Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Яке молоко ми п’ємо, який сир ми їмо?


25.10.2012

«Чи безпечні молочні продукти, які продаються на ринках Дніпропетровська?». Це стало темою розмови на черговому засіданні регіонального прес-клубу. Журналістам були надані матеріали досліджень якості домашнього молока і сиру. А керівник відділу тестування Київського науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій повідомила, що Дніпропетровськ став третім містом України після Харкова і Одеси, де було проведено тестування зразків домашнього молока і сиру.

НА ЦЕНТРАЛЬНОМУ ринку Дніпропетровська «Озерка» були взяті проби молока і сиру, привезеного із Прядивки Царичанського району, Олександрівки Дніпропетровського району, Петриківки і селища Ясного. Дослідження показали, що основні фізико-хімічні показники відібраних зразків молока відповідають нормі, зокрема жирність молока була від 4% до 7,2% при однаковій ціні 6 гривень за літр. Однак все ж у сирому вигляді це молоко експерти вживати не радять, оскільки в усіх без винятку зразках була виявлена кишкова паличка. Вона ж була присутня і в усіх зразках домашнього сиру. Тож домашнє молоко і сир обов’язково треба піддавати термічній обробці перед вживанням, радять фахівці. У сирому вигляді ці продукти особливо небезпечні для малих дітей і людей з послабленим імунітетом. Не рекомендується базарне молоко використовувати для приготування домашнього йогурту.
В той же час Мар’яна Мурдій, позаштатний спеціаліст з дієтології Головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадімінстрації, зазначила, що рівень споживання молока в Україні - найнижчий в Європі. Він становить приблизно 34 літри на рік, що вчетверо менше в порівнянні з Фінляндією і в 1,5 рази - з Росією. Отож відмовлятися від молочних продуктів також не варто, адже молоко - найбільш ефективне і доступне джерело білка, вітамінів A, B, D і цілого ряду мікроелементів. Щоденне вживання молочних продуктів насичує організм кальцієм, а значить запобігає розвитку остеопорозу (ламкості кісток) у літніх людей, зберігає зуби здоровими, а волосся - блискучим. До речі, краще всього кальцій засвоюється саме з продуктів тваринного походження - наприклад, сиру середньої жирності. Корисними є також кисломолочні продукти. Головне - купуючи молочні продукти на ринку або в магазині, звертайте увагу на їх якість. Не забувайте: по-справжньому корисним є тільки те молоко, при виробництві якого були дотримані гігієнічні норми.
І напевно, аби селяни мали бажання організовуватись у молочні кооперативи, які зараз так пропагуються урядом, зросла не тільки б якість молока, а й культура ведення молочної справи, що у подальшому стало нормою.

Марина ОЛЕКСЮК. м. Дніпропетровськ.