Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо не уклалися у строк


20.12.2012

Що ще можна зробити в саду у грудні

НЕ ВСТИГЛИ ПОСАДИТИ
Взагалі строки посадки восени є дуже умовними. Саджати можна навіть взимку, якщо підготовлені ями. Або навесні. До посадки саджанці можна прикопати в землі або накрити тирсою, тому що при посадці під час відлиги дістати саджанці з-під промерзлого ґрунту проблематично.
У крайньому випадку посадку можна перенести на весну, а саджанці тримати у підвалі у вологому піску при температурі не вище +5°С. До речі, великі дерева пересаджують тільки взимку, коли промерзне ґрунт. Тільки тоді вдається пересадити їх з грудкою землі, не ушкодивши.

НЕ ОБРІЗАЛИ
Строки з обрізки теж є не менш розтягнутими, ніж посадки. Більше того, чим ближче до весни виконана обрізка - тим краще це позначається на зимівлі дерев. Головне - встигнути до того, як бруньки набубнявіють.
Єдине обмеження - не можна обрізати, якщо температура нижче 0°С. Деревина при такій погоді промерзає і вже не ріжеться, а ламається та розколюється. Подібні зрізи заростають дуже довго, тому краще чекати відлиги, чим займатися «обламуванням».

НЕ ВКРИЛИ
Укривати краще не промерзлою землею. Розсипчастий ґрунт набагато краще утеплює троянди і виноград. Але якщо не встигли, а сорти не зимостійкі, то виходу немає - хоча б брилами, а вкрити потрібно. Зверху їх можна присипати невеликою кількістю піску, перегною-сипцю або тирсою.
Сухі укриття з лапника, очерету та інших укривних матеріалів можна виконувати і при замерзлому ґрунті. Це навіть краще, ніж раннє утеплення.
Єдине, що може постраждати - погано дозрілі рослини з тривалим ростом. Їх бажано утеплювати до перших морозів.

НЕ СПАЛИЛИ
Рослинні залишки, купи хмизу та бадилля бур’янів, помідорів, перцю - прекрасне укриття для гризунів. Від них краще позбутися ще восени. Якщо ж наступила вогка погода і спалити все це добро немає можливості, тоді необхідно встигнути зробити це навесні.
Перша робота навесні - збір і спалювання всіх рослинних залишків. До речі, екологи весняне капітальне зачищення вважають більш правильним - хижі комахи прокидаються раніше шкідників і залишають притулки, а шкідники і збудники хвороб згоряють.
Мишачу проблему пропонується вирішувати за допомогою отруєних принад, розкладених під хвилястий шифер - там їх тварини і птахи не з’їдять, а миші обожнюють відвідувати такі їдальні.

НЕ ОБПРИСКАЛИ
Осінь - не кращий час для обробок. Набагато краще обприскувати сад навесні, по сплячих бруньках, коли шкідники ослаблені довгою зимівлею. Обробку опалого листя сечовиною можна провести і у зимові відлиги. Хоч сильно розраховувати на знешкоджуючу дію сечовини не варто.