Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

За воротами курортного містечка


15.11.2012

Багато разів уже багато років мені доводилося бувати проїздом із Дніпропетровська до Полтави та навпаки у Нових Санжарах. На власні очі спостерігати, як разюче змінюється все на краще і краще це древнє селище на березі тихоплинної Ворскли. І завжди душу переповнювали тільки позитивні емоції від результату плідної праці в облаштуванні свого життєвого простору моїх земляків-полтавців.
Селище будь-якої пори охайне, сіяє різнобарвами, мов великодня писанка. Дуже приємне враження на мене завжди справляла місцева автостанція – маленька, акуратна, завжди бездоганно чиста на відміну від подібних у багатьох райцентрах України, де розкидають, хто що захоче, а прибрати нікому. Тут же відразу відпадає бажання смітити. Бо навіть громадська вбиральня зразкова. А камені-валуни по периметру території, теж декоративно розфарбовані, ніби припрошують всіх шанувати все прекрасне. Автостанція - просто чудова візитівка, так би мовити, ворота селища.

Новосанжарці по праву пишаються своїм земляком – Героєм України, державним діячем Борисом Олійником. З бігбордів гостей селища вітає не якийсь там пихатий лідер енної партій, а один із найвидатніших українських поетів. Високочолий, усміхнений. Сам Борис Ілліч висловлював не раз своє особисте захоплення по-новітньому цивілізованим виглядом Нових Санжар.
Ось, скажімо, що він недавно писав: «Новосанжарщину завжди називав своєю малою батьківщиною (світ побачив у селі Зачепилівці, закінчив там «семирічку» і перші свої вірші теж уперше надрукував у рідному краї) - і цим щиро пишаюся. Вдвічі приємніше, коли при згадці про Нові Санжари говорять: знаємо - містечко з найкращим благоустроєм в Україні. За красиві очі й «товариські зв’язки» такий статус не дають. Він - результат праці не однієї людини, а цілої громади, котра мала мудрість обрати розумного господаря (мова про селищного голову Андрія Реку – Авт.)». І далі: «Як тільки тепер не називають Нові Санжари - і райським куточком, і оазою. Жителі великих міст охоче їдуть сюди

відпочивати, вигріти кісточки на піщаних пляжах на березі Ворскли; чиновники приїздять щоб запозичити досвід».
Останнім часом до складу селища ввійшли довколишні села, та ж олійникова Зачепилівка, і Нові Санжари отримали статус курортного містечка. Справедливо. Тут є все для відпочинку тіла і душі. Вже кілька років поспіль селище перемагає у всеукраїнському конкурсі «Населений пункт найкращого благоустрою та підтримки громадського порядку» п’ятої категорії. Тільки тут можна побачити так звані екологічні карети, що, постійно об’їжджаючи, вигрібають смітинки навіть із закутків. Тут є цікаві пам’ятки та пам’ятники минувшини й сучасної непересічної доби, як-то Місце примирення, Антикризовий стовп, «Центр Європи»… Дбайливі новосанжарці плекають парк третього тисячоліття «Батьки й діти». Якщо в сім’ї народжується синочок - у парку з’являється молодий дубочок, якщо донька - струнка липонька...

Микола ШАРИЙ.

Каплиця на високому пагорбі. Начальник Новосанжарської автостанції Наталія Дмитренко:
“ У куточку відпочинку біля бусола можнай «Сільські новини» почитати». 
Пам’ятник «Слава праці селянина»