Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо ти це читаєш, знай – в твоєму житті настала біла смуга


12.04.2022

Якщо вам сумно, погано або самотньо, прочитайте
цей текст, якому майже двісті років.
Ідіть своїм шляхом спокійно серед суму та метушні, і пам’ятайте про світ, який може бути в тиші. Не зраджуючи собі, живіть, як тільки можливо, в хороших відносинах з кожною людиною. Говоріть м’яко і ясно свою правду і слухайте інших, навіть людей, які не надто розумні та неосвідчені; у них теж є своя історія.
 
Уникайте людей галасливих і агресивних; вони псують настрій. Не порівнюйте себе ні з ким: ви ризикуєте відчути себе нікчемним або стати марнославним. Завжди є хтось, хто більш успішний або менш успішний за вас.
 
Радійте своїм планам так само, як ви радієте тому, що вже зробили. Цікавтеся завжди своїм ремеслом; яким би скромним воно не було – це коштовність в порівнянні з іншими речами, якими ви володієте. Будьте обачні у своїх справах, світ сповнений обману. Але не будьте сліпі до чесноти; інші люди прагнуть до великих ідеалів, і всюди життя повне героїзму.
 
Будьте самі собою. Не грайте в дружбу. Не будьте цинічними в коханні – в порівнянні з порожнечею і розчаруванням воно так само вічне, як трава.
 
З добрим серцем приймайте те, що радять вам роки, і з вдячністю прощайтеся з молодістю. Зміцнюйте свій дух на випадок раптового нещастя. Не мучте себе химерами. Багато страху народжується від втоми і самотності.
 
Підкоряйтеся здоровій дисципліні, але будьте м’яким з собою. Ви – дитя світу не менш, ніж дерева і зірки: ви маєте право бути тут. І нехай це для вас очевидно чи ні, але світ йде так, як він і повинен йти. Будьте в мирі з Богом, як би ви Його не розуміли.
 
Чим би ви не займалися і про що б ви не мріяли, в галасливій метушні життя зберігайте мир у своїй душі. З усіма розчаруваннями, одноманітною роботою і розбитими мріями світ все-таки прекрасний. Будьте до нього уважні. Постарайтеся бути щасливими.
Max Ehrmann.