Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо немає інкубатора


10.04.2014

У такому випадку вдаються до виводу молодняку з допомогою квочки. Визначити готову для насиджування несучку нескладно: вона довше, ніж звичайно, сидить у гнізді, починає квоктати, перестає нестись, гребінь і сережки у неї зменшуються, нижня частина тіла оголюється, шкіра на ній зморщується. Вона не підпускає до себе ні півня, ні людину. Якщо таку курку зняти з гнізда і посадити на підлогу, вона не тікає, а залишається сидіти.

Якщо ж до потрібного моменту квочки у господарстві так і не знайшлося, можна вдатися до примусових заходів. Серед старих курок вибирають найбільш спокійну, садять її у гніздо на бутафорні яйця і накривають зверху ящиком або корзиною. Туди ж їй ставлять і годівничку та поїлку. Через кілька днів курка звикається зі своєю роллю і починає проявляти характерні ознаки квочки.
Гніздо для насиджування має бути чистим, сухим і теплим. Його ставлять у добре вентильованому приміщенні без протягів, у затемненому місці.
Кількість підкладених яєць залежить від їх величини і температури навколишнього середовища. У теплу погоду під квочку кладуть курячих яєць – 15-17, качиних та індичих-9-11, гусячих – 5-7. У холодну пору року – на 2 яйця менше. Класти треба непарну кількість яєць, і це не якийсь там забобон, а для кращого їх розташування під тілом птиці. Хороша квочка одразу після підкладання яєць турботливо підгребе їх під себе, прикриє крилами. У центрі гнізда яйця завжди тепліші, бо квочка притискається до них своїм тілом, а під крилами і хвостом вони холодніші. Тому квочка періодично перекачує їх під собою, сприяючи таким чином рівномірному їх прогріванню і нормальному розвитку ембріона.
Поряд з гніздом квочки ставлять годівничку із сухим кормом і поїлку. Вологі корми квочці краще не давати, аби не спровокувати розлади травлення.
У перші дні насиджування квочку інколи доводиться силою знімати з гнізда і підносити до годівнички. Поступово, коли в яйці починає вироблятися власне тепло, квочка періодично залишає гніздо для їжі і прогулянок. Час прогулянок господар може використати для перегляду і чистки гнізда. Роздавлені яйця слід прибрати, але замість них свіжі підкладати не можна. Наприкінці насиджування, коли в яйцях виробляється багато тепла, квочка час від часу провітрює яйця. При цьому вона не сходить з гнізда, просто піднімається і стоїть над яйцями. Якщо пташенята ніяк не можуть вилупитись, у місці накльову обережно відламують шкаралупу.
У курей виведення починається на 19-20-й день і закінчується на 21-й. Під час вилуплення курчат квочки стають неспокійними, у цей час не можна виймати їх з гнізда.
Курчат забирають з-під квочки, як тільки вони просохнуть. Якщо ж молодняк, просохнувши, сам вийде з гнізда, квочка може подумати, що вона свою місію виконала, і залишить гніздо, не висидівши до кінця решту яєць.
Водить квочка курчат звичайно протягом місяця, навчає їх знаходити і споживати корм.