Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Юстиція – це справедливість


29.03.2017

«Фактично для кожного з них наші центри та бюро – єдина можливість відстояти свої права. Адже в окремих випадках за якоюсь дріб’язковою справою простим людям, які не мають коштів на послуги платного адвоката чи юриста, доводиться роками шукати правди в кабінетах чиновників. І, що найстрашніше, не знаходити її. Із запуском повноцінної мережі бюро та центрів правової допомоги держава нарешті почала виконувати одну зі своїх найважливіших функцій – захисту прав громадян», - заявив міністр юстиції Павло Петренко під час робочої поїздки на Дніпропетровщину.

ОЧІЛЬНИК Мін’юсту побував в обласному перинатальному центрі, де взяв участь в урочистій церемонії вручення перших документів новонароджених їхнім батькам.

В рамках візиту було проведено презентацію Системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) для представників місцевої влади.

«Перш за все, йдеться про можливість місцевої влади реалізовувати через відкриті онлайн аукціони власні активи та права на користування нерухомим майном чи земельними ділянками. Закликаю представників місцевої влади активно користуватися цим майданчиком для того, щоб показати ще більшу прозорість у своїй роботі й продемонструвати людям, що в українській державі немає місця корупції», – сказав Павло Петренко.

Окрім цього, міністр юстиції взяв участь у шлюбній церемонії в рамках проекту Мін’юсту «Шлюб за добу» та особисто вручив молодятам їхній перший спільний документ. Павло Петренко також зустрівся зі студентами юридичних факультетів вищих навчальних закладів Дніпра та запросив їх на стажування до органів юстиції.

«Юстиція – це справедливість, – наголосив Павло Петренко на прес-конференції. – Це забезпечення захисту прав кожного українця. Так склалося, що впродовж 25 років державна машина працювала за принципом: чим менше українець знає свої права – тим краще, тим зручніше для державного службовця, правоохоронця, судді, прокурора. Сьогодні в Україні вже діє понад 500 центрів безоплатної правової допомоги. Саме там 500 тисяч громадян отримали правову допомогу і надію на вирішення своїх проблем».

А далі Павло Петренко запросив до слова тих, хто вже успішно скористався послугами безоплатної правової допомоги. Зокрема, Віктор Щербина, інвалід Афганської війни, учасник бойових дій завдячує професійній допомозі юристів Другого центру безоплатної правової допомоги, які, за його словами, «випереджають час».

«Але виграти справу у суді, виявляється, не є основним, – сказав В.Щербина. – Важливо, аби рішення суду було виконане, оскільки цього важко добитися».

У свою чергу, міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв взяти цю справу під особистий контроль і довести її до завершення за принципом «Сказано – зроблено!».

Капітан поліції Віталій Безкровний, учасник бойових дій, у грудні був звільнений за результатами атестаційної комісії у зв’язку із службовою невідповідністю. Правоохоронець був змушений звертатися до Жовтоводського бюро безоплатної правової допомоги, Першого Криворізького центру безоплатної правової допомоги, які не лише оформили необхідні документи для суду, а надали представника. Юрист Тетяна Черниш довела, що звільнення з роботи капітана поліції було незаконним.

І останнє. Міністр Павло Петренко добре підмітив таку річ: навіть, якщо працівники центру правової допомоги зможуть лише вислухати людину, поговорити з нею – це вже буде результат.

Олександр ПЕТРЕНКО.