Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо вкусила оса


04.06.2020

КОЛИ жалить оса або бджола, реакція у кожної людини індивідуальна, особливо якщо ви страждаєте алергією на укуси комах. 
Перша допомога при укусі бджоли або оси вимагає негайного вилучення жала, однак якщо бджола завжди залишає жало в тілі людини, то оса – у вкрай рідких випадках. 
Тому, якщо ви відчули болючий «укол», але жало не виявили, при цьому місце укусу зудить, почервоніло та набрякло, постарайтеся відсмоктати з ранки отруту. Після того, як отрута вилучена, дайте постраждалому антигістамінний препарат за віком і, якщо потрібно, знеболювальне (аспірин, ібупрофен, парацетамол). Місце укусу промийте холодною водою з милом, прикладіть ватний тампон, змочений нашатирем або перекисом водню, можна використовувати і сольовий розчин. Потім до уражених місць прикладіть крижаний компрес або рушник, змочений холодною водою, це зменшить хворобливі відчуття та зніме набряклість. Пропонуйте потерпілому рясне питво та жарознижувальне, якщо у нього підвищилася температура.
Укус бджоли або оси зазвичай не є небезпечним для життя, але якщо є алергія на отруту цих комах, наслідки можуть бути серйозними. Ознаки алергійної реакції включають нудоту, підвищення температури, набряк, кропивницю, проблеми з диханням, посиніння обличчя та губ, ядуху, судоми, шок і втрату свідомості. 
У цьому випадку екстрена допомога медиків потрібна негайно, особливо якщо вкусили в діляну шиї, горла або потерпілий проковтнув комаху. Поки їде «швидка», укрийте потерпілого ковдрою, обкладіть грілками з теплою водою, дайте 2 таблетки димедролу, 25-30 крапель кордіаміну.