Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як заощадити електрику вдома


24.12.2014

У сучасних помешканнях встановлена величезна кількість побутових приладів, що працюють від мережі: мікрохвильовки, чайники, праски, телевізори та багато чого іншого. Усі ці речі створені для полегшення людської праці, а за одержувані блага, як відомо, доводиться платити. У цьому випадку ми розплачуємося величезним споживанням електроенергії, що часом дуже сильно позначається на сімейному бюджеті.

Використовуйте енергозберігаючі лампи
Одним зі способів заощаджувати світло є проста заміна звичайних ламп на енергозберігаючі. І хоча вартість таких ламп вища, служать вони набагато довше. За рахунок того, що ці лампочки практично не нагріваються, затрачувана енергія йде тільки на освітлення. А строк їхньої служби в середньому досягає трьох років.

Дещо про холодильник
Якщо поставити холодильник поруч із плитою або опалювальною системою, витрати електроенергії зростуть у кілька разів, тому що приладу доведеться працювати в посиленому режимі для підтримки необхідної температури. Те ж саме стосується й моментів, коли ви ставите в холодильник гарячу їжу. Крім того, не забувайте його час від часу розморожувати, тому що через наявність льоду на стінках морозильної камери споживання електроенергії зростає на 15-20 відсотків.

Не забувайте вимикати світло


Це правило є найпростішим способом заощаджувати електроенергію. Якщо ви не сподіваєтеся на свою пам’ять, напишіть записку з нагадуванням і повісьте біля вхідних дверей.
Протріть лампочки
Замислюючись про те, як заощаджувати електрику вдома, мало хто згадує про необхідність протирати лампочки. Варто знати, що пил може «з’їдати» до 20% світла, що виходить від лампи. Крім того, не варто забувати і про плафони.

Зробіть косметичний ремонт
Невеликий косметичний ремонт так само допоможе заощадити на електриці. Для цього вам буде потрібно всього лише наклеїти світлі шпалери і пофарбувати стелю в білий колір. Світлі стіни здатні відбивати до 80% променів. Чим темніші шпалери, тим меншою буде світловіддача.

Поставте тепловідбивні екрани
Дуже багато електроенергії поглинають обігрівальні прилади, які використовуються в осінньо-зимовий період. Скоротити їхнє використання допоможуть тепловідбивні екрани з фольги, установлені за батареями. Це допоможе підвищити температуру в кімнаті на 2-3 градуси.

Утепліть кімнату
По-перше, утепліть вікна або поміняйте їх на більш якісні пластикові. Через вікна може втрачатися до 50% тепла. По-друге, повісьте на вікна теплі щільні нічні фіранки. По-третє, утепліть вхідні двері й лоджію, а також підлогу в приміщенні.

Купуйте прилади класу «А»
Сучасна енергозберігаюча побутова техніка споживає набагато менше енергії, ніж будь-яка інша. Причому різниця іноді може складати до 50%.
Крім того, існують прилади класу А+ і А++. Відповідно, їхні енергозберігаючі властивості ще вищі.

Замініть проводку
Іноді підвищене споживання електроенергії виникає через застарілу електропроводку. У цьому випадку достатньо замінити її, одержавши не тільки можливість заощадити, але й підвищивши пожежну безпеку приміщення.

Не залишайте в режимі «очікування»
Телевізори, комп’ютери, музичні центри активно експлуатуються лише по кілька годин на добу. В інший час вони перебувають у режимі очікування, поглинаючи при цьому електроенергію. Так само дуже часто люди думають про те, що виключивши прилад основною кнопкою, припиняється й споживання ним електрики. Насправді це не завжди так, і тому більш ефективним рішенням буде вимикання приладу з мережі.