Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Їде малеча на «Солоний лиман»


02.02.2012

Про дитяче відділення Дніпропетровської обласної фізіотерапевтичної лікарні відомо далеко за межами регіону. А прославилося воно насамперед цілющими грязями і такою ж водою.

- Свого часу, - розповідає головний лікар, заслужений лікар України Валерій Гаркуша, - завдяки фінансуванню з державного і місцевих бюджетів при курортному закладі «Солоний лиман» було збудовано сучасний чотириповерховий комплекс для лікування і оздоровлення малечі. Це був прорив у медицині, де ми зуміли під час лікувальних процедур вдало використовувати грязі й воду, як найголовнішу складову оздоровлення. Підкреслю, найголовнішу, бо, окрім грязе-водолікування, юні пацієнти отримують найрізноманітніші супутні процедури в апаратних відділеннях фізіотерапії, масажу, ЛФК та ін. У перспективі й надалі будуть поліпшуватись умови лікування завдяки впровадженню нових найсучасніших лікувальних засобів, що передбачається, зокрема, пропозиціями в сфері реформування медицини.
…Відділення дитячого курорту, як і лікарня для дорослих, знаходиться в мальовничому місці Новомосковського району неподалік від річки Самари. Як аномальне явище, тут одне біля одного два озера: одне з солоною, друге - з прісною водою, в яких у літню пору можна ще й купатися. Неподалік – змішаний ліс. У двох дитячих відділеннях - неврологічному, де завідувачкою Ірина Бринзяник, і ортопедичному (завідувачка Любов Решетняк) - створено все необхідне не лише для лікування, а й для навчання та дозвілля. Причому лікарі, середній та молодший медперсонал намагаються створити умови, наближені до домашніх. У гральних кімнатах безліч іграшок та різних ігор. А ще діти займаються малюванням, вишиванням, виготовленням поробок з дерева. Вчителі проводять індивідуальні заняття з усіма категоріями дітей. За двадцять днів перебування на курорті юні пацієнти навіть не відстають за успішністю від своїх ровесників. А дехто намагається при можливості продовжити лікування і навчання. Щодо перебування в закладі дітей, котрі потребують материнської опіки, то це питання також вирішується: в кожному відділенні до десяти ліжок передбачено для мам або інших супроводжуючих малолітніх пацієнтів.
– Для дітей, хворих на сколіози, з ураженнями опорно-рухового апарату, наслідками травм нервової системи, захворюваннями центральної нервової системи і навіть церебрального паралічу, – підкреслює заступник головного лікаря Наталія Скарудіна, – тут найсприятливіші умови для лікування та оздоровлення. Причому, що особливо слід відзначити, за оцінками фахівців, ефективність лікування досить висока – понад дев’яносто відсотків хворих дітей виписуються з лікарні з позитивними показниками. І це незважаючи на обмежене бюджетне фінансування, яке, сподіваємось, буде кращим. До речі, минулого року ми пролікували понад півтори тисячі дітей віком від трьох до сімнадцяти років.
- Дуже добре, що в наш складний час, - каже мама хворого Діми Тетяна Ніколенко, – держава продовжує утримувати на бюджеті цей справді унікальний для здоров’я та доступний простому люду заклад. Спасибі і всьому персоналу за все, що роблять для таких дітей і нас, їхніх батьків.

Олександр СВЯТИНА. Дніпропетровська область.