Поточний № 5 (1432)

27.07.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Юрій Костенко: Демократичний світ мав захистити українські АЕС


10.05.2024

Після актів ядерного тероризму з боку Росії міжнародна спільнота, і в першу чергу це стосується демократичних країн, абсолютно не зробили ті речі, які вони повинні були зробити. Передусім, йдеться про захист українських АЕС від обстрілів зі сторони російських терористів. Про це в Українському кризовому медіа-центрі висловився колишній міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, екс-представник України в Раді керуючих МАГАТЕ Юрій Костенко. 
«У перший рік війни дуже часто крилаті ракети пролітали над атомними електростанціями України. Це Путін демонстрував всьому світу, що ядерна війна – це не лише ядерна боєголовка. Ядерна війна – це знищення атомної електростанції і повторення або Чорнобильської трагедії або Фокусімської ядерної катастрофи з усіма наслідками», – сказав він.  На думку Юрія Костенка, саме демократичний світ повинен був застосувати всі методи, починаючи від економічних санкцій проти Росатому, і закінчуючи закриттям неба над атомними електростанціями.  Це суттєво б зменшило ядерні амбіції Путіна, а з іншого боку, демократичний світ почав би по-іншому дивитися на проблему ядерного озброєння і власних ядерних амбіцій.
 
Ольга Кошарна: ЗАЕС перетворена на військову базу 
Зі слів експертки з питань ядерної енергетики Ольги Кошарної, на Запорізькій атомній електростанції представники місії МАГАТЕ не допускаються не лише до місць падіння безпілотників, а і до машинних залів, де зберігається військова техніка. Про це вона повідомила в Українському кризовому медіа-центрі. 
«Те, що на дахах реакторних відділень є вогневі позиції, відомо з літа 2023 року. Як і те, що вони замінували ставок охолоджувач, запірні ворота, бризкальні басейни, замінований периметр. Тобто в повному сенсі станція перетворена на військову базу. Там мешкають військові, у тому числі кадирівці, які пересуваються майданчиком вільніше, ніж місія МАГАТЕ», – зазначила експертка. Ольга Кошарна вважає, що Росія намагається нормалізувати цю ситуацію. Щоб всі звикли до того, що вона забезпечує безпеку, хоча відповідно до різних оцінок, на Запорізькій АЕС спостерігається значний дефіцит персоналу – замість 1000 людей на 5 змін працюють лише 380.