Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Які вітаміни потрібні організму у листопаді?


16.11.2012

Осінь - тяжкий час для організму людини. Позначається не тільки зміна клімату, нашестя вірусів, але й відсутність вітамінів. Перші сигнали авітамінозу подає шкіра.

Вітамін А
На що впливає: перешкоджає скупченню токсинів і випаровуванню вологи, захищає шкіру від зовнішнього середовища – пилу і УФ-випромінювання.
Як запідозрити недостатність: шкіра починає лущитися, стає грубою, в літньому віці може обвиснути.
Що краще їсти: хурму, гарбуз, моркву, яєчний жовток, риб`ячий жир, печінку, щавель, салат. У продуктах вітамін А міститься не в чистому вигляді, а у вигляді провітаміну каротину, який потім, під дією ферментів і перетворюється на вітамін А. Тому, щоб швидше поповнити запаси цього вітаміну, вживайте продукти, багаті ним, разом із жирами. Ідеальним варіантом тут можуть стати салати із соняшниковою або оливковою олією.
Вітамін В6
На що впливає: на жирність шкіри, не даючи сальним залозам виділяти зайву кількість сала. Сприяє регенерації і відновним процесам у шкірі.
Як запідозрити недостатність: шкіра починає запалюватися, причому можуть бути як дрібні вогнища запалення у вигляді прищиків, так і дерматит (почервоніння, що лущиться).
Що краще їсти: яловичину, баранину, дріжджі, капусту, сою, горіхи, квасолю, молоко, картоплю, рис. У харчових продуктах вітамін В6 є у вигляді піродиксину. Для того, щоб синтезуватися в чистий вітамін йому необхідний час, тому не варто чекати миттєвого ефекту.
Вітамін В2
На що впливає: на гладкість і пружність шкіри
Як запідозрити недостатність: ячмінь, герпес, фурункули.
Що краще їсти: свіжий горошок, цибулю, сир, яловичину, яблука, мигдаль, кисломолочні продукти. Всмоктується і діє дуже повільно, тому для профілактики продукти, багаті рибофлавіном, потрібно вживати регулярно.
Вітамін С
На що впливає: виводить токсини, розгладжує зморшки і перешкоджає їх появі, додає ефекту «сяючої шкіри» обличчю.
Як запідозрити недостатність: на шкірі з`являються пігментні плями, вона виглядає втомленою.
Що краще їсти: цитрусові, кислу капусту, цибулю, буряк. У всіх продуктах вітамін С представлений у вигляді аскорбінової кислоти, яка в організмі перетворюється безпосередньо на цей вітамін. Шлункові ферменти швидко перетворюють аскорбінку на вітамін, тому ефект можна спостерігати вже через декілька днів.
Вітамін Н
На що впливає: надає протизапальну дію, не даючи виявлятися прищикам, вуграм, висипам.
Як запідозрити недостатність: виявляється дерматит, висипи, при гострому браку можлива екзема, при легкому - сірість шкіри.
Що краще їсти: горіхи, молоко, печінку, яєчний жовток, дріжджі, цвітну капусту, банани. Всі вищеперелічені продукти переробляються кишковими бактеріями, сприяючи швидкому всмоктуванню вітаміну Н в організм. А ось сирі яйця цьому не сприяють, тому якщо даний вітамін вам дійсно не вистачає, краще їсти варені або смажені жовтки.
Вітамін Е
На що впливає: допомагає чутливій шкірі пристосуватися до навколишнього середовища шляхом ущільнення жирової оболонки, відмінний антиоксидант.
Як запідозрити недостатність: шкіра стає в`ялою і сухою.
Що краще їсти: насіння соняшнику, мигдаль, арахіс, оливкове масло, вівсянку, лосося, банани, горіхи. Щоб організм швидше засвоїв вітамін Е, прагніть вживати ці продукти разом із жирами (соняшникова та оливкова олії, тваринні жири).
Вітамін В5
На що впливає: на водний баланс шкіри, на швидку регенерацію і загоєння шкірних покривів.
Як запідозрити недостатність: шкіра миттєво стає або дуже сухою, або надмірно жирною. Погано заживають дрібні прищики, ранки, порізи.
Що краще їсти: яйця, горіхи, картоплю, ікру, дріжджі, фундук.
Вітамін РР
На що впливає: допомагає шкірі дихати, забезпечуючи її киснем.
Як запідозрити недостатність: практично неможливо без спеціальних лабораторних аналізів.
Що краще їсти: морепродукти, сухофрукти, горіхи, яловичину, баранину, молоко, свинину, кукурудзяну муку. Перетравлюється шлунковими ферментами і відразу вбирається в організм. Але результат ви отримаєте не відразу — для того, щоб поліпшити дихання шкіри знадобиться кілька тижнів.
Візьміть на замітку
Кожен із цих вітамінів можна купити в аптеці в лікарській формі, але вживати їх потрібно, тільки порадившись із лікарем. Такі препарати містять чималі дози вітамінів, призначені для лікування або корекції певних захворювань, патологій, явищ. У натуральній їжі вони представлені по мінімуму, а ось у хімічних сполуках — у «кінських» дозах, які можуть нашкодити без поради фахівця.

Олеся ДОНЧЕНКО, сімейний лікар.