Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З яким супчиком долати грип


24.01.2013

Виявляється, наші мами та бабці мали рацію: тому, хто застудився чи захворів на грип, треба одразу дати гарячого курячого супу. У цій страві міститься карнозин - речовина, яка допомагає імунній системі давати відсіч хворобі на ранній її стадії.
Про це повідомило видання “Американський терапевтичний журнал”. Дослідники уточнюють, диво-ефект зникає, щойно карнозин виводиться з організму, отже, диво-супчик хворому слід давати якомога частіше. Секрет цілющого курячого супу вчені намагалися розкрити вже давно. Років з 10 тому доктор Стівен Реннард з Університету штату Небраска помітив, що ця страва “гальмує” рух білих кров’яних тілець, нейтрофілів, котрі борються з інфекцією. Який саме компонент супу, який готувала його дружина - курятина, цибулька, солодка картопля, ріпа, морква, селера, пастернак чи петрушка - робить його ліками від недуги, вченому тоді з’ясувати не вдалося.
Корисним для хворого є будь-яке гаряче пиття, але найкраще спрацьовує саме комбінація овочів та курячого бульйону, кажуть учені. Органосульфіди, які є в часнику та цибулі, а поєднанні з вітаміном D стимулюють виробництво імунних клітин, макрофагів, а вітамін С підвищує рівень нейтрофілів та інтерферону. Вітамін А, котрий міститься в моркві, допомагає вироблятися антитілам, а вітамін Е та цинк сприяють концентрації лімфоцитів. До цього всього варто додати те, що із супчиком поживні речовини засвоюються краще, аніж “у сухом’ятку”. Важливий момент: до страви треба додати трошки олії, щоби покращити абсорбцію вітамінів D, A, K та Е.