Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З Днем рибалки! Кухня для всіх


04.07.2012

День рибалки відзначається у другу неділю липня. В Україні цей день встановлений Указом Президента України № 464/95 від 22 червня 1995 року і носить назву «День рибалки».
У цей день можна і треба привітати всіх, хто поєднав життя із цією романтичною й складною професією, а також всіх, для кого риболовля - спорт, хобі, особливий стан душі, спосіб злиття з природою.  Це особливе братство, що об’єднує людей різного віку і занять, це азарт і можливість поринути в роздуми, це безмежна гордість, яку дарує улов.
Цього року День рибалки припадає на 8 липня.

ЮШКА ПОТРІЙНА. Для неї потрібно мати різну рибу. На риболовлі постійно чіпляється на гачок всяка дрібнота: синьогубі окунці з палець, йоржики, плотвиці та інше - не викидайте її, бо це один з компонентів для юшки. Спершу всю рибу сортуємо - окремо меншу, середню і велику. Сполоскуємо дріб’язок у воді, щоб відмити мул, водорості, сміття. І, не знімаючи луски, не змиваючи слизу, закладаємо в казанок з чистою водою. Варимо шість-вісім хвилин на малому вогні (риба не повинна розваритися). Процідивши відвар, рибу викидаємо. Тоді беремо середню, потрошену (але не очищену від луски) і кладемо у відвар. Кидаємо туди одну-дві цибулини, цілу морквину, додаємо перець (горошок), лавровий лист, варимо на малому вогні 30 - 40 хвилин. Коли риба розвариться, проціджуємо, гущу викидаємо. І нарешті - велику рибу очищаємо від луски. Кінчиком ножа виймаємо жабри, а разом з ними, не розрізаючи черева й кишечник з жовчним міхуром. Ікра, печінка, жир залишаються всередині. Якщо жовчний міхур не роздавили, рибу сполоскуємо лише зверху. Коли ж порушений - промиваємо і всередині черевця. Кладемо рибу в проціджений киплячий відвар (кров з неї змивати не варто, бо вона дає добрий навар) і варимо 10 - 15 хвилин.
Коли юшка буде готова, у дерев’яній мисочці готуємо саламур: розім’яти часник, мелений перець, оцет, сіль, залити однією-двома ложками юшки. Рибу виймаємо і розкладаємо по тарілках. Поливаємо саламуром. Спочатку їмо рибу, потім дерев’яними ложками юшку.

КОРОП У ВИНІ. Порізати рибу на порції, залити білим сухим вином, посолити, додати меленого чорного перцю, посіченої цибулі та тушкувати 15 хвилин. Вийняти рибу. У сік, що залишився, додати вершки і варити на невеликому вогні, доки залишиться половина рідини. Зняти з вогню і в цьому соусі розтопити вершкове масло, процідити та полити ним коропа прямо на тарілках. На два-три коропи потрібно 300 г вина, дві цибулини, 0,5 склянки вершків, 100 г масла, сіль, перець за смаком.

КАРАСІ В СМЕТАНІ. Карасі перчимо, солимо і витримуємо 15—20 хвилин. Вмочуємо у борошно, обсмажуємо з обох боків. Готуємо соус: у сметану кладемо масло в пропорції 5:1, солимо. Складаємо карасі у сковорідку, заливаємо соусом. Ставимо у духовку для запікання.