Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Забирайте землю в окупантів, а не у природи!


03.05.2022

У час, коли третина орних земель України перебуває в умовах окупації російськими військами або пережила військові дії і тепер замінована, економічний інтерес до максимально вигідного використання землі сильно зріс. На жаль, це призведе до збільшення кількості випадків розорювання природних степів і луків. Читачі вже неодноразово повідомляли нам про нові факти розорювання природних територій за час війни.
Дякуючи ресурсу vkursi.pro та сервісу земельної аналітики та даних Vkursi Zemli, ми дізналися, що в Україні чимала площа сільськогосподарських земель працює на окупантів. У багатьох випадках землі сільськогосподарського призначення перебувають у користуванні компаній, які юридично (через засновника, власника чи бенефіціара) пов’язані з росією чи Білоруссю.
Виходить, що частина українських земель окупована росією, а інша частина продовжує виснажуватися, працюючи на кишені окупантів!
Загалом російські та білоруські кампанії орендують понад 110 тисяч гектарів земель у 21 адміністративній одиниці України. Найбільше із них на Херсонщині (17 тис. га), Полтавщині (15 тис. га) та у Запорізькій області (14,5 тис. га). Майже 100 тисяч гектарів земель українці здають в оренду компаніям із країн-агресорів, а ще 10 тисяч – це землі державної та комунальної власності.
Джерело: звіт Вкурсі Землі станом на 20 квітня 2022 року.
Ми цілком підтримуємо політику уряду України відносно припинення будь-яких економічних зв’язків, вигідних агресорам. В Україні не має бути бізнесу, що фінансує війну проти України. Крім того, це ще й призводить до знищення природної спадщини України.
У співпраці з Українською природоохоронною групою ГО Екодія підготувала 135 звернень до об’єднаних територіальних громад України, землі яких орендують російські та білоруські агровиробники. Ми просимо громади терміново розірвати договори оренди землі з ворожим орендарем. Аналогічну інформацію ми також передаємо до Служби Безпеки України.
Розраховуємо, що українська земля буде раціонально використовуватися українцями, а природні території залишаться недоторканими.
Контакти для додаткової інформації:
Євген Бриж, керівник відділу комунікацій ГО «Екодія»
yb@ecoaction.org.ua