Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як зберегти смак літа


03.07.2019

Літо частує нас своїми особливими дарунками. Однак червень вже промайнув, і, на жаль, скоро це все закінчиться. А так хочеться зберегти смак літа якомога довше! Для цього є декілька способів, і ми розкажемо тобі про них детальніше.
 
ВИПРОБУВАННЯ ХОЛОДОМ
Заморожування ‒ найкращий і найшвидший спосіб зберегти зовнішній вигляд ягід та їх поживну цінність. Однак заморозити ягоди ‒ це не значить просто закинути їх в морозилку та забути. Є декілька нюансів.
Спочатку плоди треба підготувати ‒ вимити і висушити. Потім розподілити рівномірно на порції і покласти в морозильник. Краще зберігати ягоди невеликими партіями по 500-600 г, так їх потім зручніше розморожувати. Через декілька годин ягоди слід дістати і розкласти по герметичних контейнерах або пакетах і повернути в морозильник вже до холодів.
Таким чином можна заморозити будь-яку ягоду. Вітамінів і мінералів в них набагато більше, ніж в варенні чи компоті. При цьому смак і аромат ягід при заморожуванні сильно не змінюється.
 
ЦУКОР, ТИСК І МОРОЗ
Смородину і деякі інші ягоди перед заморожуванням можна перетерти з цукром і зберігати порціями. Особливо, якщо ягода м’яка чи дуже кисла. Так, наприклад, можна взяти полуницю,  порізати на пластинки, персипати цукром.  Потім викласти масу в пластиковий контейнер і поставити в морозилку.
Можна зробити й по-іншому: ягоди для заморозки пересипати цукром або цукровою пудрою, акуратно перемішати, щоб всі проміжки між ягодами були заповнені, і розкласти в контейнери.
 
ПІД ДІЄЮ ТЕМПЕРАТУР
Сушка ягід ‒ це ще один чудовий спосіб зберегти смак і вітамінну цінність літніх дарів. Сушені ягоди можна покласти в йогурт або додати в пиріг, приготувати з ними різні страви, зварити кисіль або компот, додати в торти і тістечка, прикрасити десерт. Для сушіння зазвичай беруть чорну смородину, чорницю, суницю, малину та інші ягоди. Всі ягоди слід ретельно перебрати і тільки потім класти в сушку. Звісно, ягоди можна сушити і на сонці, і в духовці, але саме сушильний апарат найбільш зручний у використанні.
Щоб визначити, чи готові ягоди, досить здавити їх ‒ плоди не повинні злипатися або бути крихкими. Зберігати сушені ягоди можна в скляних банках, паперових пакетах, марлевих і полотняних мішечках,  в коробках.
 
ЖИВЕ Й СМАЧНЕ ВАРЕННЯ
Сьогодні ми знаємо, що найкорисніше те варення, що не потрібно варити. І нас це влаштовує, адже часу  завжди ні на що не вистачає.
Отже, найсмачніше сире, чи як його ще називають ‒ живе варення ‒ виходить з малини, полуниці, червоної і чорної смородини, чорниці та обліпихи. Багато хто експериментує зі змішуванням смаків. Найкращий мікс ‒ полуниця або малина і жимолость. Однак можливі поєднання малини з обліпихою або калиною, з аґрусом, смородиною і чорницею.
Для варення беруть цукор у пропорції 1:1 чи 1:1,5, перетирають, кладуть в банки і ставлять у холодильник. Зазначимо, що  між кришкою і ягодами  має бути прошарок цукру.
 
ВАРЕННЯ ЗІ СМОРОДИНИ
Смородину слід очистити від гілочок, промити з водою, обсушити, пропустити через м’ясорубку або подрібнити міксером. Тепер смородинову масу треба змішати з цукром. Потім розфасувати варення в стерилізовані скляні баночки, закрити кришками і зберігати в прохолодному місці.
 
ВАРЕННЯ-МІКС ІЗ ЧОРНИЦІ ТА МАЛИНИ
Таке варення з яскравим смаком і ароматом сподобається всім. До того ж і чорниця, і малина ‒ ягоди дуже корисні. Отже, візьміть малину і чорницю,  подрібніть їх за допомогою блендера. З’єднайте ягідне пюре з цукром. На 1 кг ягід беріть 1,5 кг цукру і простежте, щоб він весь розчинився. Варення готове. Розкладіть його в стерилізовані банки, закрийте кришками і зберігайте у прохолодному місці.