Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

За романівськими вівцями приїздіть у «Пітер»


17.11.2011

Вівчарство може і повинно бути високорентабельним

Бажання всерйоз розвивати тваринництво в Ігоря Яковлєва, голови фермерського господарства «Пітер», що на Дніпропетровщині, виникло давно.

- Серйозно проаналізувавши український ринок м‘яса, ми прийняли рішення зайнятися вівчарством, - згадує Яковлєв-старший. – На полицях магазинів практично немає баранини, хоча саме вона має значні переваги над іншими видами м‘яса. Наприклад, наявність холестерину в баранині вчетверо менша, ніж у свинині, і у два з половиною рази – ніж у яловичині. Саме це робить м‘ясо баранини найдієтичнішим з-поміж усіх інших.
Ще одним суттєвим аргументом на користь вівчарства є те, що овець можна розводити на малопродуктивних пасовищах, у балках, інших неугіддях. Це зумовлене тим що з 600 видів пасовищних рослин вівці з‘їдають 570 (велика рогата худоба – тільки 50). Тому й зробили ставку на овець саме романівської породи. Породи унікальної, виведеної не методом штучної гібридизації, а методом народної селекції близько 300 років тому в Росії, у селянських господарствах Тутаєвського району Ярославської області, де відбирались кращі її представники за основними ознаками, такими як плодовитість, жива вага та екстер‘єр.

У грудні 2009-го фермерське господарство «Пітер» одержало статус племінного репродуктора з розведення овець романівської породи, а племінне ядро поголів‘я завезли сюди з трьох найкращих елітних племінних господарств їх «малої батьківщини». На сьогодні воно налічує більше 1000 голів!
Ігор Яковлєв, спираючись на наукові дані, стверджує, що романівська порода – найплодовитіша у світі! Від ста вівцематок можна одержати 250-300 голів молодняка за один окіт! Для порівняння: інші породи дають не більше 100-120 ягнят. До того ж, романівська порода приносить ягнят протягом усього року, що дає можливість постійно мати оборотні кошти від продажу баранини. Романівські вівці дуже скоростиглі. Перші ягнята у маток з‘являються вже у перший рік життя. Вівцематки можуть давати приплід тричі за два роки. Тільки встигай шукати покупців!
Ще одна важлива особливість романівської породи – вона характеризується високою витривалістю і швидко адаптується до будь-яких природних умов: холоду чи спеки. Їхня шерсть надійно захищає тварин від лютих морозів і вітру, а в спеку – від надмірного перегрівання і навіть опіків.
Водночас романівські вівці невибагливі в утриманні, а за наявності сухої, глибокої підстилки вони легко переносять серйозні «мінуси» взимку – до 25-30оС. Ще один момент, на який слід звернути особливу увагу – влітку, на хороших пасовищах ці вівці не потребують додаткової годівлі фуражем.
- Романівська порода по-своєму унікальна ще й тим, - розповідає аспірант Харківської державної зооветакадемії Костянтин Яковлєв-молодший, котрий відповідає у «Пітері» за племінну справу, - що вона практично єдина не чутлива до поширеного захворювання вівців, викликаного загниванням копит.
Костянтин Яковлєв запевняє, що все романівське стадо абсолютно здорове, а науковий супровід у господарстві забезпечує професор Харківської державної зооветакадемії В. О. Сухарльов.
У фермерському господарстві «Пітер» гарантують високу якість готового м‘яса, яке за смаковими властивостями вважається найкращим у світі з розряду дієтичних.
- Жир у романівської породи відкладається не під шкірою, а на внутрішніх органах, - пояснює Костянтин Яковлєв, - а м‘ясо не має специфічного запаху. До речі, від однієї вівцематки можна отримати до ста кілограмів екологічно чистої баранини за рік!
Все вищесказане дає підстави стверджувати, що розведення романівських овець – дуже вигідний, перспективний бізнес, що не вимагає великих капіталовкладень і часу.
…Про переваги унікальної породи, мабуть, досить. Про ваші майбутні прибутки, що принесе правильно організоване вівчарство, ви дізнаєтесь, приїхавши у «Пітер».

Лариса НЕСІНА.