Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З надією на врожай картоплі


07.04.2021

До вирощування картоплі кожен підходить по-своєму.
Одні діють за принципом «швидше, легше і простіше»,
а потім всі невдачі списують на погоду.
Для інших – це справжнє задоволення і збирання врожаю вони завжди очікують як свята.
Середня врожайність картоплі у приватних підсобних господарствах складає 110-120 кг із сотки.
Усе літо працює городник на картопляній грядці,
а результат, на жаль, дуже часто далекий від бажаного.
Які ж причини? 
Врожайність бульб насамперед залежить від якості посадкового матеріалу. Слід знати, що кожна наступна репродукція після еліти, навіть при високому рівні агротехніки, знижує врожайність на 6-10 відсотків. Якщо не оновлювати насіння, то вже через три роки через накопичення різних інфекцій продуктивність картоплі буде поступатися еліті у 2 рази. 
На один сорт розраховувати також не можна, краще мати 4-5, до того ж різних термінів дозрівання. 
Ранні сорти картоплі містять значно менше крохмалю, ніж пізні, період їх дозрівання 60-70 днів. Тобто до липня, коли виникає загроза фітофтори, бульби вже  дозрівають.  У пізніх сортів, бульби яких мають більше крохмалю, термін вегетації від 110 до 120 днів, а тому їх не менше трьох разів необхідно обробляти від фітофтори.
Якщо при посадці ви обробляєте бульби «Престижем», то навіть на Петра таку картоплю вживати в їжу ще не можна.
Ще одна досить поширена причина незадовільних урожаїв картоплі – ігнорування сівозміни. Це може сходити з рук лише до пори.
Не менш важливо оздоровлювати ґрунт і підвищувати його родючість. Для підживлення ґрунту на картопляній грядці фахівці радять використовувати курячий послід. Перевага його в тому, що, на відміну від свіжого коров’ячого гною, до ґрунту практично не потрапляє насіння бур’янів.
Перед посадкою відсортуйте картоплю. Краща садивна фракція – 50-80 г. Можна використовувати і дрібніші, середньою масою 25-30 г. Великі бульби дають сходи на 4-6 днів раніше дрібних.
Обов’язковий захід – прогрівання насіннєвого матеріалу. Перебрані бульби вкладають у засіки постійних сховищ і вентилюють повітрям з температурою 18-20оС протягом 7-10 днів. Прогрівати можна також у контейнерах або тимчасових кагатах під поліетиленовою плівкою протягом 12-14 днів.
Спочатку доцільно висаджувати ранні сорти, потім середньоранні, середньостиглі та пізні.
Різану картоплю треба садити в останню чергу, коли ґрунт добре прогріється. Потрібно також врахувати, що якщо проводиться різання бульб, то необхідно дотримуватись певних вимог, а саме: різання проводити не пізніше ніж за 4-5 днів перед посадкою, при цьому обов’язково проводити дезінфекцію ножів розчином марганцевокислого калію. Дослідженнями встановлено, що при розрізанні гнилої бульби наступні 12-15 бульб за відсутності дезінфекції перезаражуються цими гнилями.
В усіх випадках для одержання високих врожаїв садіння бажано завершити не пізніше третьої декади квітня.
На одній грядці висаджуйте бульби одного розміру, щоб кущі розвивалися однаково і не відставали один від одного у розвитку.
В одну ямку кладіть тільки по одній бульбі, навіть якщо вони дрібні.
Щоб картопля не хворіла на різоктоніоз, не висаджуйте її у холодний ґрунт. Якщо ґрунт важкий, щільний або недостатньо прогрівся, садіть картоплю неглибоко (до 6 см).
Картопля різних груп стиглості потребує різної ширини міжрядь, оскільки її  врожайність залежить від забезпечення кущів світлом. Особливо впливає бічне освітлення листя. Оскільки у ранніх і середньоранніх сортів розгалуження стебел відбувається у верхній частині пагонів, оптимальна ширина міжрядь для них – 70-75 см. У середньостиглих сортів розгалуження бокових пагонів відбувається в середині куща і для належного освітлення ряди слід розміщувати через 90 см. Середньопізню і пізню картоплю краще вирощувати з міжряддями 120 см або розміщувати на широкій гряді у два рядки з відстанню між ними 30 см і рослинами в ряду – 25-40 см.
Рядки краще розташувати з півдня на північ, щоб вони краще освітлювалися і прогрівалися сонцем.
Багато господарів переконані, що підгортання – один з основних агротехнічних заходів при вирощуванні картоплі. Насправді ж підгортання іноді не тільки не корисне, а навіть шкідливе для рослини. Підгортати картоплю потрібно лише там, де є достатнє природне зволоження або регулярне зрошення.  А якщо із забезпеченням картоплі вологою проблеми, а літні температури надто високі, підгортання призводить до надмірного пересушування ґрунту довкола коріння і збільшує ймовірність того, що бульби «спечуться» від спеки. У таких місцях доцільніше обмежитися звичайним розпушуванням ґрунту.
Не можна підгортати картоплю у спеку, особливо сухою землею. Її потрібно попередньо зволожити, а саме підгортання перенести на вечір або на ранок.
Картопля надто вимоглива до високого вмісту повітря у ґрунті. Тому для забезпечення коріння рослини повітрям треба своєчасно розпушувати ґрунт.
***
Селекцію картоплі  в Україні  започаткував професор сільськогосподарського факультету Київського політехнічного інституту Микола Малюшицький на Київській крайовій сільськогосподарській дослідній станції ще на початку 1920-х років. Він  створив перший в Україні сорт під назвою Пиріжок Малюшицького. Нині селекцією крохмалистої займається вісім науково-дослідних установ. Координує роботу Інститут картоплярства НААН. Його банк даних налічує близько 3 тисяч зразків культурних і диких видів рослин. Вони і є вихідним матеріалом, який використовують селекціонери. До речі, Інститут картоплярства вивів надврожайний сорт картоплі «Княгиня», який дає урожай близько 100 тонн з гектара.