Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо фітофтора...


15.08.2013

Якщо під рукою нічого немає, а томати чорніють, скористайтеся перевіреною десятиліттями бордоською рідиною - обприскуйте щотижня.
Досить ефективна проти фітофтори й обробка томатів свіжоприготовленим часниковим настоєм. За сезон можна обприскувати до п'яти разів з інтервалом 15-18 днів. 1,5 склянки протертого часнику, 1,5 г марганцівки і 2 ст. л. натертого господарського мила розчиніть в 10 л води, розмішайте, процідіть й обробіть кущі, витрачаючи на кожний кв. м по 100-150 г суміші.
Стежте за погодою. Як тільки стовпчик термометра почне вночі зависати на позначці +10 °С, томати на кущах залишати небажано. Краще зняти недостиглими, тоді шансів урятувати й зберегти їх буде набагато більше. А щоб зняті начебто здорові помідори не почорніли, відразу після збирання опустіть їх на 1,5-2 хвилини в гарячу (до 60 градусів) воду. Шкірочка при цьому зморщиться, стане некрасивою, але плоди дозріють і будуть мати звичайний смак.

БАДИЛЛЯ - У ВОГОНЬ
І ще. Спори фітофторозу (та й інших грибкових захворювань) можуть зберігатися в ґрунті й на рослинних залишках десятиліттями, очікуючи сприятливих умов. Тому восени після збирання врожаю томатне бадилля зберіть і спаліть (у компостній ямі йому не місце), а грядку глибоко перекопайте. І не варто рік у рік вирощувати помідори на тому самому місці.
Помічено, що високорослі томати хворіють фітофторозом значно менше, ніж низькорослі. Не так схильні до недуги і кущі, висаджені в парниках, теплицях, де не буває різких добових коливань температури.