Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як зекономити на комуналці


09.03.2016

Як подати документи?

Якщо ви свого часу не отримали бланк заяви та декларації поштою, то його можна скачати із сайту Міністерства соціальної політики http://www.mlsp.gov.ua/ в розділі «Все про житлові субсидії» або отримати в органах соцзахисту.

Ці бланки потрібно заповнити, вказавши там всіх прописаних у будинку чи квартирі. При цьому для оформлення субсидій громадянам не потрібно декларувати розміри своїх доходів - досить вказати вид доходу – зарплата чи пенсія.

На яку суму можна розраховувати?

Державою встановлені обов’язковий відсоток і сума платежу за послуги житлово-комунального господарства - певна сума, яку кожен член сім’ї повинен заплатити в будь-якому випадку, обов’язково. Це так званий обов’язковий платіж.

- Різницю між обов’язковим платежем і вартістю послуг в межах соціальної норми житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг компенсує держава, - пояснюють в Мінсоцполітики. - Субсидія для відшкодування витрат на оплату за спожитий газ, тепло, воду і електроенергію надається на обсяги, рівні із соціальними нормативами користування житлово-комунальними послугами, і не залежить від фактичних обсягів споживання. Якщо сім’я споживає більше норми, субсидія їй все одно буде призначена, але всі витрати на споживання послуг понад соціальної норми вона повинна сплатити самостійно в повному обсязі. Наприклад, якщо сім’я з двох чоловік використовувала 5 куб. м гарячої води при нормі 1,6 куб. м на людину, то для оплати вартості 3,2 куб. м їй буде надана субсидія. А за понаднормові 1,8 куб. м сім’я повинна сплачувати сама.

Якщо споживачеві призначено субсидію, то він зобов’язаний щомісяця вносити свій обов’язковий платіж за житлово-комунальні послуги. У разі, коли фактична вартість використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка платежу за цю послугу, він оплачує тільки її фактичну вартість. Якщо вартість послуги вище, ніж обов’язкова частка платежу за цю послугу плюс призначена субсидія, то людина оплачує різницю між вартістю послуги і субсидією.

Чи потрібно використовувати всю соціальну норму?

Серед одержувачів субсидії ходять чутки, що якщо людина використовує послуги менше соціальної норми, то її можуть позбавити субсидії.

- Розмови про необхідність споживати газ, воду та інше в повному обсязі, на який призначено субсидію, - це міф, - говорять чиновники. - Не треба «випалювати» весь обсяг природного газу або даремно використовувати інші комунальні послуги (воду, електроенергію), на які надається субсидія. Ніяких коштів повертати не доведеться, а розмір субсидії - не зменшиться.

З якого числа призначається допомога?

У минулому році діяла норма, згідно з якою можна було оформляти субсидії заднім числом. Тобто якби ви подали документи до середини грудня, то могли б отримати субсидію з початку опалювального сезону. Зараз же все змінилося - субсидія нараховується з дати подання документів до органів соцзахисту. Якщо ви сьогодні подасте заяву, то компенсувати рахунки за опалення у січні у вас не вийде. Вам нарахують субсидію лише на кілька днів березня.

Якщо ви подали документи, але субсидію вам не призначили, це не означає, що вам в ній відмовили. Через велику завантаженість працівників субсидії призначають із запізненням. Але за підсумками цього періоду вам повинні будуть її нарахувати за весь період з дати подання вами документів.

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг надається на 12 місяців.

Чи потрібно повертати гроші при продажу квартири?

Багато громадян побоюються подавати заяву на субсидію через те, що нібито після продажу житла потрібно буде повернути всю отриману від держави суму.

- Це не так, - кажуть фахівці. - Субсидія - це безповоротна допомога, яку виплачують з державного бюджету. Ви зобов’язані лише інформувати про зміну кількості прописаних. Якщо ви продаєте квартиру, люди виписуються. Змінюється господар, змінюється і склад сім’ї, і особові рахунки. З моменту продажу у вас є місяць, щоб повідомити про це в управління соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Чи можна розраховувати на допомогу, якщо є борги за ЖКГ?

Експерти кажуть, що наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не може бути підставою для відмови в призначенні субсидії.

- При цьому людям слід пам’ятати: якщо не буде сплачуватися обов’язкова частка платежу або за фактичний обсяг спожитих послуг, якщо він менше обов’язкового платежу, після призначення субсидії її надання може бути припинено, - пояснили в міністерстві.

Чи нараховується субсидія безробітним?

Ще в минулому році були зняті обмеження для призначення субсидії працездатним громадянам, які не отримують доходів та не перебувають на обліку як безробітні.

- Якщо серед проживаючих в будинку є повнолітні працездатні громадяни, які, наприклад, не працюють і не отримують освіту, субсидія повинна бути призначена. Слід тільки врахувати, що в якості доходу їм буде зарахований прожитковий мінімум для працездатних громадян (на сьогодні - 1378 грн.).