть бульби для посадки, вибравши здорові та неушкоджені, з гарними вічками. Оптимальний розмір бульб - з куряче яйце. Дрібніші доведеться саджати по 3-4 штуки в лунку. Великі можна розрізати на частини. Тут важливо, щоб на кожному шматку залишалося не менше трьох вічок.
2. Закладіть бульби на пророщення. Це можна робити в темному приміщенні, можна на світлі. Важливо, щоб температура була не менше плюс 12-15 градусів. Інакше картопля буде дуже довго проростати.
3. Важливо правильно вгадати з початком пророщення. Щоб до посадки паростки досягали приблизно сантиметрової довжини. Для появи таких паростків потрібно близько 10 днів. А саджати картоплю прийнято, коли береза зазеленіє. Це значить, що температура землі піднялася до восьми градусів. Саджати раніше - безглуздо. Швидше від цього картопля не виросте, навпаки, може загнити в холодному й вологому ґрунті. Пам’ятайте, що земля для посадки має бути розсипчастою, але ще в міру вологою від талих вод. Перевірити це можна так: стиснути землю в долоні (без особливого зусилля) і кинути. Якщо грудка не розвалилася - рано. Якщо від удару розпалася на багато частин - пора. А пересушений ґрунт у грудку не зліпити.
4. Правильно виберіть місце посадки. Від цього теж залежить майбутній урожай. Не застосовуйте до картоплі «залишковий принцип»: мовляв, до неї особливого підходу не потрібно, сама виросте, де не посади. Вирости, може, і виросте, а ось скільки бульб зберете з одного куща і якої якості - це велике питання. Як важливий фактор можна розглядати попередників. Удалими для картоплі справедливо вважаються ділянки, де торік росли капуста, огірки, морква, буряк, цибуля, часник, редиска, редька, квасоля, зелений горошок та інші хрестоцвітні або бобові. А після томату саджати її не рекомендується: обидві рослини належать до одного сімейства пасльонових, тому вражаються однаковими шкідниками і збудниками хвороб.
До речі, припустимо вирощувати картоплю два-три роки поспіль на одному місці, але треба враховувати, що ґрунт згодом виснажується, тому йому потрібно дати «відпочити», посадивши яку-небудь іншу культуру, що наситить його корисними речовинами. А якщо розміри городу дозволяють, краще взагалі нічого не саджати на ділянці, яку наступного року ви плануєте відвести під картоплю.
5. Місце посадки необхідно добре обробити й удобрити. Картопля любить пухкий ґрунт, так що не лінуйтеся перекопати грядки зайвий раз - урожай відплатить вам за старання. І не забудьте внести органічні й мінеральні добрива. Якщо ґрунт на ділянці глинистий або суглинний, тобто настільки важкий та щільний, що це може зашкодити гарному росту картоплі й формуванню бульб, вам належить внести в ґрунт торф і перегній з розрахунку по одному відру того й іншого добрива на один квадратний метр. Піщані й супіщані ділянки в чистому вигляді також не зовсім придатні для посадки картоплі - до них потрібно внести ті ж торф і перегній, і добре б додати ще глинистий ґрунт. Якщо ґрунт на ділянці торф’яний, необхідно додати до нього пісок, краще грубозернистий, глину, а так само перегній або компост - на кожний квадратний метр площі приблизно по відру кожного компонента. Для підвищення врожайності варто внести ще по склянці деревного попелу.
ЇЇ УЛЮБЛЕНІ МІСЦЯ
Найбільш сприятливими для картоплі можна вважати ділянки, які відповідають наступним вимогам: незатінене або малозатінене місце, що буде добре прогріватися сонцем, помірна вологість, легкі суглинні та супіщані ґрунти, нейтральні або слабокислі ґрунти.
Звичайно, ідеальні умови створити нелегко. Що, наприклад, треба робити, якщо на ділянці занадто близькі до поверхні ґрунтові води? Адже при підвищеній вологості ґрунту картоплі не вистачає кисню, і в результаті навіть посадкові бульби можуть згнити, не давши сходів. У цьому випадку картоплю доведеться саджати не в лунки, а на так звані гребені або високі грядки (до 30 см висотою). Картоплю розміщайте у два ряди, при цьому кожний найкраще буде розташувати на відстані 20 см від краю грядки. Таку ж відстань - 20 см - потрібно буде витримати й між лунками. А ось між рядами оптимальна відстань - не менше 70-80 см.
На посушливих ділянках застосовувати гребеневу посадку в жодному разі не треба. Результат буде жалюгідний: при такому способі посадки волога випаровується дуже швидко, і картопля росте повільно, бульби виходять дрібними. Якщо ділянка надмірно суха, варто рівно скопувати землю, а потім ще й ретельно розрівнювати її граблями: при такій підготовці ґрунту волога випаровується досить повільно.
ЧИМ ГОДУВАТИ КАРТОПЛЮ
Мінеральні добрива найкраще вносити безпосередньо перед посадкою бульб у ґрунт. Можна розкидати їх по всій ділянці (з розрахунку три столові ложки суперфосфату й одну ложку сульфату калію на квадратний метр), ретельно перекопати на глибину багнету лопати й відразу після цього приступати до посадки.
Такий метод менш трудомісткий, але й менш економічний. Велика кількість добрив у цьому випадку витрачається даремно. А ось якщо вносити їх безпосередньо в лунки для посадкових бульб, усі добрива йдуть на користь саме конкретному картопляному кущу. У кожну лунку можна вносити й органічні, і мінеральні добрива, і попіл. Дози залежать не тільки від характеру ґрунту, але й від сорту картоплі.
Для ранньостиглих сортів найбільше підходить суміш з 0,2 кг перегною або компосту, така ж кількість торфу, одна столова ложка деревного попелу й одна чайна - суперфосфату. Прямо в лунці усе це необхідно ретельно перемішати із ґрунтом - так добрива будуть краще засвоюватися.
Для середньостиглих сортів співвідношення живильних речовин має бути трохи іншим: 0,3 кг перегною або компосту плюс 1 ст. ложка порошкоподібного суперфосфату й 2 ст. ложки попелу в кожну лунку.
Якщо ж ви принципово не застосовуєте хімії при вирощуванні картоплі, можна обмежитися перегноєм (компостом) і попелом.
ПОРАДИ
Якщо ділянку під перекопати неглибоко, картопля буде погано рости, й бульби виявляться дрібними і кривими, а іноді зеленими. А якщо перекопати занадто глибоко (глибше, ніж на багнет лопати), теж є загроза врожаю - посадкові бульби можуть опинитися в менш родючому шарі ґрунту.
Ніколи не вносьте під картоплю свіжий гній, він різко погіршує смакові якості бульб, до того ж вони стають водянистими й погано зберігаються, швидко гниють. До того ж виникає небезпека зараження картоплі різними хворобами.
Перекопуючи ґрунт навесні, видаляйте з нього личинки дротянки, хруща та інших шкідників. А також кореневища бур’янів. Це полегшить вам боротьбу з тими та іншими згодом.
Картопляні грядки, що складаються з лунок, найкраще розташовувати, як і всі грядки, у напрямку з півночі на південь. У цьому випадку можна розраховувати на більш високий урожай, тому що в цьому випадку кущі освітлюються більш рівномірно, ніж при східно-західному напрямку посадок. А картопля любить сонячне світло.
Перекопувати ґрунт для посадки картоплі краще не вранці, а після обіду, коли верхній шар його добре прогріється. І саджати її теж краще після обіду. Тоді бульба потрапить у теплий ґрунт і не тільки дасть сходи на два-три дні раніше, але розбудить більше сплячих вічок, краще розів’є кореневу систему.
ДО РЕЧІ
Вважається, що для гарного дозрівання картоплі потрібно 85-90 днів вегетації й приблизно 1500 умовних градусів тепла. Ця цифра-сума середніх денних температур. Тобто якщо середня денна температура 15 градусів, значить, картоплі потрібно близько 100 днів, щоб сформувати нормальні бульби (domovyk.com).