Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ярмарок вакансій у громадах


03.04.2019

Ще донедавна багато людей в сільських населених пунктах скаржилися на те, що   в селі немає роботи. Молодь тікала від батьківських хат до міста у пошуках заробітку і нового, достойного життя. Децентралізація і утворення ОТГ стали тим світлом у тунелі безперспективності українських сіл, яке дісталося нам ще від радянського минулого. І ось на третьому році децентралізації в селах виникла потреба у спеціалістах, яким будуть раді, а деінде навіть обіцяють надати житло.
Це вчителі,  вихователі, медики,  психологи, економісти, юристи,  працівники культури, тренери з різних видів спорту, спеціалісти з надання адміністративних послуг тощо. Про це йшлося на ярмарку вакансій, вперше організованому Дніпропетровським центром розвитку місцевого  самоврядування спільно з Департаментом фінансів ДніпроОДА.  
До ярмарку вакансій були запрошені  представники громад,   вишів і студенти.
 Громади почали стрімко розвиватися, і природно перед ними постала проблема відсутності  деяких спеціалістів. Як виявилося, відшукати їх у сільській місцевості непросто: освічені знайшли собі роботу у місті. Тому  тут зараз готові прийняти у себе городян, бо мають добре транспортне сполучення, з Дніпром зокрема.  Приміром, Іларіонівська громада, яка розташована між Дніпром і Синельниковим, – учасник багатьох проектів. Актуальні тут вакансії начальника відділу правового забезпечення та управління персоналом, спеціаліста з питань екології і навколишнього середовища, спеціаліста з планування бюджету та економічного розвитку. Фахівцям обіцяють достойну заробітну плату. 
Є  тут потреба в кадрах і для  освітніх закладів: потрібен музичний керівник, два вихователі в дошкільні заклади. Влітку буде відкрито ще один дитсадок, тому потрібні будуть ще 12 вихователів зі спеціальною педагогічною освітою. У 2019-му буде відкрито  сучасний центр надання адміністративних послуг. Тому з’явиться вакансія державного реєстратора, адміністратора в галузі права. Центр первинної медичної допомоги Іларіонівської селищної ради потребує сімейних лікарів.
Софіївська громада потребує молодих лідерів,  людей з креативним мисленням і своїми ідеями, які б створили в їхній громаді громадські організації.  В дитячі заклади потрібні  художні керівники гуртків з  хорового мистецтва і  живопису.
 Не вистачає працівників культури у Миколаївській ОТГ. А у нещодавно створеному спортивному центрі «Спорт для всіх» раді бачити професійних спортсменів, які могли б навчати дітей, молодь футболу, боксу та іншим видам спорту.
  У   Вакулівській ОТГ в школі немає вчителя англійської мови,  тож з наступного року тут планують налагодити співпрацю з педагогічними університетами і навіть запровадити стипендію вчителю англійської мови до заробітної плати, а також надати житло, яке потім можна буде викупити. Приміром, дільничному, який ще навчається,  тут вже купили  квартиру.  В громаді  є опорна школа, сільський клуб і бібліотека. Будується  амбулаторія, реконструйовано будівлю ФАПу. І скрізь  не вистачає кадрів.   На сьогодні є вакансія сімейного лікаря і стоматолога. 
Царичанській ОТГ потрібен юрист.  У громаді мріють розвивати позашкільну освіту, і хочуть створити гурток з  опрацювання фотографій – мейкапів.   В інклюзивно-ресурсному центрі  не вистачає психолога. 
Того, хто шукає роботу за фахом, будуть раді зустріти у названих громадах. Тож поспішайте, на вас чекають!
 
 ВПРОДОВЖ ТЕМИ
Найкращий публічний звіт в ОТГ
У Дніпропетровському центрі розвитку місцевого  самоврядування нагородили громади області, які підготували найкращі презентації про виконання місцевих бюджетів за підсумками 2018 року. У конкурсі «Найкращий публічний звіт в ОТГ» взяли участь 44 громади. Почесне перше місце посіли чотири з них: Покровська ОТГ (категорія «населення понад 15 тис. осіб»), Томаківська ОТГ (категорія «населення 10-15 тис. осіб»), Софіївська ОТГ (категорія «населення 5-10 тис. осіб»), Роздорська ОТГ (категорія «населення до 5 тис. осіб»).  Друге місце за перерахованими вище категоріями - Зеленодольська ОТГ, Червоногригорівська ОТГ,  Миколаївська ОТГ і Зайцівська ОТГ. Вирішили організатори нагородити і за третє місце, яке посіли Межівська, Царичанська, Петриківська і Першотравневська ОТГ.  
– Нашим основним завданням було спонукати громади навчитися презентувати свою роботу і виконання бюджетів таким чином, щоб це було зрозуміло навіть бабусі в маленькому селі. Громади мають доступно та зрозуміло пояснювати, куди витрачена кожна копійка, куди спрямовані кошти, чому витрачено саме на ремонт дороги, а не на реконструкцію даху. Наші громади не просто творчо підійшли до таких звітів, а кожна презентація була унікальною, – зазначила директорка Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна. – А Зайцівська громада придумала, такий креативний рівень совісті громади. 
Організатори цього заходу зазначають, що конкурс є стимулом до активності ОТГ в підготовці і оприлюдненні публічних звітів про виконання місцевих бюджетів та покращення прозорості місцевих бюджетів.
Підготувала Яна ГУДЕНКО, м. Дніпро.