Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З ремеслом дружити - в житті не тужити


29.12.2011

Для нашого часу для молодої людини дуже важливо мати професію, яка була б затребувана на українському ринку праці. І яка б і з плином часу залишалася такою ж потрібною. Професійно-технічна освіта Дніпропетровщини, де опановують ремесло близько тридцяти п’яти тисяч хлопців та дівчат, таку можливість дає. Її методичний центр, очолюваний відомим фахівцем галузі Віктором Василиненком, двічі на рік аналізує запити центрів зайнятості Дніпропетровщини і надає відповідні рекомендації з підготовки працівників усім шістдесяти трьом профтехучилищам краю. Це лише один із низки кроків, завдяки яким їхні випускники здебільшого одразу отримують робочі.

У ПЕРЕДДЕНЬ Новоріччя, 21 грудня, профосвітяни Дніпропетровщини провели семінар для колег з інших областей України. Провідна тема – використання сучасних технологій у єдиному освітньому процесі області. Захід відбувся у Дніпропетровському навчально-виробничому центрі № 2. Цей відомий у краї заклад забезпечує права молоді на професійне навчання відповідно до покликання, інтересів та здібностей кожного, і з 2005 року є учасником україно-канадського проекту «Децентралізація професійного навчання в Україні». Тож його директору, Заслуженому працівнику освіти Віктору Кривозубу було що показати колегам.

- Усе цікаве в кожній виробничій галузі, усі новітні технології професії ми завдяки інтернету бачимо в наших класах, - розповів Віктор Маркович. - Ми знаємо найвищі здобутки фахівців Канади, Англії, Чехії і втілюємо їх у життя. Лише так наші учні стають професіоналами обраної справи і відповідальними громадянами України, які зможуть забезпечити добробут власної сім’ї. А опанувати фах їм допомагають високопрофесійні педагоги, серед яких дванадцять відмінників освіти України, чотири вчителі-методисти, дванадцять спеціалістів вищої категорії. До речі, увесь інтер’єр центру зроблений руками учнів на практиці. Інколи вони таке придумають, що ми дивуємось юній фантазії.
Коридори і навчальні класи ДНВЦ-2 варто бачити - вони прикрашені справжнісінькими творами мистецтва. З паперових баночок з-під соку, наприклад, тут виготовляють оригінальні вазони. Майбутні штукатури і електрозварники, кондитери і автослюсарі гартують свій дух у бібліотеках і Половецькій Січі Січеславського округу міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке», а тіло - в спортзалах. «Першу скрипку» у виховному процесі грає, поза сумнівом, директор Віктор Кривозуб, який ніколи не кричить на вихованців. Уміння «запалити» їх благородними ідеями у нього в крові. Недарма ж 530 учнів, серед яких чимало і дітей-сиріт, називають Віктора Марковича рідним словом «Батько».
Побаченим на семінарі його учасники залишилися задоволені.
- Ознайомилися з сучасними технологіями підготовки майбутніх фахівців, - сказав начальник головного управління освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Володимир Мірошниченко. - Тепер не дивуюся, що 20 учнів ДНВЦ-2 стали переможцями всеукраїнського рівня. Тут робиться все можливе для їхньої найякіснішої підготовки.
Ремесло, як кажуть, на плечах не висить і хліба не просить, а хліб дає. Навчитися йому майбутнім кулінарам, мулярам і лицювальникам-плиточникам допомагають у ДНВЦ-2. Саме допомагають, підкреслює директор, а не вчать, бо дитина сама має захотіти вчитись. А допомогти «загорітися» юному «факелу» мрій – то вже, безперечно, педагогічний талант, який від Всевишнього…

Григорій ДАВИДЕНКО. Фото автора.

На знімках: директор ДНВЦ-2 Віктор Кривозуб учить юнаків і дівчат найголовнішому в житті - бути людиною; кухар - найпотрібніша на землі професія.