Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Який сорт помідорів обрати


15.05.2014

Сорти помідорів відрізняються за формою (кулясті, циліндричні, плескаті), розміром (вага коливається від 30 г до кг), швидкістю дозрівання, висотою куща і забарвленням. У більшості сортів забарвлення червоне. Менша кількість сортів і гібридів має рожевий і жовтий колір. Хоча зараз колірна гама томатів збільшилася, і можна зустріти помаранчеві, коричневі, фіолетові, чорні, як однотонні, так і в смужку.
Різні сорти помідорів дозрівають в різний час і, залежно від цього, діляться на надранні (дозрівають на 87-й день), ранні (дозрівають на 95-й день), середньостиглі (дозрівають через 115 діб) і пізні (дозрівають через 120 — 160 діб). Завдяки цьому, можна отримувати врожай протягом тривалого часу.
Залежно від висоти куща томати поділяються на низькорослі, від 40 до 80 см, і високорослі, що досягають трьох метрів у висоту. Вирощувати помідори можна як у відкритому ґрунті, так і в закритому (теплиця). Вживати у свіжому вигляді можна всі сорти томатів, а от для засолювання і консервування підходить не кожен, що потрібно враховувати при виборі сортів.
Кращі сорти помідорів
Кращими сортами помідорів вважаються Цифомандра, Хурма, Ду-кара, Російський велетень, Рожевий гігант.
Цифомандра - томат універсального призначення. Плоди червоні, трохи витягнуті, солодкі на смак, вагою до 300 г. Урожайний сорт. Хурма - надранній сорт томата універсального призначення. Помаранчеві, м’ясисті, солодкі плоди вагою до 250 г. Урожайність з куща до 5 кг. Ду-кара - кращий сорт для консервування. Забарвлення — жовте, червоне, чорно-червоне. Плоди товстошкірі, масою до 90 г. Сорт урожайний. В одній кисті знаходиться до 12 плодів. Добре переносять транспортування. Російський велетень - салатний сорт. Плоди великі, близько 600 гр. Забарвлення червоне, форма кругла, злегка плеската. В одній кисті буває 3-4 штуки. Урожайність з куща - 7 кг. Висота куща до 2 метрів.
Рожевий гігант призначений для приготування салатів. Цей сорт чудовий за смаком завдяки підвищеній цукристості. Вага помідора досягає 500 г. Урожайність до 8 кг.
Сорти помідорів, що мають високі ліаноподібні кущі, вирощувати краще у теплицях. Вони добре розростаються, мають високу врожайність. У теплицях вирощують такі великоплідні сорти, як Мікадо, Андріївський сюрприз. Вони дозволяють отримати плоди вагою до 800 г.
Де Барао Гігант відносять до пізніх томатів. Чудово підходить для консервування. Гібрид ранньостиглий Андромеда призначений для плівкових теплиць. Цей помідор гарний у свіжому вигляді і для консервації. Плоди червоні, рівні, вагою до 120 г.
Дуже скоростигле Солодке гроно відрізняється тривалим плодоношенням. В одній кисті може утворитися до 25 дрібних плодів, що нагадує гроно винограду.
Ранні сорти помідорів
Ранні сорти, як правило, дрібноплідні та низькорослі, вони призначені для свіжих салатів і консервування. Вегетаційний період становить близько 110 днів. Перелік ранніх сортів і гібридів дуже великий.
Рожевий ангел - надранній. Плоди рожевого кольору з приємним смаком, масою 80 г. Високоврожайний сорт. Весняна капель відрізняється стійкістю до зниження температури. Вага плодів до 110 г. Урожайність цих томатів висока і стабільна. Улюбленець - невибагливий сорт з рясним плодоношенням і дружним дозріванням томатів. Маса плодів близько 80 м. Злато скіфів - середньоранній томат. Плоди красиві, золотисто-оранжевого кольору, дуже смачні, характеризуються підвищеним вмістом каротину, їх вага досягає 120 г. Висока врожайність. Дружок F1 вважається одним з найбільш високоврожайних гібридів. Плоди круглі, червоного кольору, від 80 до 100 г. Стійкий до хвороб.
Сорти для відкритого ґрунту
Вирощування томатів у відкритому ґрунті починається з правильного вибору сорту, залежно від кліматичних умов місцевості, ґрунтів та можливості підв’язувати кущі. Вибирати сорти помідор для відкритого ґрунту краще не по фото на пакетиках, а за порадою фахівців. Ось невеликий перелік сортів і гібридів, на які можна звернути свою увагу при виборі помідорів.
Король ринку-2 - середньоранній гібрид. Плоди великі, циліндричні. Цей гібрид, завдяки високій щільності не схильний до розтріскування. Добре підходить для консервування цілими. Чорний мавр - середньостиглий сорт. Плоди солодкі, сливовидні, вагою до 50 г. У кисті знаходиться до 18 штук. Джейн - низькорослий середньостиглий томат. Плоди червоні, великі, дуже смачні, призначені для салатів. Відрізняється високою врожайністю. Золота королева - невибагливий, стійкий до різних погодних умов сорт. Плоди жовтого кольору, вагою до 300 г. Тигрові — середньопізній високоврожайний сорт. Призначений для засолювання та консервування. Плоди малиново-червоного кольору з жовтуватими смужками, до 70 г. В одній кисті може знаходитися до 15 штук. Дуже подобається дітям (ehow.com.ua).