Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З чого починається ішіас?


20.03.2014

Різкий біль пронизав ногу - від попереку до кінчиків пальців! Потім відчуття оніміння не проходить кілька хвилин. А ось вже й відпустило. Що це було? - Защемлення сідничного нерва, - відповідає лікар-невролог. Як бути в таких випадках? З чого починати самооборону проти недуги? Знайти відповіді на ці питання нам погодилася допомогти Тетяна Довбонос, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії.

- Лікування защемлення сідничного нерва - ішіасу, одного з найпоширеніших неврологічних порушень, має починатися з точної діагностики та визначення причини захворювання. Сідничний нерв - один з найбільших у тілі людини, він починається в області попереково-крижового сплітення і поступово розгалужуючись, спускається по нозі, іннервуючи м’язи нижньої кінцівки і попереку. Залежно від того, на якому рівні сталося защемлення, і від ступеня ураження нервової тканини, симптоматика хвороби може мінятися від поколювання в пальцях ніг до нестерпних болів у попереку і неможливості самостійно пересуватися.
- Що ж викликає защемлення сідничного нерва?
- Причини, що викликали защемлення і запалення сідничного нерва, можуть бути різними, втім їх точне визначення має велике значення у лікуванні захворювання. Ось основні з причин. Грижа хребта у поперековому відділі - при зміщенні хребців або грижі міжхребцевих дисків, защемлення сідничного нерва це одне з ускладнень цього стану.
Остеохондроз - руйнування міжхребцевих дисків - призводить до зміщення хребців і ущемлення нервових закінчень, стаючи причиною ішіасу. Через постійне навантаження на поперековий відділ, саме остеохондроз найчастіше викликає ущемлення сідничного нерва. У більшості випадків остеохондроз хребта - це одна із найпоширеніших причин болю в спині, розвитку протрузій (початкової стадії формування міжхребцевих гриж), міжхребцевих гриж та защемлення нерва у нашому випадку сідничного.
Фізичні навантаження, підняття важких предметів, перенапруження м’язів хребта, а також травми хребта (вивихи, підвивихи хребців, зміщення хребців унаслідок ударів або падіння) часто виступають причиною розвитку защемлення сідничного нерва.
- Наскільки обгрунтовані твердження про те, що недугу можуть спровокувати інфекційні захворювання тазових органів?
- Новоутворення в хребетному стовпі або здавлення нерва абсцесом, тромбом у поперековій області цілком здатні і провокують досить часто цю недугу. Вагітність у третьому семестрі теж може стати причиною хвороби. Адже під вагою плода може відбутися защемлення сідничного нерва.
- Як проявляє себе ішіас?
- Симптоми защемлення сідничного нерва залежать від рівня ураження і від ступеня защемлення нервових волокон. Також на ступінь больових відчуттів впливає наявність або відсутність гриж хребта, величина протрузій і низка інших факторів.
Практично у всіх хворих з’являється біль у попереку, він може бути ріжучим або тягнучим, різного ступеня інтенсивності. Біль може з’являтися тільки при ходінні чи при різких рухах або ж бути настільки сильним, що хворий втрачає можливість пересуватися ба навіть стояти.
Біль найчастіше однобічний, поширюється від попереку вниз по нозі, віддає у сідницю, зачіпає всю ногу або тільки її частину. Больові відчуття можуть бути постійними або несподівано виникати у вигляді різких штрикаючих болей при русі або ж у спокої.
Через порушення іннервації м’язів кінцівки з’являються такі симптоми як слабкість в ногах, оніміння, відчуття печіння в попереку. Крім того, може виникнути порушення ходи, “мурашки” по шкірі і поколювання у пальцях ніг.
Поява будь-яких вищеописаних симптомів - ознака защемлення нерва в попереку, і цей стан потребує лікування, терпіти далі біль немає жодного сенсу, оскільки защемлення не мине само по собі. Якщо навіть біль вщухне, процес триватиме.
- Як же лікувати цю хворобу?
- Після постановки діагнозу - защемлення сідничного нерва, лікування слід починати з визначення причин розвитку недуги. Після, звичайно ж, необхідно провести знеболення. Для полегшення стану пацієнта використовують такі протизапальні та аналгетичні препарати, як: диклофенак, вольтарен, найз, ібупрофен та інші. При сильних виражених болях пацієнтові призначають внутрішньом’язово анальгетики й кортикостероїди.
Утім головне лікування полягає у впливі на причину захворювання, а це - найважливіший етап лікування. При грижах, зміщенні хребетних дисків, остеохондрозі необхідно поставити хребці на місце, зняти м’язову напругу і звільнити затиснений нерв. При необхідності, наприклад, при грижах диска, проводять хірургічне лікування.
Також необхідні і фізіотерапевтичні процедури - масаж, водолікування, УВЧ, електрофорез і парафінотерапія. Ці методи дозволяють ефективно зняти запалення, зменшити набряк і поліпшити кровообіг в уражених ділянках.
- А що ви скажете про ефективність нетрадиційних методів лікування?
- При лікуванні в спеціалізованих клініках з професійними лікарями ефект від використання методів східної медицини може бути досить помітним. Такі процедури, як точковий масаж, голковколювання, стоун терапія, вакуумний масаж, фітолікування і гірудотерапія, здатні швидко поставити на ноги на перших стадіях захворювання, а ось у запущених випадках для отримання ефекту потрібно буде пройти кілька курсів лікування.
Хочеться додати, що для нормального відновлення функцій кінцівки, посилення кровообігу і тренування м’язів просто необхідна гімнастика. Найкорисніші вправи при защемленні сідничного нерва: “велосипед”, ходьба на сідницях, напівприсідання і обертання стегнами.
Для профілактики рецидиву захворювання, рекомендується спати на твердій поверхні, уникати переохолоджень, не піднімати важкого й уникати навантаження на хребет, не здійснюючи при цьому різких рухів. Крім того, необхідно дотримуватися режиму харчування і зміцнювати м’язи спини і хребта.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).