Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З «ДОБРЕ» буде добре?


08.02.2017

Такої кількості людей у Могилівському сільському клубі, як на загальних зборах Могилівської об’єднаної громади 2 лютого, не було, за словами очевидців, з часів демонстрації індійських фільмів. Приємно здивувалися і гості, представники Агентства США з міжнародного розвитку. За їхніми словами, зібрати і в більших громадах майже чотириста чоловік не так просто.

– Коли в людей є така зацікавленість, то буде і діло, – зазначила координатор програми «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» («ДОБРЕ») Катерина Андрущенко. – Цей проект, що фінансується американським народом, надає комплексну допомогу українським об‘єднаним громадам. Підтримуємо переважно ідеями, адже чимало місцевих проблем можна вирішити і без додаткових коштів. Програма «ДОБРЕ» полягає в безпосередній участі усієї громади у вирішенні власних справ. Упродовж 5 років американські і польські партнери допомагатимуть покращити якість отримуваних послуг. Сьогодні ми хочемо отримати відповіді – які сервісні послуги потрібні вашій сільській громаді?

Присутні на зустрічі жителі Могилівської об’єднаної територіальної громади Царичанського району назвали чимало «вузьких» місць сільського буття, які фіксували координатори програми.

– У Могилівській амбулаторії (вона обслуговує і жителів Новопідкрязької сільської ради, всього більше 5 тисяч жителів – прим. авт.) лише один лікар, який досяг пенсійного віку, – зазначила ветеран праці Ольга Бреславець. – Ні аналіз крові, ні електрокардіограму на місці не зробиш.

Краяни розширили перелік медичних проблем – немає педіатра, акушера-гінеколога… А для того, щоб приїжджі спеціалісти залишалися в селі, завтрашніх медиків запропонували шукати серед місцевих студентів медінституту. Фермер Іван Тилик наголосив на важливості господарської складової:

– У центрі села потрібен добротний ринок, щоб не торгувати «з колін», а лишками продукції ми можемо дати фору Царичанці і Петриківці, необхідні й тепличне господарство, переробка зерна, овочів та фруктів.

Чимало говорилося і про могилівські дороги, значна частина яких без твердого покриття, їхнє освітлення, ремонт і очищення від снігу. Молодь переймалася роботою спортзалу, відсутністю гуртків для дітей тощо. Були і пропозиції організувати комунальну службу, майстерню з ремонту одягу і взуття. Відомий природолюб Олександр Вишняк акцентував увагу на важливості стану екології:

– Оріль, перлина Європи, з року в рік міліє, озеро Біловід і без води, і без риби, знижується рівень грунтових вод. На землях всередині села досі використовуються отрутохімікати, так наш край не матиме доброго майбутнього. Приоріллю потрібен завод з переробки сміття.

Висловлювалися і побажання щодо якнайшвидшого завершення капітального ремонту даху Могилівської ЗОШ І-ІІІ ступеню, через що виникли тимчасові труднощі з класами для навчання дітей. Йшлося на зборах і про дві назрілі потреби – створення муніципальної поліції та переоформлення спадщини у сільській раді. А Ігор Рєзніков вніс свою пропозицію, запропонувавши поставити сонячні батареї, аби громада мала в такий спосіб альтернативні і дешевші енергоносії. Ідею підтримали, бо в частини жителів села ще свіжі спогади про минулорічну десятидобову (!) відсутність електроенергії, яку не спромігся подати діючий монополіст енергоринку.

Наприкінці зустрічі присутні проголосували виданими кожному стікерами за три найважливіші, на їхню думку, послуги. «Медицина» набрала 285 голосів краян, «освіта» – 220, «дороги» – 153, «благоустрій» – 104 голоси, інші чотири номінації виявилися менш затребуваними. А ось як прокоментував підсумки зустрічі голова ради громади Валерій Дружко:

– Радує те, що люди не просто озвучують проблеми села, а і бачать шляхи їхнього подолання. Хорошою є ідея І. Рєзнікова про альтернативну енергетику, треба все прорахувати. Прикро, що через тендерні процедури школу доводиться ремонтувати взимку. До наступного навчального року буде новий скатний дах із черепиці, на ньому стоятиме сонячна десятикіловатна батарея. Сьогодні координатори проекту вислухали могилівську громаду, яка виграла конкурс серед 25 об’єднаних громад із 7 областей України. Пізніше буде обраний один сервісний напрямок, що фінансуватиметься громадою і «ДОБРЕ».

Окрім Могилівської, у Дніпропетровщині допомогу проекту отримують ще 5 об’єднаних громад – Покровська, Царичанська, Апостолівська, Новоолександрівська і Слобожанська. Як зазначив у Мінрегіоні заступник міністра В’ячеслав Негода, «завдяки міжнародному досвіду і підтримці об’єднані територіальні громади мають остаточно позбавитися радянської психології і більше не чекати, що держава вирішить за них місцеві проблеми. «ДОБРЕ» має показати, як в умовах децентралізації ефективно використовувати нові можливості».

Всього ж проект «ДОБРЕ», за словами його керівника Бері Ріда, охопить 75 об’єднаних громад у семи областях України.

Григорій МИКОЛАЙЧУК. Дніпропетровська область.