Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З ЛЮДЬМИ І ДЛЯ ЛЮДЕЙ


08.02.2012

працює на подільській землі корпорація «Сварог Вест Груп»

З ЛЮДЬМИ І ДЛЯ ЛЮДЕЙ. Саме з таких гучних слів розпочалося моє перше знайомство з корпорацією «Сварог». Втім, ні. Навіть не знайомство. А перше враження, коли на під‘їзді до Шепетівки побачила обіч траси красномовний яскравий стенд з написом. Тоді ж подумалося: слова красиві й дуже відповідальні… А що насправді стоїть за ними? Бо ж чи багато сьогодні бізнесових структур, які, вклавши гроші в землю, дбають про тих, хто на ній працює?
Тоді я навіть подумати не могла, що за кілька хвилин переступлю поріг унікальної території добра й людяності, створеної на хмельницькій землі тридцятип’ятирічним бізнесменом Андрієм Гордійчуком, головою правління корпорації «Сварог Вест Груп». Дивовижне відчуття якогось винятку з правил не полишало мене весь день - що дало поштовх простому хлопцю з Житомирщини не лише започаткувати й розвивати ефективний аграрний бізнес, але й стати автором нової моделі, такого собі «капіталізму з людським обличчям», де працюють основні християнські заповіді - любити ближнього свого як самого себе, творити добро.
На думку самого Андрія Гордійчука, творити добро й займатись благодійністю сьогодні престижно. Адже благополуччя України, про яке так часто говорять на всіх рівнях, бере початок на селі: саме тут родить хліб, який всьому голова. Тому з моменту початку діяльності й по сьогодні «Сварог» на власному досвіді доводить, що сучасний бізнес в Україні повинен бути соціально відповідальним, в саме - екологічно безпечне виробництво, соціальний захист людей, своєчасна сплата податків, етична поведінка у веденні бізнесу.

Той, що навчив добувати вогонь…

За слов‘янською міфологією, Сварог – той, що показав людям, як обробляти землю, ходити за плугом і добувати вогонь. Так почалося на Землі життя.
З історичної назви почала наприкінці 2006 року свою діяльність і корпорація «Сварог». Фактично першою датою народження вважається 2003-ий, коли корпорація працювала як окремий агровідділ при ВАТ «Шепетівський цукровий комбінат». За неповних п‘ять років підприємство стало відомим не лише на теренах України, а й далеко за її межам. Корпорація орендує землю у Хмельницькій та Чернівецькій областях, до її структури входять 29 підприємств, які ефективно працюють у різних галузях сільського господарства: рослинництві, тваринництві, садівництві, овочівництві.
«Сварог Вест Груп» - корпорація зі стовідсотковим українським капіталом. Головним фінансовим партнером є акціонерне товариство «Брокбізнесбанк».

Рецепти ефективного господарювання від «Сварогу»

Основними культурами, що вирощуються на полях корпорації, є традиційні пшениця, ячмінь, цукрові буряки, соняшник, кукурудза. Досить успішно «прижилися» соя, ріпак, жито, овес, вика.
- Основні секрети успішного рослинництва, - на думку головного агронома корпорації у Північному регіоні Филимона Антонюка, - полягають у правильному дотриманні сівозмін, грамотно продуманій системі захисту рослин, чітко спрацьованій агрономічній службі по визначенню родючості грунтів, своєчасному підживленні та виважених технологіях обробітку культур.
Результат не забарився. Середня врожайність корпорації у 2011 році вдвічі перевищила середні показники в Україні! Приміром, зернових зібрали по 70 ц/га, 110 ц/га – кукурудзи і на рівні 30 центнерів з гектара – сої. Цукрові буряки дали результат 437 центнерів з гектара у заліку, на окремих площах зафіксували рекордну цифру в 500 центнерів!
Звичайно, аби підтримувати належний рівень сівби та збирання врожаю в оптимальні строки й без втрат, потрібна сучасна техніка. Сергій Філюк, директор технічного департаменту, вказав на три основні складові, за якими побудована робота департаменту – це кадри, підбір техніки та максимально ефективне її використання.
Жнивували в «Сварозі» винятково комбайнами CLAAS, Lexion 670. Загалом мають 400 одиниць високотехнологічної агротехніки. Аби створити «замкнутий цикл» - зберігання й переробку зернової продукції, корпорація має у своїй системі шість хлібоприймальних підприємств, здатних прийняти 120 тисяч тонн збіжжя.
Практикують у «Сварозі» й так звану «аргентинську технологію» - зберігання врожаю в поліетиленових рукавах. А ще тут давно засвоїли прописну істину – ні від кого й ні від чого не залежати, тому й працюють за принципом держави в державі. Приміром, мають два елітно-насіннєві господарства, вони й забезпечують корпорацію високоякісним посівним матеріалом. Використання інтенсивних технологій у землеробстві забезпечує як високу врожайність, так і відповідну якість зернових, які за вмістом клітковини оцінюються не нижче другого класу.

У гармонії з природою
У корпорації не лише прагнуть до прибуткового господарювання, як багато хто, будь-якою ціною, вносячи в землю тонни «хімії». Тут досить відповідально й ретельно сповідують ідеологію точного землеробства з дотриманням усіх принципів та правил. Приміром, відбір проб грунту проходить на спеціалізованих квадрациклах з GPS-навігаторами позиціювання. Щоправда, поки що аналіз землі на вміст таких речовин як фосфор, азот, калій проводять для корпорації лабораторії-партнери, та задум щодо створення власної лабораторії активно втілюється в життя.
Очільник органічного напрямку діяльності корпорації і директор товариства «Подільський господар-2004» Леонід Олійник розповів, що корпорація впродовж кількох років виробляє власні органічні добрива «Подільський біогумус» та «Подільський гібрид», які застосовує на своїх полях для підвищення врожайності й досить успішно продає колегам-аграріям з усієї України.
Тема органічного землеробства для «Сварогу» не порожній звук і не ширма, за якою ховають модні тепер «ноу-хау», тому корпорація постійно у пошуку альтернативних шляхів господарювання. Гармонійних, органічних з природою і навколишнім світом. Один із них – встановлення біогазових установок, що працюватимуть на відходах продуктів тваринництва, які допоможуть виробляти альтернативну енергію для опалення й обігріву ферм.

«Молочний космос»                                                                                                                                                      

Так висловив своє захоплення від побаченого в селі Велико-Медведівка один із учасників делегації з Ізраїлю Елі Зеланський, відвідавши доїльну зону, пологовий відділ, лабораторію, відділ для утримання телят.
– Ви створили свій «молочний космос», і це заслуговує визнання! – зізнався він українським колегам.
Шквал позитивних емоцій, щире здивування й неприховане захоплення викликав молочнотоварний комплекс «Сварогу» і у зовні стриманого Алехандро Лопеса, керівника аргентинської агрокомпанії. А «Сварог» вже вкотре довів, що дійсно є виробником свіжого, запашного й екологічно чистого продукту.
Анатолій Паляниця, директор департаменту тваринництва, розповів, що однією з переваг утримання корів у комплексі, розрахованому на 700 голів ВРХ, є можливість проводити постійний моніторинг гурту та виявляти найменші відхилення у стані здоров‘я худоби. Це робиться за допомогою транспортерів із особистим електронним передавачем, що прикріплений до нашийника кожної корови. Вся інформація, зібрана протягом дня (фізіологічні параметри, харчування, пересування), передається на центральний комп‘ютер.
А ще, виробництво тваринницької продукції у «Сварозі» зуміли зробити безвідходним. Навіть гною знайшли застосування! Виділяється рідка фракція, якою удобрюють поля, тверда – йде на додаткову переробку, потім до неї додають солому, вапняний пил і одержують… оригінальну унікальну за своїми властивостями підстилку для худоби! Таке ось «сварозьке ноу-хау», якого в Україні ще не бачили! Та що там в Україні! Чехи, німці, американці, що відвідують комплекс європейського рівня, не перестають дивуватися. Втім, причин для щирого подиву не бракує.
Три господарства, що входять до складу корпорації, - СТОВ «Антонівське», АТЗ «Мирне» та ТОВ «Подільський господар» - можна без перебільшення назвати центрами племінної роботи. Приміром, СТОВ «Антонівське» утримує й розвиває українську білоголову породу корів, що сама по собі є унікальним ресурсом в межах України. Завезена графом Потоцьким з Голландії, вона була втрачена для нащадків. СТОВ «Антонівське» - на сьогодні єдине господарство в Україні, що утримує і розвиває цю породу.
«Сварог» принципово сповідує традиції «вітчизняного товаровиробника», не завозить імпортне поголів‘я, яке набагато дорожче, частіше хворіє і не адаптоване до наших умов. Натомість корпорація активно купує теличок у місцевого населення у приватних господарствах, даючи найвищу ціну в регіоні.
Вже навесні повним ходом запрацює програма екологічно чистого тваринництва. Проблема «справжнього» молока стоїть настільки гостро, що на старті договори на постачання екологічно чистого молока сьогодні готові укласти шість заводів дитячого харчування.
Тваринництво може і повинно бути рентабельним, впевнені у «Сварозі», але за умови грамотного господарювання. Для корпорації це індивідуальні, апробовані на власному досвіді, підходи до утримання і годівлі. Недарма й продуктивність молочного стада вдвічі перевищує середні показники по регіону та Україні. За підсумками минулого року корпорація отримала 18 млн. тонн молока, з середньорічним надоєм шість тисяч кілограмів на голову дійного гурту! Принагідно, про це один цікавий факт – тринадцятитисячне поголів‘я обслуговує близько 800 працюючих у тваринницькій галузі. Для жителів навколишніх сіл це неабияка перспектива мати стабільну роботу круглий рік, а отже, – й матеріальний достаток у сім‘ях.
…Справді «космос», куди хочеться полетіти й… не повертатися у гірку реальність, якою живе більшість українських сіл.

Овочево-фруктовий рай «Сварогу»

У це важко повірити, але спеціалісти корпорації й тут виявилися на висоті: досягнення у вирощуванні овочів і фруктів вражають не менше, ніж «молочні ріки». Схоже, «Сварог» іде по життю з таким девізом – нічого не робити абияк.
Під овочами, а найбільше вирощують у корпорації цибулі (70 га), загалом 230 гектарів. Минулого року врожайність овочів була вищою, ніж середньостатистична в регіоні та Україні. Капуста дала результат 65 т/га, цибуля – 46 т/га і по 25 тонн з гектара зібрали картоплі.
- Усі овочі в корпорації вирощуються на крапельному зрошенні, - розповідає директор департаменту овочевої продукції Микола Мучиль. – Така технологія є досить новою для України, а сама площа під овочами дозволяє витримувати сівозміну і на виході одержувати якісну продукцію без гербіцидів та пестицидів.
І, поза сумнівом, багато що залежить від сортової бази. У корпорації перевагу віддають найякіснішим сортам відомих фірм «Bayer» та «Syngenta».
- Якщо говорити про капусту, то це сорти Парадокс, Агресор та Менді, - розповідає Микола Мучиль. – Перший ідеальний для тривалого зберігання та промислової переробки. Стійкий до фузаріозного в‘янення, а вага головки може коливатися від трьох до чотирьох кілограмів! Новий, перспективний сорт білоголової капусти Агресор відомий своєю стійкістю до стресових умов та лежкістю. Середньопізній гібрид Менді надзвичайно урожайний і чудово зберігається до шести місяців.
Не менш зважений підхід і до вирощування цибулі, яка представлена на полях корпорації трьома основними сортами – Дайтона, Солюшн та Канто. Як правило, всі вони стійкі до захворювань, дають максимальні врожаї. Приміром, Дайтона витримує найспекотніше літо без жодного дощу…
«Борщовий набір» був би неповним, аби не було у «Сварозі» червоних буряків та картоплі.
- Сорт буряків Пабло, - розповідає директор департаменту овочевої продукції, - вирізняється не лише ідеальним поєднанням форми коренеплодів і забарвленням, а ще й добре зберігається.
І, нарешті, картопля. Без неї не обходиться на кухні жодна господиня. У корпорації перевагу віддають сорту Невська. За словами головного овочівника, його рекомендують для вирощування у всіх зонах України. Маса товарних бульб коливається в межах 150-170 грамів.
Напрям садівництва для корпорації «Сварог» - не лише один із наймолодших, але й один із найперспективніших. Корпорація і тут відзначається власною оригінальністю й індивідуальним смаком. Приміром, літній сорт яблук Ерлі Женева повністю дозріває у перші тижні серпня. І, незважаючи на те, що його батьківщиною вважаються США, цій сорт чудово почувається і в нашій кліматичній зоні. Задовго до початку масового збирання врожаю ці червонобокі яблука вже готові до вживання.
Слідом за Ерлі Женевою достигає Слава переможцям.
- Сорт універсальний, бо вирощується в усіх зонах України, – розповідає Сергій Гавришев, директор департаменту фруктової продукції. – Отримано сорт на Мліївській дослідній станції садівництва шляхом схрещування ще в 1928 році сортів Папірівка і Макінтош.
Ціни на продукцію садівництва мають тенденцію до збільшення, констатує директор департаменту. Проте, на попит таке подорожчання значного впливу не матиме. Навпаки, вперше на українському ринку вітчизняних яблук продано більше, ніж імпортних. Це пов‘язано з тим, що знизилося виробництво яблук як у Польщі, так і у всій Європі. Тому в корпорації впевнені – їхня продукція матиме ціну. Пізні сорти яблук оцінюються за індексом Штрейфа, що визначає ступінь готовності плодів до збирання, а отже, й ступінь лежкості їх взимку. Свого вдячного покупця, готового платити за якісну українську продукцію, чекають у сховищах Голден Делішес, Ренет Симиренка та інші. Два фруктосховища на 1200 та 2500 тонн завдяки своїй особливій конструкції, а саме регульованому газовому середовищу (РГС) дозволяють зберігати плоди дуже тривалий час, при цьому без втрати їх природних якісних показників.
Минулого року корпорація придбала й змонтувала найсучаснішу в Європі оптичну сортувальну лінію. Її продуктивність – 4-5 тонн продукції за годину. Причому лінія дозволяє з високою точністю сортувати яблука чи груші відповідно до заданих параметрів щодо розмірів та забарвлення. Це є дуже важливим етапом у співпраці з покупцем, оскільки забезпечує стандартизацію поставки за замовленням. У тому ж таки році садівники «Сварогу» застосували ще одну новітню технологію – керувати агротехнічними заходами в садах, здійснювати постійний контроль кліматичної ситуації дозволяє сучасна метеостанція австрійської компанії «Песел Інструмені».

Бізнес і добро – слова споріднені

 

Молодий бізнесмен Андрій Гордійчук справді вважає, що бути благодійником, допомагати людям сьогодні престижно й відповідально. Працювати і жити на території добра з хорошою позитивною енергетикою – що може бути краще? Не випадково, саме за його ініціативи у 2007 році був створений відділ інформаційної соціальної політики, який і взяв курс на окремий напрямок роботи – надання системної благодійної допомоги сільським радам, організаціям, просто людям, які звертаються за допомогою. Було розроблено спеціальну програму з однойменною назвою «З людьми і для людей» і налагоджено взаємодію з сільськими радами для того, щоб досконало вивчити ситуацію в кожному селі, визначити пріоритетні напрямки роботи.
Півтора роки тому життя підказало інше рішення – створити благодійний фонд «Зміцнення громад» і виділити його як окрему юридичну одинцю. Головним фінансовим партнером та донором фонду залишається аграрна корпорація «Сварог Вест Груп».
- Сьогодні під опікою фонду перебувають 230 сіл, а це близько тридцяти тисяч сільського населення, - розповідає начальник відділу інформаційної та соціальної політики Тетяна Василик. – Воно найбільш вразливе, незахищене і потребує чималих і фінансових, і соціальних інвестицій.
У розрізі соціальної інфраструктури під опікою корпорації знаходяться 83 дошкільні заклади, 87 загальноосвітніх шкіл, два професійно-технічні училища, 100 сільських клубів та будинків культури, 75 сільських бібліотек, 97 сільських ФАПів, 87 церков, монастирів та духовних святинь.
- За півтора роки діяльності благодійного фонду ми отримали близько півтори тисячі звернень та прохань, – розповідає Тетяна Василик. – Усі вони стосувалися різних сфер: освіти, медицини, культури, благоустрою, спорту, адресної допомоги, духовності та громадських ініціатив. Загальна сума виділених коштів становила більше 5 мільйонів гривень.
Тетяна Василик зізнається, що в роботі з Андрієм Гордійчуком, головою правління корпорації, коли мова йде про благодійність, відчуває лише підтримку і розуміння.
Це вигідно навіть у комерційному плані, впевнені у «Сварозі». Ростуть діти, вони бачать якусь перспективу, повертаються в рідні села, де на них чекає сучасна техніка, нові технології в землеробстві, тваринництві, тотальна комп‘ютеризація. Потрібні розумні голови, щоб працювати на майбутнє, на розвиток.
Такі кадри «Сварог» плекає вже зараз, починаючи з найменших. Щороку проходить конкурс дитячого малюнка «Моє майбутнє з рідною землею», в якому беруть участь діти з двох областей. Найкращі роботи відзначаються цінними подарунками, призами, нагородами від корпорації. На базі загальноосвітньої школи в Мокіївцях, де корпорація має власний машинно-тракторний парк, створено потужний навчально-виробничий комбінат, що готує кадри для села.
Фінансову підтримку від «Сварогу» постійно відчуває і Грицівське професійно-технічне училище, що навчає майбутніх механізаторів. Виробничу практику хлопці проходять на базі господарства, тож на власні очі можуть оцінити високий потенціал сучасної техніки. Найстаранніші одержують іменну стипендію від «Сварогу». Спеціалістів найрізноманітніших спеціальностей – агрономів, зоотехніків, ветеринарів – готують й інші аграрні вузи Житомира, Кам‘янця-Подільського, з котрим корпорація підтримує дружні партнерські стосунки, націлені на перспективу. І передусім кадрову.
- Саме за аграрною сферою величезні перспективи і майбутнє, - переконаний Андрій Гордійчук. - Жодна галузь не дає таких прибутків і переваг, як аграрна. Європа подолала практично всі проблеми, окрім дефіциту високоякісних продуктів харчування.
- Україна має колосальну «подушку безпеки», з якою може вижити в будь-якій ситуації – це її родючі землі, - не перестає доводити скептикам підприємливий Гордійчук. – Сільське господарство найбільше «зав‘язане» на людях і не враховувати людський фактор, не жити проблемами цих людей, відхреститись від них – безвідповідально й безсовісно.
Так бачить свій стиль керівництва Андрій Гордійчук. Так живе. І так працює.
Люди, з яким довелося поспілкуватися на виробничих підрозділах, - прості механізатори, тваринники зізналися, що багатьох із них Андрій Андрійович знає особисто, пізнає в обличчя і при зустрічі обов‘язково зупиняється, щоб привітатися…
- Сам живе гарно й достойно, - кажуть люди, - і нам дає жити по-людськи.
Ще однією важливою програмою фонду стала програма «Сімейний затишок для сироти». Вона спрямована на підтримку спеціалізованих закладів, створення для їхніх вихованців належних умов проживання, навчання та відпочинку, а також на підтримку дітей-сиріт, які знаходяться під опікою та потребують допомоги на лікування або задоволення інших життєво необхідних потреб.
Для 500 дітей-сиріт корпорація «Сварог» стала і мамою, і татом. П‘ять інтернатів отримали нові меблі, побутову та комп‘ютерну техніку, іграшки, продукти харчування на суму більше ста тисяч гривень. Доленосною стала зустріч колишнього сільського вчителя з смт Гриців, котрий кілька років поневірявся по заробітках у столиці, з Тетяною Василик, яка опікується соціальною роботою корпорації і фонду.
Так будинок для дітей-інвалідів у Грицеві відродився заново. Аварійна будівля 36-го року народження була практично приречена, як і чотири десятки діток, і без того обділених життям.
- Більше 350 тисяч гривень вже вкладено у це будівництво, - розповідає Тетяна Василик. – 220 тисяч надав голландський благодійний фонд, з яким ми налагодили співпрацю.
Минулоріч Хмельницький регіональний благодійний фонд «Зміцнення громад» вийшов на якісно новий рівень діяльності. Навесні був підписаний меморандум про співпрацю між Голландським християнським благодійним фондом «Oekroe», аграрною корпорацією «Сварог Вест Груп» та ще сімома підписантами, що разом реалізовуватимуть проект щодо ремонту, переобладнання та реконструкцію Шепетівського районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Оберіг». Вартість проекту – 500 тисяч гривень.
Весна виявилася знаковою й багатою на приємні події – у травні був укладений другий значимий для подальшого розвитку діяльності фонду документ – меморандум про співпрацю з корпорацією «Сварог Вест Груп» та Міжнародним Фондом «Відродження» у межах Антикризової гуманітарної програми останнього. Першим етапом такої співпраці стала реалізація проекту «Зміцнення громад через відродження колективів художньої самодіяльності на селі».

Лариса НЕСІНА.

Замість післямови
Побачене приємно здивувало і вразило. Масштаби діяльності корпорації «Сварог Вест Груп» не обмежуються тисячами гектарів. Насправді, територія добра, вибудувана Андрієм Гордійчуком, безмежна і безцінна по суті своїй. На ній житимуть і працюватимуть нинішні покоління і прийдешні. У злагоді, любові, бо на те ж ми й люди. І ми того варті!
…І тут же подумалося про інше - як мало на нашій стражденній українській землі таких територій, а головне - людей, здатних їх створювати. Хоча б довкола себе. Дивись, і зажила б Україна по-іншому з такими Гордійчуками!

На знімках. Керманич корпорації «Сварог Вест груп» Андрій Гордійчук. Урожайний потік «Сварогу». Новітній молочний комплекс. «Червонобокі» сади. «Сварог» постійно допомагає
відновлювати культові споруди.